Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lai labi domātais efekts nekļūst par defektu

Janvāra sākumā īstenotais Rīgas domes pilotprojekts, uz vienu dienu slēdzot autosatiksmei Tērbatas ielas posmu, kā allaž sadalīja sabiedrību trijās grupās – atbalstītājos, kaismīgos kritizētājos un vienaldzīgajos –, kas arī bija iepriekš prognozējams, atminoties seno teicienu, ka visiem vienādi labs nekad nebūsi.

Pats sevi šajā konkrētajā gadījumā varu pieskaitīt pie trešās grupas, jo tajā dienā mani ceļi ne ar kājām, ne automašīnu neaizveda tajā pusē, taču kopumā jāatzīst, ka ideja kā tāda – atvēlēt aizvien vairāk pilsētas telpas kājāmgājējiem – ir noteikti turpināma. Turklāt manā skatījumā ir pat ļoti apsveicami, ka eksperimenti ar dažādu ielu slēgšanu autotransportam turpināsies tieši brīvdienās, kad kopējā satiksmes plūsma ir krietni mazāka nekā darba dienās, jo tādējādi tas eksperimentēšanas laikā neradīs būtiskus satiksmes sarežģījumus.

Savukārt eksperimenta noslēgumā ir ļoti liela iespējamība secināt, kuru ielu Rīgas centrā varētu pilnībā pārveidot par gājēju ielu, vai arī iet vēl tālāk – nevis ''uz mūžīgiem laikiem'' slēgt autosatiksmei vienu konkrētu ielu, bet gan turpināt tradīciju – vai nu slēgt pamīšus tieši brīvdienās dažādas ielas, vai arī izvēlēties vienu konkrētu, kura turpmāk brīvdienās tiktu atvēlēta tikai un vienīgi gājējiem un riteņbraucējiem.

Eksperimenta kritizētājiem savukārt būtu vērts atcerēties, ka jau izsenis vairāk vai mazāk regulāri brīvdienās, turklāt nereti pat uz vairākām dienām (dažkārt daļēji ''ieejot'' arī darba dienā), tiek slēgts 11. novembra krastmalas posms starp Vanšu un Akmens tiltu. Un jāsaka – lai gan ikdienā šī ir viena no noslogotākajām pilsētas satiksmes artērijām, kaut kā esam pie tā pieraduši un kopumā uztveram to kā pašsaprotamu faktu. Kājāmgājēji šajā laikā izbauda iespēju pavadīt laiku Daugavas krastmalā, bet autobraucēji diezgan veiksmīgi atrod ceļu, kā apbraukt slēgto ielas posmu.

Taču ir arī būtiskas nianses, kas jāņem vērā atbildīgajiem par satiksmes un citu jomu plānošanu. Pirmkārt skaidrs, ka eksperiments objektīvus secinājumus par ieguvumiem cilvēkiem (tostarp konkrētās ielas veikalu, kafejnīcu īpašniekiem un citiem uzņēmējiem) ļaus izdarīt daudz ilgākā laika intervālā, sevišķi siltajā un saulainajā laikā. Tas, ka slēgtajā Tērbatas ielā janvāra sākumā bija vērojams gana liels cilvēku pieplūdums, vēl neko neizsaka, jo noteikti daļa cilvēku turp devās tieši tā paša eksperimenta dēļ – paskatīties, kā tas darbojas dzīvē. Arī slēgto ielu mainīšana ilgtermiņā ir visai strīdīgs jautājums, jo tas vairāk var radīt problēmas nekā ieguvumus, jo ne vienmēr visi autovadītāji savlaicīgi zinās, kura iela konkrētajā sestdienā ir slēgta.

Protams, galvenais mērķis ir padarīt pilsētu draudzīgu cilvēkiem, taču arī autovadītājs ir cilvēks, un diez vai Rīga kļūs draudzīgāka, ja neinformētie autovadītāji nīgrā noskaņojumā riņķos pa pilsētas centru, meklēdami apbraucamo ceļu slēgtajai ielai.

Šis noteikti ir pirmais vērā ņemamais solis Rīgas kļūšanai par pilsētu cilvēkiem. Tomēr svarīgi šo soli spert pārdomāti un sistēmiski, lai rezultātā patiešām labi domātais un cerētais efekts kādā brīdī nepārvēršas par kārtējo defektu.

Top komentāri

Vai tur trotuāri ir par šauru?
V
ka jātaisa tik stulbi eksperimenti?
Krējums Saldais
K
Tas nav eksperiments. Tas ir ekskriments. Tāds pats kā Ņiluškas veloceliņi uz auto plūsmas rēķina vai pārejas ziemas/vasaras laikiem. Lai ir par ko cepties aborigēniem. Savādāk vēl sāks domāt uz uzdot nepatīkamus jautājumus. Ielu slēgšanai nekādu objektīvu labumu nav. Tikai zaudējumi apbraucot slēgtās vietas.
Dostojevskis
D
Idiotiem ir jādod iespēja savas idiotiskās idejas izmēģināt praksē un nākt pie secinājuma, ka viņi ir idioti. Gluži kā ar komunismu. Kā citādi pārliecināt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē