Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Laukuma izkārtošana pirms vēlēšanām

Aizvadītajā nedēļā Diena intervēja Solvitu Āboltiņu un Baibu Rubesu – divas spilgtas personības, kuru vārdi ir piesaukti Valsts prezidenta amata sakarā. Līdz Raimonda Vējoņa prezidentūras pirmā termiņa beigām palicis mazāk par diviem gadiem, un šobrīd viņš atrodas daudz zemākā politiskā lidojuma punktā kā pirms dažiem gadiem, kad prata apklusināt skeptiķus par savu piemērotību aizsardzības ministra amatam.

Vismaz Āboltiņa pēc diviem gadiem pirmo vijoli šādā sāncensībā spēlēt nespēs, pat ja taisnība runām, ka iecerētais manevrs ar noiešanu no politiskās skatuves, kļūstot par vēstnieci, ir tikai veids, kā atjaunot reputāciju un ļaut aizmirsties dažām apkaunojošām epizodēm, lai nākotnē atkal atgrieztos Valsts prezidenta kandidātu sarakstā. Kas attiecas uz Rubesi, viņas piebilstais, ka neviens ar viņu nerunā "politiskos ietvaros", lai ietekmētu kādus Rail Baltica celtniecības jautājumus, ir daiļrunīgs pats par sevi. Jo ir dzirdami minējumi, ka Rubesas izredzes tikt nominētai Valsts prezidenta amatam atkarīgas no tā, kā viņa novadīs šī vērienīgā dzelzceļa infrastruktūras projektu vismaz pirmos tā gadus.

Jāņem arī vērā, ka pēc diviem gadiem politiskais izkārtojums Saeimā var būt būtiski mainījies. Ja viss turpināsies tā, kā rāda dažu ārpus varas esošu partiju uzņemtais temps (veiksmīgas kampaņas plus naudas resursi) iepretim varā esošo partiju kļūdām, nākamajā rudenī Saeimā varētu tikt ievēlēta gan Bordāna un Strīķes Jaunā konservatīvā partija, gan Jaunupa un kādreizējo Vienotības sponsoru Latvijas attīstībai, gan bijušā reformista Pavļuta un Viņķeles liberālais veidojums Par

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), protams, var cerēt, ka šīs partijas vienkārši pārdalīs Vienotības elektorātu un savā starpā sakašķēsies, atkal neiztiekot bez ZZS dominēšanas koalīcijā. Bet ja nu tā nebūs? Jo zem karoga par pārmaiņu nepieciešamību un veco blēžu izgaiņāšanu viegli un vēlētājiem apmierinoši var paslaucīt savstarpējās pretrunas. Īpaši varas vārdā.

Turklāt vēl nav akmenī cirsts, ka Vienotība pati ir norakstīta un nevarētu iegūt pārstāvību Saeimā. Vienotības priekšsēdētāja vēlēšanu rezultāta prognozējamībai tiek ieguldīti pārāk lieli spēki un resursi, lai to darītu vienkārši nelaiķa uzturēšanai pie dzīvības un attiecīgi ietekmes saglabāšanai valdībā tikai uz pārejas laiku līdz vēlēšanām.

Pēdējo mēnešu laikā Vienotībā nelielās grupiņās esot uzņemti jauni cilvēki, par kuriem galvojot partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars. Runā, ka bijušais ekonomikas ministrs, kurš pēc neveikliem skaidrojumiem par deklarētās naudas izcelsmi nogāja no politiskās skatuves un nu nodarbojas tikai ar finanšu piesaisti Vienotībai, esot spējis pārliecināt sponsorus, ka partiju vērts uzturēt kā prognozējamu spēlētāju uz nākamajām vēlēšanām.
Līdz ar to nākamais Saeimas sastāvs, kurš pēc diviem gadiem vēlēs Valsts prezidentu – vai tas būtu Vējonis, ja viņš izlemtu kandidēt uz otro termiņu, vai kāds cits –, solās būt ļoti raibs. Jo sašķeltāka politiskā vide, jo vieglāk to ietekmēt, apelējot pie savstarpējām pretrunām un nesaskaņām. Arī pozitīvi ietekmēt. No otras puses – nelielas, no publiski neredzamu sponsoru ietekmes atkarīgas partijas arī ir visatsaucīgākās politiskajam tirgum.

Top komentāri

Punkts un cauri
P
Prezidents būs Egils Levits
zvirbulēns
z
Ne sorosīde īstenā Rubese, ne Solvita netiks nosauktas par kandidātēm no nevienas partijas, to jau nu, Agnese, vajadzētu tā kā saprast.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē