Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Meļņiks: Atbildība - ļoti konkrēta

Varat iedomāties, ka vecāki soda bērnu par sliktu uzvedību, kādas karotes tiesu no pusdienu vai vakariņu porcijas liekot atlikt kopīgajā katlā? Skan absurdi, vai ne? Bet valsts līmenī tā ir normāla prakse. Vismaz sabiedriskā radio un televīzijas gadījumā piedzīvota ne vienu reizi vien. Tā vakar, piemēram, publiski parādījās ziņa, ka Latvijas Televīzija (LTV) pārsūdzēs Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) 10.

septembrī uzlikto 5000 eiro sodu par pārkāpumiem bērnu raidījumā. Vēl iepriekš - 27. augustā NEPLP 1500 eiro naudas sodu piemēroja Latvijas Radio par muzikālu darbu ar rupju un nepieklājīgu saturu izplatīšanu programmas Latvijas Radio 5 - Pieci.lv raidījuma _Beidz ar pieci rubrikā 3:30 klubs_. 13. augustā NEPLP piemēroja 2500 eiro sodu LTV par sižetiem, kuros demonstrēta marihuānas audzēšana un lietošana. 30. jūlijā - 8000 eiro sodu Latvijas Radio saņēma par rupju un nepieklājīgu izteicienu izplatīšanu Latvijas Radio 5 - Pieci.lv raidījuma Pilnīgs vakars rubrikā Pieliec punktu. Varētu uzskaitīt vēl, bet ar šo jau pietiek.Saprotu, ja elektronisko mediju uzraugi ar naudas sodu cenšas pārmācīt kādu komerctelevīziju vai komercradio, bet, ja sodanaudas tiek iekasētas no uzņēmuma, kurš ļoti lielā mērā tiek uzturēts no valsts budžeta un kam šo valsts finansējumu dala tas pats, kurš piemēro sodus... Skaidrs, ka tā nauda tāpat pēc laiciņa (protams, ar citu nosaukumu kārtējā budžeta pieprasījumā) atgriežas, no kurienes nākusi. Vai kāds tāpēc jūtas cietis vai pārmācīts?Jā, likumā ir noteikta iespēja par pārkāpumiem sodīt arī juridiskās personas, un, ja soda komerctelevīziju vai komercradio, līdzvērtīgai stingrībai jābūt arī pret sabiedriskajiem, taču ar sodīšanu nevar nonākt līdz tādam absurdam, kā minēju!Vaininieki pārkāpumos vienmēr ir ļoti konkrētas personas, tās arī jāsoda. Likums to nepieļauj? Ejiet uz Saeimu ar attiecīgu iniciatīvu! Sakārtojiet spēles noteikumus, ja tie gadījumā ir nepilnīgi. Jo soda mērķim ir jābūt nevis publiski izrādīt, cik mēs, tie uzraugi un sodītāji, esam modri un bargi, bet gan likt pārraugāmajiem strādāt kvalitatīvāk, attiekties pret darbu atbildīgāk, nepieļaut muļķīgas kļūdas. Un sodam ir jābūt tādam, ko jūt. Kas gan ir tie pāris tūkstoši pret sabiedriskajam radio vai televīzijai no valsts piešķirtajiem dotācijas miljoniem?! Tik vien tā sāpe, ka papildu darbs lietvežiem un grāmatvežiem. Pavisam cita lieta - ja kādam personiski no algas atvelk kaut pārdesmit eiro. Tad par sodiem tik bieži vis nevajadzētu lemt, un savu darbalaiku NEPLP ievēlētie varētu veltīt kam produktīvākam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē