Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Prorietumnieciskās politikas dēļ Rietumos tiek kautrīgi pievērtas acis

Mērķis attaisno līdzekļus?

Pastāv iespēja, ka nelielajā bijušās Dienvidslāvijas republikā Melnkalnē ir beidzies trīsdesmit gadus ilgušais Milo Džukanoviča un viņa vadītās Demokrātiskās sociālistu partijas (DSP, Dienvidslāvijas komunistiskās partijas jeb Komunistu līgas pēcteces Melnkalnē) atrašanās pie varas periods. Tiesa, pagaidām tā ir tikai iespēja.

Augusta beigās notikušajās valsts parlamenta vēlēšanās DSP saņēma vēsturiski zemāko atbalstu – 35,06%, kas tai dod tikai 30 (no 81) deputātu mandātu. Trīs opozīcijas partijas savukārt ieguvušas 41 deputāta mandātu, un, ja vien opozicionāri spēs pārvarēt savstarpējās pretrunas un vienoties par valdības izveidi, DSP nāksies atkāpties.

Džukanovičs tikmēr ir viens no kolorītākajiem un šajā ziņā nenovērtētākajiem politiķiem Eiropā. Savulaik pats jaunākais Dienvidslāvijas Komunistu līgas Centrālkomitejas loceklis (par tādu viņš kļuva 25 gadu vecumā) un tuvs pēdējā Dienvidslāvijas prezidenta Slobodana Miloševiča līdzgaitnieks, pirms divām desmitgadēm Džukanovičs mainīja pārliecību un panāca Melnkalnes izstāšanos no atlikušās Dienvidslāvijas, kursa uzņemšanu uz dalību Eiropas Savienībā (ES), kā arī valsts pievienošanos NATO, pat neraugoties uz šā soļa nepopularitāti (1999. gadā Melnkalne, tāpat kā Serbija, tika pakļauta NATO uzlidojumiem).

Šīs prorietumnieciskās politikas dēļ Rietumos tiek kautrīgi pievērtas acis uz faktu, ka Džukanovičs Melnkalnē ir izveidojis savdabīgu režīmu, kura balsts ir visaptverošas koruptīvas saites valsts pārvaldē un cieši sakari ar organizēto noziedzību. Ne velti citādi kā par Melnkalnes krusttēvu Džukanovičs tiek dēvēts reti.

Atbilstīga krusttēva titulam ir arī personiskās varas sistēma. Tā vietā, lai atklāti kļūtu par autoritāru līderi, Džukanovičam pietiek ar reālu kontroli pār varas piramīdu. Šobrīd (līdz 2023. gadam) viņš ieņem Melnkalnes prezidenta amatu ar oficiāli ierobežotām pilnvarām, tomēr nav šaubu, ka vara un kontrole pār valdības darbu atrodas Džukanoviča rokās. Tāpat kā daudzas citas sviras.

Uz šāda fona proserbiskās opozīcijas uzvara vēlēšanās vēl negarantē arī iespēju izveidot valdību, jo vietu sadalījums parlamentā ir tāds, ka pietiek ar vienu pārbēdzēju, lai spēku samērs nosvērtos par labu DSP un tās sabiedrotajiem. Šādi gadījumi ir bijuši, pie kam rezultātu panākot ar ne tuvu demokrātiskām metodēm.

Rietumvalstīs par visu iepriekš minēto ir pieņemts klusēt, uzskatot, ka ģeopolitiskais mērķis attaisno līdzekļus. Diemžēl, kamēr pastāvēs šāda attieksme, pastāvēs arī tādi ļaudis kā Džukanovičs, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl virkne citu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē