Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ministri steidz paklanīties sponsoriem

Pirms izsekošanas jaunapstiprinātās valdības ministru lēmumiem un to saistībām ar labāk vai sliktāk slēptu sponsoru interesēm ir vērts iezīmēt vismaz dažas spilgtākās figūriņas, kas šīs "valsts apgūšanas" interesēs jau izkārtotas jauno/veco valdības locekļu komandās. Tas ļauj noprast šīs valdības tapšanas cenu, ko maksāsim mēs – valsts.

Pārskatu par jaunapstiprinātās valdības locekļu izraudzītajām komandām principā var sākt un arī beigt ar faktu, ka jaunajam valdības vadītājam Krišjānim Kariņam (Jaunā Vienotība) padomus ekonomikā sniegs "olšteinietis" Jānis Upenieks. Jo apzīmējums "olšteinietis" ir kļuvis par Latvijas politikas lamuvārdu, sinonīmu politikas dzeguzēniem, par kuriem ir aizdomas, ka tos vada slēptas sponsoru intereses.

Vēl ne mazāk skandaloza ir Jaunā laika otrā plāna veterāna Madara Lasmaņa kļūšana par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) jaunās politiskās vadības – ministra Jura Pūces (Attīstībai/Par!) – padomnieku pašvaldību un reģionālās attīstības jautājumos. Lasmanis kļuva bēdīgi slavens 2005. gadā, kad Saeimā mežizstrādātāju interesēs bīdīja aizdomīgus grozījumus Mežu likumā. Pirms dažiem gadiem Lasmanis pat bija neapdomīgi reģistrējis savu firmu "attīstītāju" sponsora, mežizstrādes miljonāra Ulda Mierkalna, uzņēmumam piederošā īpašumā. Mierkalns "attīstītāju" biedrībai, uz kuras bāzes Edgars Jaunups ar Pūci izveidoja partiju, kopumā ziedojis gandrīz 155 000 eiro. Atliek gaidīt trauksmes cēlēju informāciju par VARAM darbībām, kas saistītas ar mežizstrādātāju interesēm.

Aizsardzības ministra Arta Pabrika (Attīstībai/Par!) jaunā juridiskā padomniece Dace Spaliņa strādāja atbildīgā amatā Ekonomikas ministrijas (EM) Juridiskajā departamentā laikā, kad šobrīd apcietinājumā sēdošais "attīstītāju" atbalstītājs, korupcijas atbalstīšanā apsūdzētais Māris Martinsons, kopā ar to pašu Mierkalnu un vēl dažiem biznesa cilvēkiem centās nopirkt valstij piederošās bankas Citadele akcijas. EM bija atbildīgā ministrija, kas kopā ar Privatizācijas aģentūru gatavoja un pieņemšanai slēgtās valdības sēdēs virzīja dokumentus, kuru saturs interesēja "attīstītāju" sponsorus un izšķīra desmitu miljonu likteni.

Varētu teikt, ka skandalozākais ir VARAM ministra Pūces birojs, ko vadīs Laila Spaliņa, kura vēl nesen bija basketbola kluba VEF Rīga direktore. Tā paša, ko gadiem sponsorēja un reprezentēja saistībā ar kārtējo korupcijas lietu apcietinājumā šobrīd sēdošais Martinsons. 2013. gadā biedrība Latvijas attīstībai, uz kuras bāzes Pūce ar Edgaru Jaunupu izveidoja "attīstītāju" partiju, caur divām būvfirmām – Moduls Rīga un Velve saņēma tobrīd ar Martinsonu saistītus 100 000 eiro ziedojumus. Velve nesen gribēja ar 8 miljonu eiro sadārdzinājumu būvēt VARAM atbildības sfērā esošo radioaktīvo atkritumu tvertni. Lai gan runā, ka Martinsona impērija plīst pa šuvēm, tās shēmas nepaliks neapsaimniekotas. Sekosim līdzi notikumu attīstībai, tāpat kā jauniem pavērsieniem gudronu dīķu smalstīšanas projektā, kas arī ir būvfirmu ēdienkartē.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Kariņam, pieminētajiem ministriem būtu jāskaidro viņu, te aprakstītā kadru izvēle, tiesībsargiem jāliek darboņi cietumos.
A
A
Garāmejot. Kārtējo reizi par "uzņēmējiem" tiek nodēvēti politdarboņi un starpnieki, tādējādi vēl vairāk degradējot marksistu valstī jau tā necienītos vienīgos "maizes tēvus" (vienīgos nodokļu maksātājus) - īstos uzņēmējus.
kiks
k
Ja kas vēl šo korumpantu kliķi var glābt, tad tas ir "krievi nāk"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē