Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Latvijai vajadzīgi moderni domājoši, gudri vietējie uzņēmēji, kuri šolaiku inovācijas uztvertu kā iespēju, nevis draudu

Ministrija aizmirst būtisko

Nesen ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro paziņoja, ka Ekonomikas ministrijas (EM) "šā gada darbības prioritāte numur viens ir obligātās iepirkumu komponentes atcelšana". Saistībā ar nākamā gada valsts budžetu EM definējusi vēl vairākas ar enerģētiku saistītas prioritātes, kā arī vērsusi uzmanību uz mājokļu pieejamību un kvalitāti. Nenoliedzami, jautājumi, ko EM atzinusi par svarīgiem, tādi tiešām arī ir. Tomēr ir kāds temats, kas šīs valdības laikā EM paziņojumos gandrīz neparādās, un tas ir saistīts ar jaunu uzņēmumu rašanās veicināšanu un atbalstu tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri mūsu valstī ir gatavi veidot savu biznesu.

Taču arī šis temats ir svarīgs, jo ekonomistu secinājumi liecina, ka Latvijas tautsaimniecībā gaidāmas neizbēgamas pārmaiņas. XX gadsimta deviņdesmitajos gados iedibinātais biznesa modelis – ražot lētu produkciju (vai piedāvāt lētus pakalpojumus), maksāt zemas algas, optimizēt visu, ko vien var optimizēt, sākot no nodokļiem līdz ieguldījumiem inovācijās – noveco. Un tas ir loģiski – kopš vētrainajiem deviņdesmitajiem gadiem ir izaugusi jauna paaudze, jau gandrīz 20 gadus dzīvojam XXI gadsimtā, un priekšstati par biznesa ētiku, darba vidi un produkcijas kvalitāti ir mainījušies. 

Kategorisko spriedumu cienītāji pat apgalvo, ka lētas produkcijas un zemu algu glorificēšana novedusi pie tā, ka mūsu valstij ir divi varianti – vai nu pārorientēt ekonomiku uz augstas pievienotās vērtības preču un pakalpojumu ražošanu, Eiropas Savienības (ES) mērogā vidēju un augstu algu maksāšanu un tādu biznesa ētiku, kas atbilst labākajiem Ziemeļvalstu standartiem, vai arī kļūt par tādu valsti, kurā citu ES dalībvalstu atraidītie svešzemju investori veido savdabīgus uzņēmumus, kuros nodarbina slikti apmaksātus viesstrādniekus no valstīm, kas atrodas ārpus ES. 

Lai īstenotos pirmais variants, Latvijai vajadzīgi moderni domājoši, gudri vietējie uzņēmēji, kuri neatkarīgi no vecuma šolaiku inovācijas, piemēram, moderno tehnoloģiju risinājumus, uztvertu kā iespēju, nevis draudu.

Iepriekšējās valdības laikā EM intensīvi popularizēja jaunuzņēmumu jeb startup ekosistēmu, un tālaika ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens bieži uzsvēra jaunuzņēmumu perspektīvas. Lai gan vismaz pagaidām jaunuzņēmumi nav kļuvuši par būtisku tautsaimniecības segmentu, tomēr labāk, lai Latvijā ir daudz jaunuzņēmēju, kuri mēģina izveidot biznesu "no nulles" vien ar informācijas tehnoloģiju palīdzību, nekā daudz tādu biznesmeņu, kuri atļaujas publiski pārmest jaunajai paaudzei nevēlēšanos strādāt mazkvalificētu darbu postpadomiskā atmosfērā par niecīgu atalgojumu. 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka ministrijas aizmirst būtisko - bizness notiek nevis "pateicoties" , bet "par spīti" ministrijām.
Tihijs
T
Būtiskais sen zināms. Par to savulaik rakstīja Tomass Dzennings:” Pie 100% peļņas jebkādi cilvēciskie likumi kapitālam ir sveši. Pie 300% peļņas nav tāda nozieguma, uz kuru kapitāls nenoriskētu, kaut vai karātavu draudu priekšā.” No padomju cilvēka līdz miljonāram - 1000% peļņas par maz.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē