Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ne jau vēlētāji noteiks koalīcijas sastāvu

Aizvadītajā nedēļā tika publicēta visai interesanta balsstiesīgo pilsoņu aptauja pēc, viņuprāt, vēlamākajiem pēcvēlēšanu koalīciju variantiem, ko pēc laikraksta Neatkarīgā pasūtījuma veikusi socioloģiskā firma SKDS. Aptauja "glaudīja galvu" ZZS, nosaucot to par citu partiju elektorāta vidū iecienītāko koalīcijas partneri. Tas nav brīnums, jo tendence pieslieties varas partijai ir vēlētāju aptauju nemainīga tendence.

Tomēr zaļie zemnieki būtu tiešām vieglprātīgi, ja iedomātos, ka viņu tandēmam ar Nacionālo apvienību (NA) nākamās valdības kodols jau ir garantēts. Valdības koalīcijas izveidi pēc 10 mēnešiem var ietekmēt dažādas detaļas, ko šāda izlēmušā vairākuma simpātijas neatspoguļo. Piemēram, vai Vienotība, lai arī būdama valdības partija ar pašreizējai ietekmei neproporcionāli daudziem ministru portfeļiem, iekļūs Saeimā?

Sarunas par valdības koalīcijas izveidi vispār ir ļoti delikāta padarīšana – no vienas puses, partijām ir ļoti pat skaidrs, kādus ministru portfeļus un no tā izrietošu ietekmi valsts uzņēmumos vai padotības iestādēs tās vēlas sev iegūt, no otras puses, tām ir jākoķetē ar sabiedrisko domu, cenšoties šo savu nagu niezēšanu iepakot iespējami pievilcīgi noformulētos stāstos par savu unikālo vīziju, ideoloģiju, atbildību, bez kuras attiecīgā nozare panīks. Reitingu dinamika vismaz līdz šim ir parādījusi, ka kādai partijai vai tās politiķiem kritiskas informācijas vai viedokļu parādīšanās, pat ja tā kampaņveidīgi turpinās mēnešiem ilgi, īsti neiedarbojas uz pašas šīs partijas elektorātu. Šos skandālus var uzskatīt drīzāk par kaunināšanas līdzekli, kas vairāk ietekmē pašu partiju līderu uzvedību, arī izvēloties koalīcijas partnerus.

Tāpēc, ja mēs kaut vai tikai teorētiski pieņemtu, ka, piemēram, ZZS nebūtu grūti sarunāt ar NA, ka satiksmes un tieslietu jomas politiskā pārraudzība paliek nemainīga, tad, Vienotībai tomēr pārvarot piecu procentu barjeru, jau būtu daudz sarežģītāk atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, kāpēc tā necenšas atgūt sev "tiesiskuma" karogu. Pat ja iekšlietu un ekonomikas ministra portfeļi partijas līderiem un sponsoriem ir daudz būtiskāki. Ja Vienotība tomēr neizbeigsies oktobra pirmajā sestdienā, cik pārstāvēts jaunajā Saeimā būs partijas "pariešu" spārns? Šī spārna koķetērija ar ZZS ietekmīgā partnera Lemberga Ventspils opozicionāriem nav noslēpums, tāpēc tas var nospēlēt lomu sarunās par koalīciju.

Varas centru savstarpējās attiecības partiju iekšienē vispār varētu spēlēt lielu lomu gan priekšvēlēšanu kampaņā, gan sarunās par valdības izveidi. Un šīs problēmas nebūt nav tikai Vienotības galvassāpes vien. Būs interesanti, kā Strīķe, bet vēl jo vairāk pragmatiskais Jurašs, tiks galā ar partijas formālo līderi Bordānu, kurš savās iedomās jau sen jāj baltā zirgā pāri politisko dinozauru kauliem.

Arī ZZS būs jāprot pareizi sasvērt Reiznieces-Ozolas, Kučinska un Dūklava ambīcijas. Valmierieša Kučinska startu ar pirmo numuru Vidzemē var uzskatīt kā pragmatisku soli, kas ZZS var nest ļoti saldu uzvaru šajā vēlēšanu apgabalā, bet kādam var rasties citas asociācijas, uzskatot, ka premjera kandidātam pienākošs atribūts tomēr ir pirmais numurus Rīgā, ar kuru startēs finanšu ministre Reizniece-Ozola.

Top komentāri

bidzho
b
Latvijas lāsts ir ZZS vēlētājs, kurš nevar salikt kopsakarību starp situāciju valstī un ZZS 20mit gadu valdīšanu!
Kaparšmits
K
nu gan jau mahinātors ,smagajos noziegumos apsūdzētais ,koalīciju sakombinēs ar visu ministru kabinetu un premjeru , galvenais nosacījums ka sārkanie trubas zemnieki no latviešu partijām gūst virsroku , pseidonacionāļi sen viņam kabatā, tā tas ir bijis līdz šim un būs uz priekšu , kamēr nebūs iemests cietumā sapūšanai
zvirbulēns
z
Stāstiņš par visu un neko! :) Nav par ko rakstīt, nu nav par ko rakstīt, ka jāpamaļ pa tukšo! :) Agnese, kur Jūs ņēmāt,ka Jurašs mums pragmātisks? Ja nav par ko rakstīt, uzrakstiet par OIK - ko partijas domā par šo prātam netveramo maucību!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē