Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ja reģionos cilvēku tikpat kā nebūs, ko un kā tur sargās un nosargās armija?

Ne tikai armija garantē drošību un aizsardzību

Novembrī tika atklāts Baltijā pirmais aizsardzības un drošības tematiem veltīts ziņu portāls Sargs.lv, kura mērķis ir nodrošināt uzticamu, pārbaudītu un aktuālu informāciju par aizsardzības un drošības tematiem Latvijā un ārvalstīs, veicināt sabiedrības informētību par rīcību dažādās apdraudējuma situācijās, kā arī medijpratību informācijas telpas apdraudējumu jomā, norāda Aizsardzības ministrija un piebilst, ka ministrijas veiktā Drošības mērījuma dati rāda – lielākā daļa jeb 80% respondentu atzinuši, ka valsts apdraudējuma gadījumā viņus visvairāk satrauktu neziņa – informācijas "vakuums", neskaidrība par situācijas attīstību un rīcību krīzes gadījumā. Savukārt 20% aptaujāto norādījuši, ka viņus visvairāk satrauktu nespēja palīdzēt radiem un draugiem.

Šķiet, šis varētu būt labs drošas informācijas avots par šo tēmu un valstiskumu kopumā ikvienam valsts iedzīvotājam, un arī jāpiekrīt ministra Arta Pabrika (A/P) paustajam, ka pašreizējā drošības situācijā darbs pie nacionālās informatīvās telpas stiprināšanas gūst arvien lielāku nozīmi. Lai spētu pasargāt sevi un savu ģimeni, ikvienam Latvijas iedzīvotājam jābūt labi informētam.

Un tomēr – vai jau atkal kārtējo reizi drošības kontekstā neaizmirstam par klasisko aizsardzību un informatīvo drošību ne mazāk būtisku kritēriju – reģionos dzīvojošos valsts iedzīvotājus? Manuprāt, viens no valsts aizsardzības efektīviem instrumentiem ir ne tikai labi ekipēta regulārā armija un spēcīga, pret ārējiem uzbrukumiem noturīga informatīvā telpa. Tikpat nozīmīgu valstiskuma un zināmas drošības funkciju veic reģionu iedzīvotāji, tostarp pierobežā dzīvojošie.

Tādēļ, plānojot teritorijas un informatīvās telpas aizsardzības aktivitātes, nedrīkst aizmirst arī paralēli plānot un attīstīt nepieciešamo infrastruktūru reģionos, lai novērstu cilvēku aizplūšanu uz Rīgas konglomerāta burbuli vai pat peļņā uz ārvalstīm. Būsim reāli – neviens reģionā dzīvojošais pilsonis (sevišķi mazāk apdzīvotajās teritorijās) jau sen neprasa tikpat plašu un kvalitatīvu infrastruktūras tīklojumu kā ekonomiski attīstītajos centros. Tomēr daudzu pēdējo gadu laikā īstenotā valsts politika apzināti atstāj reģionus nabadzīga un nemīlēta pabērna lomā, tādējādi sekmējot cilvēku bēgšanu no reģioniem un līdz ar to arī attīstībai pieejamo resursu krasu samazināšanos.

Protams, nav gluži tā, ka lauki tagad masveidā aizaug ar pamežiem un mežiem, taču cilvēku un apdzīvotu māju skaits gan nepielūdzami krītas.

Valsti veido un dzīvu uztur cilvēki, kuri tajā dzīvo un ar savu pienesumu sekmē tās attīstību. Tādēļ ekspertiem un arī pseidoekspertiem vērts atcerēties, ka daļa sabiedrības pagaidām vēl dzīvo krietni tālāk par Rīgas aglomerācijas robežām un nebūt nav izslēdzams, ka tieši šie cilvēki iespējama tieša vai netieša valsts apdraudējuma gadījumā būs tie, kuri pirmie stāsies pretī potenciālajam iebrucējam, zināmā mērā sargādami dažu labu uzpūtīgu Rīgas "kundziņu".

Tajā pašā laikā – ja reģionos cilvēku tikpat kā nebūs, ko un kā tur sargās un nosargās armija? Reformu kontekstā politiķiem vērts tomēr atcerēties arī šādu, manuprāt, būtisku faktoru, nevis tikai zīmēt kartes un "ekseļus".

Top komentāri

Vecsčekists>Istoričeskijs
V
Abos secinājumos Tev taisnība. Latvieši ir apdraudējums paši sev, precīzi tāpat, kā liela daļa citu tautu un karu neviens nepieteiks, par varas maiņu vienkārši paziņos no pusstundas laikā ieņemtās radio-mājas.
VVZ
V
Ir Dānijas attīstības modelis- tajā uz spēcīgi attīstītas un industrializētas lauksaimniecības fona miestos un mazpilsētās ir dažādas ražotnes, kuras nodrošina darba vietas nelauksaimniekiem- vieni ražo siltumregulatorus, citi- sienu paneļus utt, jo 500 ha zemes apsaimniekošanai pietiek ar 3-4 cilvēkiem. Ir infrastruktūra- ceļi, skolas, sabiedriskais transports un kas tik vēl ne. Un ir Krievijas modelis- ģerevņas izmirušas, visi bēg uz Maskavu, zeme aizlaista, infrastruktūras nav. Arī lauksaimniecība nav perspektīva, jo cilvēkiem, kas ar to nodarbojas, ir nepieciešami ceļi, izglītība bērniem, kaut kāda medicīna, kaut kāds agroserviss pieejamā attālumā utt. Latvija nolādēti precīzi kopē Krieviju, neskatoties uz to, ka teritorija ir ievērojami mazāka. Krievija tiek kopēta arī valsts pārvaldes stilā, un šis stils ir represīvs un naidīgs.
Jautājums
J
Ko tagad klusē visi mediju brīvības cīnītāji, kuri pistulē, ka demokrātiskā valstī valstij piederošs medijs nevar pastāvēt? Kas tas " sargs.lv" ir - kaut kas līdzīgs Putina "Sputņikam", cienījamā Šnores kundze - valsts komunikācijas eksperte???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē