Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra
Līdzekļus neparedzētiem gadījumiem valdības mēdz tērēt visai paredzamām vajadzībām

Neaiztikt nelaimes maku

Gadiem ilgi jau runāts par to, cik aplami, ka valsts budžeta līdzekļus neparedzētiem gadījumiem valdības mēdz tērēt visai paredzamām vajadzībām. Proti, katastrofu, dabas stihiju un ugunsgrēku seku novēršanai, kā arī to radīto zaudējumu kompensēšanai rezervētā nauda tiek izdalīta vai nu vajadzībām, kuras nav guvušas atbalstu budžeta tapšanas laikā, vai jaunām iniciatīvām, kas vai nu kalpo politiķu tēla spodrināšanai (tāpēc neatliekamas?) vai varētu tikt finansētas no citiem avotiem. Tā pavisam nesen no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 28 458 eiro prēmiju izmaksāja bokserim Briedim par WBC čempiona titulu, vēl 24,6 tūkstoši eiro tika atvēlēti Valsts asinsdonoru centram, lai tā jaunās telpas Merķeļa ielā būtu pieejamas personām ar funkcionāliem traucējumiem (tiešām arī viņi ir donori?). Tieši no šī avota naudu lūdza arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, lai vairākām pašvaldībām kopā piešķirtu 198 814 eiro, sedzot izdevumus, kas tām radušies 2016. gadā, sniedzot atskurbināšanas pakalpojumus (šie izdevumi taču bija iepriekš paredzami, vai tiešām budžetā nevarēja iekļaut finansējumu?).


Skaidrs, ka vajadzības un vēlmes vienmēr pārsniegs iespējas. Tāpat skaidrs, ka daudz ko, bet ne visu var ieplānot, un kaut kādām iespējām veikt budžeta korekcijas ir jābūt. Taču katram saprotams, ka lai nu kas, bet uzkrājums nelaimes gadījumam nebūtu tērējams ikdienas vajadzībām un, ja tā tomēr notiek, šīs naudas izlietojuma principiem ir jābūt vēl daudz stingrākiem.

Vēl viena nejēdzība, kas daudz pārrunāta (īpaši laikā, kad tika lemts par bēdīgi slaveno fotoradaru uzstādīšanu), ir budžetā plānotie ieņēmumi no dažādām soda naudām. Ja noteiktas summas jau iepriekš tiek "iebudžetētas" kā ieņēmumi no sodiem, skaidrs, ka valsts ar to apliecina savu ieinteresētību, lai pārkāpumu būtu vairāk, jo tad, tos fiksējot, labāk pildīsies budžets, kas principā ir absurds, jo loģiski taču būtu iet pārkāpumu (un līdz ar to sodu) mazināšanas ceļu.

Lai šīs abas negācijas mazinātu, varbūt ir vērts soda naudas izņemt no budžeta un to uzkrāšanu organizēt tādā kā atsevišķā maciņā vai fondā (sauciet, kā gribat), ko tad valdība  izmantotu gan balvām par panākumiem, gan budžetā neiekļautām vajadzībām utt. Ja naudas kādai vēlmei attiecīgajā brīdī pietrūkst, pagaida, kad ienāksies. Savukārt tiešām neparedzētiem gadījumiem, tādiem kā dažādas katastrofas, valstij uzliktie sodi u.tml., rezervētā nauda būtu izmantojama tikai un vienīgi attiecīgajās situācijās un šos līdzekļus citiem mērķiem nevajadzētu virzīt pat tad, ja līdz gada beigām rezerves netiek izsmeltas.

Top komentāri

interesanti
i
Ar ko gan atšķiras Meļņika ieteiktā, no soda naudām iekasētās naudas, organizēšana tādā kā atsevišķā maciņā, lai pēc tam to izmantotu gan balvām par panākumiem, gan budžetā neiekļautām vajadzībām, no esošās iebudžetēšanas? Pēkšņi neviens vairs nebūs ieinteresēts iekasēt vairāk soda naudas, ko izlietot praktiski tādiem pašiem budžeta mērķiem?
latvietis
l
beidzot ,tak vajadzētu uz to simtgadi tiem vecajiem barikāžu vīriem pielikt tai pensijai tos barikāžu laikā apsolītos 75 latus !
īsti nesaprotu
ī
kāpēc no manas NODOKĻU naudas jāmaksā PROFESIONĀLAM kauslim, ja man tāds "sporta veids" ir tāls un svešs ? Esmu par tās naudiņas izlietošanu pensiju pielikumiem pensionāriem, kuri sastrādāja visus priHvatizējamos labumus, vai skolotājiem par pusmežoņu ciešamu savaldīšanu, invalīdu pabalstiem u.t.t. Man par kaitīga darba izvēlēšanos neviens prēmijas nedāvināja - pat partkomi atgaiņājās kā no uzmācīgas mušas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē