Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Neiekrist viltus ziņu slazdā

Pagājušajā nedēļā publiskotā informācija par to, ka tuvojas Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) Ziņu dienesta darbības beigas, ir skumja vēsts visiem LNT ziņu skatītājiem, it īpaši tāpēc, ka ir izskanējis pieļāvums, ka ziņu vietā nāks izklaidējošs saturs. Ir gan dzirdēts viedoklis, ka tas ir lieliski – lai nācija izklaidējas!

Taču lieliski vairs nebūs tad, kad atkal kārtējais gadījums parādīs, ka ar medijpratību mūsu sabiedrībai ir visai bēdīgi. Vāja medijpratība gan nav tikai Latvijas problēma, un par nepieciešamību izkopt medijpratību runā arī Eiropas Parlamenta līmenī. Turklāt, ja mēs Latvijā viltus ziņu izplatību skaidrojām galvenokārt ar ģeopolitisko situāciju, tad tā dēvētajās vecajās Eiropas Savienības dalībvalstīs akcentē to, ka viltus ziņas tiek izmantotas arī ar politiku nesaistītās jomās, piemēram, biznesā un radošajās jomās – gan konkurējošu uzņēmumu kaujās par klientiem un eksporta tirgiem, gan slavenību cīņās par lielāku popularitāti un augstākajām karjeras virsotnēm. 

Protams, konkurentu nomelnošana, apmelojumi un baumu izplatīšana nav XXI gadsimtā dzimusi tendence, bet gan ir pastāvējusi jau gadu simtiem, taču tieši mūsdienās internets un it īpaši sociālie tīkli pavēruši milzīgas iespējas īsā laikā piegādāt nepatiesas vai daļēji patiesas vēstis ļoti lielam cilvēku lokam. Var vien pabrīnīties, ka pat daži intelektuāļi nekritiski dalās ar viltus ziņām un, iespējams, dalās tāpēc, ka šīs ziņas atbilst viņu pasaules redzējumam "viss ir slikti un būs vēl sliktāk!". 

Jāņem gan vērā arī tas, ka pozitīva informācija par to, ka "notiek kas labs", sociālajos tīklos nereti parādās mārketinga akciju vai sabiedrisko attiecību kampaņu rezultātā. Protams, var jau saprast, ka it īpaši tiem sabiedrisko attiecību speciālistiem, kas savu darbu definē kā izdabāšanu klientiem, šķiet vienkāršāk ievietot slavinošu tekstu un glaimojošas fotogrāfijas, piemēram, Facebook.com, nekā censties piesaistīt klasisko mediju – laikrakstu, žurnālu, televīziju un radio – redakciju uzmanību, jo klasiskie mediji filtrē informāciju, ko izplata sabiedrībai, bet sociālajos tīklos viegli un ātri var ievietot arī jūsmīgas banalitātes.  

Lai sašķirotu negatīvās vēstis, nodalot viltus ziņas, kuras ir izplatītas ar mērķi kaitēt kādam (mūsu valstij kopumā, konkrētam politiķim vai uzņēmējam u. c.), no objektīvas un pat nepieciešamas informācijas par reālām problēmām, un lai sašķirotu pozitīvās vēstis, atsijājot apmaksātās mārketinga un sabiedrisko attiecību aktivitātes no patiesiem, iedvesmojošiem notikumiem, bez medijpratības neiztikt. Taču medijpratību var izkopt, vien lietojot tādus medijus, kas piedāvā informatīvi analītisku saturu.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Jebkura reklāma ir sava veida viltus ziņa. Jebkura kandidāta, deputāta vai politiķa runa. Arī šis raksts - objektīva informācija vai tipiska viltus ziņa? :) Kā teica pašraizējais Kremļa laukuma mājiņas Nr.1. pastāvīgais iemītnieks - Prese - tā ir buržuāzijas pērkamā ielasmeita.
sorry
s
Ir viens traki sarežģīts, taču universāls līdzeklis pret jebkurām viltus ziņām - izglītota cilvēka dzīves pieredze, rodas vismaz 20 aktīvas studēšanas un domāšanas gadu laikā. Nedēļas kursos saklausīta mēdijprātība, LMAO, nelīdzēs.
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Es to pašu saku ko tie divi pirms manis - visiem mums vienalga vai viens kanāls pļāpu kastē vairāk vai mazāk. Tas tāpat kā ar dēliem - ko dod tas ka viņi seši, ja visi pļēguri, labāk lai viens bet ar stipru muguru.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē