Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Nodokļu parāds noslīd zem miljarda. Līksmosim?

Informācija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datubāzēs rāda, ka kopējais nodokļu parāda apjoms šā gada 1. martā ir "noslīdējis" zem "maģiskās" viena miljarda eiro atzīmes. Proti, ja vēl 1. janvārī kopējais nodokļu parādu apjoms bija 1,044 miljardi eiro, tad 1. martā tas bija "vairs tikai" 980 miljoni eiro. Kritums no gada sākuma – 64 miljoni eiro. Jāpiebilst, ka šajā statistikā ietilpst gan aktuālie, gan apturētie nodokļu parādi, kā arī tie nodokļu maksājumi, kam pagarināts samaksas termiņš.

Lai gan faktiski ir piepildījusies VID ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes intervijā Dienai februāra beigās paustā cerība, ka nodokļu parādu kopējais apjoms samazināsies zem miljarda eiro, jāatzīst, ka laikam tomēr diez vai ir pamats jau pasūtīt svētku uguņošanu un atkorķēt šampanieti. Protams, pats samazinājuma fakts ir pozitīvs, taču pēc līdzšinējos gados novērotās tendences nojaušams, ka parāda "palīšana" zem miljarda robežas varētu būt saistīta ne tik daudz ar parādu atgūšanu un nodokļu maksāšanas disciplīnas uzlabošanos, cik ar bezcerīgo parādu norakstīšanas procesa turpināšanu.

Vismaz tā ļauj secināt arī tā nodokļu parādu datu tabulas pozīcija, kurā uzrādīti nodokļu parādi, kurus VID ir atzinis par reāli nepiedzenamiem jeb, vienkārši sakot, bezcerīgi zaudētiem. Šā gada sākumā šajā ailē figurēja nodokļu parādi 524,5 miljonu eiro apjomā, bet 1. martā šī summa bija 434,3 miljoni eiro. Atļaušos ar diezgan lielu pārliecību uzskatīt, ka šī starpība ir saistīta tikai ar vienu iemeslu – 90 miljoni eiro šā gada pirmajos divos mēnešos ir norakstīti kā bezcerīgi neatgūstamie nodokļu parādi. Ja nu vienīgi šo bilanci par 10 miljoniem eiro uzlabo nodokļu parādu aile ar nosaukumu Reāli piedzenamie, kur gada sākumā figurēja 174 miljoni eiro, bet 1. martā – 163 miljoni eiro.

Diemžēl galvenais iemesls, kādēļ bezcerīgi neatgūstamo nodokļu parādu daļa aizvien ir ļoti liela, ir fakts, ka nodokļu parādniekiem brīdī, kad pret viņiem sāk parādu piedziņas procesu (vismaz oficiāli), nav ne naudas līdzekļu, ne mantas, uz ko vērst piedziņu, lai kaut daļēji kompensētu budžetam radītos zaudējumus.

Atgādināšu Dienas aprakstīto nodokļu parādnieku rekordistu SIA Tendem Neman, kas iespējamu nodokļu blēdību rezultātā palika valstij parādā 60 miljonus eiro, taču VID, vēršot piedziņu uz Tendem Neman naudas līdzekļiem kredītiestādēs atvērtajos kontos, bezstrīdus piedziņas kārtībā piedzīti 27,30 eiro. Savukārt pārējais 60 miljonu eiro parāds norakstīts kā bezcerīgi neatgūstams.

Ja pie šā visa atceramies, ka iepriekšējo gadu laikā norakstīti bezcerīgi neatgūstamie nodokļu parādi 2,4 miljardu eiro apmērā, acīmredzot jārēķinās, ka šī summa visai drīz pārsniegs trīs miljardu robežu. Trīs miljardi zaudētas naudas, kuras tik ļoti pietrūkst izglītībai, veselībai, pensionāriem, autoceļiem...

Jācer, ka Jaunzemes kundze spēs beidzot ievirzīt VID darbu tādās sliedēs, ka iestāde daudz aktīvāk un agresīvāk apkaros miljonu zagļus, nevis izšķiedīs resursus, dzenoties pakaļ "puķu tantēm" un viņu piecu eiro nodokļa maksājumam.

Protams, arī "puķu tantēm" jāmaksā visi nodokļi, ko paredz likums. Taču nebeidz pārsteigt šī manā skatījumā pseidocīņa laikā, kad tepat acu priekšā notiek bezkaunīgas simtu miljonu nodokļu zādzības. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē