Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nopietni jāvērtē augstā saslimušo mirstība

Lielu Latvijas sabiedrības daļu pēdējās dienās ir šokējuši divi stāsti, kas šķietami apgāž valdības un veselības aprūpes speciālistu stāstu par to, ka vakcinācija pasargā no smagas Covid gaitas un nāves, un arī apgalvojumus, ka tad, ja tas tomēr notiek, ir jāvaino nopietnas blakusslimības. Viena ir ziņa par slēpošanas trenera Ingus Eiduka smago cīņu ar Covid un nāvi, pie kuras, iespējams, noveda ātrās medicīniskās palīdzības brigādes sākotnēji neprofesionāla rīcība, otra – par ģimenes ārsta no Liepājas Igora Stomas aiziešanu mūžībā no briesmīgās slimības. Abi bija tikai pusmūža vecumā un ar labu veselību.

Slimību kontroles un profilakses centra dati gan rāda, ka pilnībā vakcinēto cilvēku nāve no Covid vairs nav nekāds retums. Oktobrī tie bija 12,6% no visiem ar Covid mirušajiem, vakcinētajiem sasniedzot vairs tikai sešas reizes lielāku iespējamību nenomirt, salīdzinot ar nevakcinētajiem. Starp stacionētajām personām pilnībā vakcinēto procents novembra trešajā nedēļā bija pieaudzis līdz 22%. Turklāt Latvija spītīgi turas to Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu augšgalā, kurās mirstības līmenis starp personām, kurām diagnosticēts Covid, ir vislielākais. Oktobra pēdējās divās nedēļās šajā rādītājā mēs pat pārsniedzām bēdu māsas Rumāniju un Bulgāriju, sasniedzot 244,8 gadījumus uz vienu miljonu iedzīvotāju. Tikmēr vidējais mirstības rādītājs ES un EEZ valstīs šajā laikā bija tikai 27,2 gadījumi uz miljonu iedzīvotāju.

Gan augstāk minētie konkrētie stāsti, gan bēdīgā statistika prasa nopietnu izvērtējumu. Protams, Latvijai vismaz šobrīd ir izdevies lauzt jaunu saslimšanas gadījumu pieauguma līkni, slimnīcas sāk sajust atslodzi no pacientu pieplūduma un ar vairāk nekā 60% pilnībā vakcinēto iedzīvotāju Latvija tagad ieņem tīri viduvēju, ne vairs vienu no pēdējām pozīcijām starp ES dalībvalstīm. Visā pasaulē kopš vīrusa delta varianta uzvaras gājiena šī gada vasarā ik mēnesi ir audzis pret Covid vakcinēto cilvēku saslimstības un mirstības procents, ko nevar skaidrot tikai tīri matemātiski ar vakcinēto skaita pieaugumu. Taču tas nenozīmē, ka Veselības ministrijai un valdībai nav jāatbild par nāvēm, kuru varēja nebūt. Pirmkārt, analizējot to cēloņus – vakcīnu efektivitātes mazināšanās, to salīdzināmie rādītāji, pacientu vecums un veselības stāvoklis, ārstēšanas metodes, hospitalizācijas nianses utt. Naudas taču reiz pietika pat it kā ar Covid pandēmiju saistītiem "pētījumiem" par tradicionālām latviešu virtuves receptēm. Otrkārt, labojot kļūdas, kur tās ir – novecojušos un birokratizētos rīcības protokolos vai spītīgajā jaunāko medikamentu neiepirkšanā un neizmantošanā.

Taču jāatzīst, ka tuvākā nākotne nerādās spoža. Kā raksta ES vakcinācijas pirmrindnieces Portugāles (87% vakcinēto) laikraksts Visao, "Vakcīna palīdz, bet tā neatrisina problēmu. Reālajā dzīvē mēs tagad redzam – valstis Eiropā, kas ir gandrīz pilnībā vakcinētas, līdzīgi kā Portugāle, ir apņēmis piektais vilnis. (..) Ir pieņēmums, ka situācija neatrisināsies, iekams tirgū neienāks otrās paaudzes vakcīnas un augsti efektīvas zāles, bet līdz tam var būt nepieciešams turpināt ar ierobežojumiem un distancēšanās noteikumiem aizsargāt noteiktas iedzīvotāju grupas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē