Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Bažas raisa norises finanšu tirgos, kuras varētu raksturot kā investoru reakciju uz augošo nenoteiktību saistībā ar iespējamajiem tirdzniecības kariem, kas varētu apturēt globālo izaugsmi

Pasaules ekonomikai uzglūn jaunas problēmas

Kamēr Latvija savu simtgadi sagaidījusi uz ekonomiskā pacēluma viļņa, to pašu nevar attiecināt uz citām pasaules valstīm. Pagaidām gan runa nav par krīzi, taču zināmas pārdomas varētu raisīt tādu valstu kā Vācija, Japāna un Ķīna ekonomiskās izaugsmes dati.

Līdzšinējai Eiropas izaugsmes un stabilitātes lokomotīvei Vācijai šā gada trešajā ceturksnī ekonomikas pieaugums bijis mazākais kopš 2013. gada trešā ceturkšņa jeb laika perioda, kad kopējā eirozonas tautsaimniecības atlabšana vēl bija uz jautājuma zīmes, proti, salīdzinot ar atbilstošu laika posmu gadu iepriekš, Eiropas lielākā ekonomika augusi par 1,1%, kas ir gandrīz divas reizes mazāks rādītājs par to, kas tika demonstrēts iepriekšējā ceturksnī.

Kamēr Vācija vēl "puslīdz turas", citai pasaules tautsaimniecības lielvarai Japānai jau nākas saskarties ar daudz būtiskākiem izaicinājumiem – "Uzlecošās saules zemes" iekšzemes kopprodukts (IKP) trešajā ceturksnī pret atbilstošu periodu iepriekšējā gadā pieaudzis vien par 0,3%, liecina Tradingeconomics.com dati. Tas ir arī ievērojami sliktāks rādītājs nekā trīs mēnešus iepriekš, kad šis rādītājs sasniedza 1,4%. Ķīnai bremzēšanās bijusi ievērojami pieticīgāka, tās IKP pieaugumam pret atbilstošu periodu pērn trešajā ceturksnī sasniedzot 6,5% salīdzinājumā ar 6,7% iepriekšējo triju mēnešu periodā. Tiesa, ņemot vērā faktu, ka kopējais parādu apjoms Ķīnai ir visai iespaidīgs, ir jārēķinās, ka tās tautsaimniecība jau šajā ceturksnī varētu uzrādīt straujāku pieauguma tempu kritumu nekā iepriekš. Turklāt parādu burbulis var plīst, un tad jau situācija var izvērsties pagalam nepatīkama.

Pasaules kontekstā situāciju nevar vērtēt kā viennozīmīgi sliktu, jo tādiem globāliem "smagsvariem" kā ASV un Lielbritānija ekonomiskās izaugsmes tempi iepriekšējā ceturksnī ir paātrinājušies.

Tomēr zināmas bažas raisa norises finanšu tirgos, kuras varētu raksturot kā investoru reakciju uz augošo nenoteiktību saistībā ar iespējamajiem tirdzniecības kariem, kas varētu apturēt globālo izaugsmi.

Kā viens no uzskatāmākajiem piemēriem ir apmēram pusotru mēnesi ilgstošais naftas cenas kritums. Tā ir laba ziņa autobraucējiem, jo viņu izdevumi par degvielu samazināsies. Lētāka nafta lielā mērā tiek skaidrota ar to, ka sankcijas pret Irānas naftu nebūs tik iespaidīgas, kā sākotnēji gaidīts. Taču vienlaikus, vērtējot ekonomiskās izaugsmes kontekstā, 20% vērts kādas izejvielas cenas samazinājums īsā laika posmā nav uzskatāms kā kaut kas daudzsološs.

Cenas, lai arī mazāk strauji, krīt arī tādām izejvielām kā alumīnijs un varš. Acīmredzami biržu tirgoņi uzskata, ka arī pēc industriālajiem metāliem pieprasījums varētu būt mazāks, nekā iepriekš gaidīts. Arī Volstrītā tirdzniecība neaizrit īpaši priecīgā gaisotnē – pēdējo pāris nedēļu laikā lielo kompāniju indeksa Dow Jones Industrial Average vērtība ir kritusies par 6–7%. Negatīvā noskaņa preču un akciju biržās rada bažas, ka sliktāks investīciju mikroklimats no finanšu tirgiem pārmetīsies uz reālo ekonomiku. Investīciju trūkums mazinās ne tikai kopējo pieprasījumu tautsaimniecībā, bet arī pieprasījumu pēc darba rokām, ietekmēs labklājības kritumu un grūtības norēķināties ar kreditoriem, tādējādi radot jaunas krīzes aizmetni.

Top komentāri

Pipars
P
Paskatījos kārtējo reizi uz eirozonas mīnu ar laika degli kuras vārds ir Deuche banka, akcijas cena šai bankai ir nokritusi līdz 8eur par akciju un turpina krist. Zinot ka uz šīs bankas bilances karājās 60 triljonu $ vērti vērtspapīri ir skaidrs šai krīzē ja ņemam analoģiju ar Lemans Brothers sekas būs krietni lielākas un dziļākas un galvenais ilgākas. Starp citu bez Deuche bankas pasaulē ir arī virkne citu zombiju banku un finanšu iestāžu un ne tikai finanšu iestāžu. Starp citu ielūkojos arī ASV mājsaimniecību parādos kuri no 2008 gada ir krietni auguši un kopsummā pārsniedz 13 triljonus $. Pie FRS augošajām bāzes % likmēm šis parādu slogs ASV mājsaimniecībām kļūst aizvien smagāks un smagāks. Ja mēs šos 13 triljonus dalām uz ASV iedzīvotāju skaitu 320 miljoniem mums sanāk vairāk par 40 000 $ uz iedzīvotāju! Un jā es te neminēju ASV valsts parādu 21 triljona apjomā un arī citus parādus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē