Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Vietējais patēriņš ir viens no ekonomikas balstiem

Pircēju un tirgotāju laiks

Atskatoties uz aizejošo, 2019. gadu Latvijas ekonomikā, redzams, ka visai simboliska bijusi gan ilggadīgā parfimērijas ražotāja Dzintars pasludināšana par maksātnespējīgu, gan vērienīgā tirdzniecības centra Akropole atvēršana.

No šiem diviem notikumiem gan nevajadzētu izdarīt secinājumu, ka visiem ražojošajiem uzņēmumiem klājas grūti, bet labi veicas vien tirgotājiem, taču nevar arī noliegt, ka ir gūts kārtējais apliecinājums tam, ka patlaban, XXI gadsimta otrās desmitgades beigās, svarīgi ir ne tikai prast produkciju ražot, bet arī prast pārdot.

Var jau, protams, gadīties, ka ar zīmolu Dzintars saistītie produkti piedzīvos pārdzimšanu. Un, protams, par Akropoles finanšu datiem varēs spriest tikai laika gaitā, taču 2019. gada notikumu hronoloģijā paliks gan tas, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa novembrī pasludināja a/s Dzintars par maksātnespējīgu, gan tas, ka aprīlī tika atklāta Akropole un, kā sacīts preses relīzē, ''īsi pēc atvēršanas sagaidīja miljono apmeklētāju''.

Vietējais patēriņš, respektīvi, iedzīvotāju aizrautīgā iepirkšanās, jau gadiem ir viens no Latvijas ekonomikas balstiem. Tirdzniecības nozare lepojas ar to, ka nodrošina lielu skaitu darba vietu, turklāt ne tikai Rīgā, bet arī nomaļajos novados, kur darba iespēju nav daudz. Tirdzniecības uzņēmumi laiku pa laikam vēsta par jaunu veikalu atvēršanu. Turklāt tas, ka pie veikalu kasēm ir garas rindas, iepirkumu groziņi tiek piekrāmēti pilni un veikalu tuvumā nav nevienas brīvas vietas, kur novietot automašīnu, sociālajos tīklos notiekošajās diskusijās nereti tiek izmantots par pierādījumu tam, ka visa sabiedrība tomēr negrimst nabadzībā.

Eiropas Savienības (ES) statistikas pārvaldes Eurostat dati gan liecina, ka tā dēvētais reālais individuālais patēriņš uz vienu iedzīvotāju Latvijā pērn bijis viens no zemākajiem ES. LETA vēsta, ka ''tas Latvijā bija 69% no ES vidējā līmeņa un apsteidza vien Bulgāriju (56%), Ungāriju (64%) un Horvātiju (64%)''. Igaunijā šis rādītājs bija 74%, bet Lietuvā – 89%. To, ka arī šogad Latvijas sabiedrība nevar priecāties par augstu ienākumu līmeni, apstiprina Centrālās statistikas pārvaldes dati, kas rāda, ka šā gada trešajā ceturksnī mūsu valstī bija Baltijā zemākā vidējā bruto alga un arī zemākā minimālā alga.

Tomēr, neraugoties uz mūsu sabiedrības pieticīgo labklājību, iepirkšanās jauda ir visai iespaidīga, un tirdzniecības nozares vietu un lomu Latvijas ekonomikā nevajadzētu novērtēt par zemu. To, vai iepirkšanās azartu mazinās vides aizsardzības aktīvistu kultivētais ''Pērc mazāk!'' princips un Ziemeļvalstīs populārā aprites ekonomika, rādīs nākamie gadi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top komentāri

veiksmes stāsta sekas
v
"Baltijā zemākā vidējā bruto alga un arī zemākā minimālā alga"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē