Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pirmie soļi – bez nodokļiem?

Nesen tika paziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par atvieglotu nodokļu politiku mazajiem uzņēmumiem, un, kā akcentē LETA, tiek piedāvāts variants: kamēr "apgrozījums mazajā uzņēmumā nesasniedz 12 000 eiro gadā uz vienu nodarbināto, nodokļi nebūtu jāmaksā".

Nenoliedzami, šāda iniciatīva ietver pozitīvus aspektus. Pirmkārt, tā apliecina, ka mūsu valstī ir cilvēki, kurus interesē sava biznesa uzsākšana, un nav tā, ka visi Latvijas iedzīvotāji būtu sevi apzīmogojuši ar mūžīgā darba ņēmēja zīmogu. Otrkārt, šī iniciatīva pierāda, ka ir cilvēki, kuri iedziļinās nodokļu politikā un piedāvā savu redzējumu par to, kādi uzlabojumi jāveic, nevis tikai sociālajos tīklos lamā politiķus. Un, treškārt, pozitīvi ir tas, ka tiek domāts tieši par mazo biznesu. Latvijā mazais bizness gan vēsturisku, gan psiholoģisku faktoru dēļ nav tik attīstīts kā daudzviet citur Eiropā, un līdz ar to mūsu valstī ir virkne nozaru, kurās valda daži lieluzņēmumi. Tas savukārt rada patērētājiem nelabvēlīgu situāciju ne tikai cenu līmeņa, bet arī servisa kvalitātes ziņā. Piemēram, tirdzniecības nozares gigantu veikalos gaisotne nereti ir no padomju režīma laikiem mantotajā "darba devējs izliekas, ka maksā, darbinieki izliekas, ka strādā" stilā, bet attieksme pret pircējiem no tiem pašiem laikiem mantotajā "klients – tas ir apgrūtinājums" stilā. To izmainīt var tikai konkurence, līdz ar to mazie uzņēmumi, kas kliedētu dažādu nozaru lieluzņēmumu augstprātību, ir nepieciešami.

Taču minētā iniciatīva par to, ka "nodokļi nebūtu jāmaksā", ietver arī diskutablus aspektus. Pirmkārt, būtu jāprecizē, vai jēdziens "nodokļi" attiecas arī uz nodarbināto cilvēku valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām? Un, ja cilvēks, piemēram, gadu neveic šīs iemaksas, vai tas nerada riskus sociālajām garantijām? Otrkārt, tāda iespēja, ka "nodokļi nav jāmaksā", būtu jāierobežo laikā, lai nesanāk tā, ka shēmotāji vienu uzņēmumu slēdz un dibina nākamo, pēc tam atkal nākamo, un tā gadu desmitiem. Treškārt, neviennozīmīgi ir tas, vai vajag sabiedrībā popularizēt "nodokļi nav jāmaksā" principu? Iespējams, lietderīgāk būtu mazajam biznesam tā darbības sākumposmā piemērot ļoti zemas nodokļu likmes, bet tomēr radināt pie tā, ka nodokļi ir jāmaksā.

Par visiem šiem aspektiem būtu vērts diskutēt. Turklāt beidzot būtu nepieciešams samazināt birokrātiju, kas apgrūtina mazo biznesu, un būtu arī laiks beidzot vienkāršot normatīvo regulējumu, lai izvairītos no tiem konfliktiem, ko rada atšķirīga tiesību normu interpretācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē