Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

PVN likme mūsu vērtībām

Brīdi, kad vērojami vairāku jomu, piemēram, ēdināšanas un tūristu mītņu, centieni panākt zemāku pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, aicinājumu jau no 1. jūlija piemērot 5% PNV likmi visām grāmatām paudusi Latvijas Grāmatizdevēju asociācija.

Finanšu ministrijas (FM) attieksme pret samazināto PVN likmju ieviešanu gan ir, diplomātiski formulējot, piesardzīga. Protams, tie Latvijas iedzīvotāji, kuri neaizraujas ar grāmatu lasīšanu, nesāks pirkt grāmatas tikai tāpēc, ka tām tiks pazemināta PVN likme, tāpat kā cilvēki, kuriem neinteresē teātris, sports vai ceļošana, neiegādāsies biļetes uz izrādi, sacensībām vai aviolidojumu tikai tāpēc, ka biļetes būs kļuvušas mazliet lētākas. Taču, par laimi, mūsu nācijā ir ne mazums cilvēku, kuri grāmatas lasa, un ir jāņem vērā tas, ka lielai daļai šo lasīt mīlošo cilvēku līdz ar latviešu valodas zināšanām vismaz vienas svešvalodas zināšanas ir tik labā līmenī, lai šajā svešvalodā varētu lasīt grāmatas. (Daudziem pietiekami labā līmenī ir divu un vēl vairāk svešvalodu zināšanas.) Līdz ar to latviešu valodā izdotajām grāmatām ir jākonkurē ar grāmatām, piemēram, angļu valodā (vācu, krievu, franču un vēl citās valodās), un te jau cena un ar to saistītā PVN likme ir visai būtiska – ja tā pati grāmata angļu valodā ir pieejama par zemāku cenu nekā latviešu valodā, daudzu lasītāju izvēle var būt par labu grāmatai angļu valodā, it īpaši, ja ir runa nevis par klasiskās papīra formas, t. i., nodrukātu grāmatu, kurai jāorganizē piegāde, bet gan par e-grāmatu. 

Jāņem arī vērā, ka pēdējo trīs mēnešu laikā daudziem par ikdienu kļuvis attālinātais darbs, un tā rezultātā pilnveidojusies prasme orientēties virtuālajā vidē. Aģentūra LETA, atsaucoties uz Grāmatizdevēju asociācijas pārstāves Līvas Ostupes teikto, vēsta, ka ''Lielbritānija Covid-19 dēļ, lai stiprinātu nozari un veicinātu iedzīvotāju pašizolāciju, ir ieviesusi 0% PVN likmi e-grāmatām''. Nav dzirdēts, ka mūsu valstī par nodokļu politiku atbildīgā FM popularizētu līdzīgu ideju – 0% PVN likmi e-grāmatām. Un te jājautā – kādēļ nav dzirdēts?

Arī nodokļu politikas veidotājiem būtu jāapzinās tas, ka latviešu valodā izdotajām grāmatām ir svarīga vieta visā latviskajā kultūrtelpā un līdz ar to arī mūsu nācijai svarīgu vērtību stiprināšanā, turklāt tieši grāmatās sastopamā latviešu valoda bieži ir bagātāka un literāri pilnvērtīgāka nekā sarunās un sociālajos tīklos lietotā valoda.

Protams, gadās jau arī, ka grāmatas formātu ir ieguvis valodnieciski un visādi citādi vājš saturs, jo savas ''melnās avis'' ir katrā jomā, taču kopumā grāmatniecībai ir ļoti būtiska loma latviešu valodas saglabāšanā.5

Top komentāri

Dostojevskis
D
Apturiet uz ielas 100 cilvēkus (protams, protams - ievērojot 2 metru distanci un ne vairāk kā 25 vienlaicīgi!), un pajautājiet viņiem, kad tie pēdējo reizi ir lasījuši grāmatu ... !
Grāmatizdevējiem
G
Ja gribat pelnīt,Izdodiet vairāk brošētas grāmatas! Tās būs uz pusi lētākas! Tā joprojām dara visā pasaulē. Visām grāmatām nav obligāti jābūt uz krīta papīra un "finiera" vākos,ar dubultplatu teksta atstatumu no lapas malas,lai grāmata izskatītos biezāka!
Sekosim zviedru piemēram
S
Pat pārtikas produktu cenas ir iespējams manāmi samazināt,rīkojoties kā Zviedrijā,kur fasēto pārtikas produktu cena tiek samazināta,daudzkrāsainā iesaiņojuma vietā,iztiekot ar pārtikas produkta nepieciešamo skaidrojuma zilu tekstu uz balta fona,bez jebkādām ilustrācijām.Šādi,krietni lētāki produkti atrodas atsevišķos plauktos un domāti mazturīgajiem iedzīvotājiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē