Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Vieglāk elpot tiem, kuriem ir bērni, kuri var palīdzēt, bet ja nē?

Recepšu zāles uz parāda – senioru pēdējais salmiņš

Februāra beigās Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs Andris Siliņš intervijā Dienai pauda skarbu atziņu, ka pērn 84% pensiju bija zem nabadzības riska robežas jeb 405 eiro mēnesī. Šo sauso statistiku dramatiskāku padara fakts, ka vēl pirms gada zem šīs robežas bija mazāk pensionāru – 74%. Gan jāpiebilst, ka 2017. gadā nabadzības riska robeža bija zemāka – 367 eiro.

Siliņa minētos skaitļus atmiņā atsauca nesen gar acīm pavīdējusī reklāma par kādas bankas un aptieku tīkla izveidoto sociālo programmu iedzīvotājiem vecumā no 55 līdz 75 gadiem, kuriem nav iespēju iegādāties visus ārsta izrakstītos recepšu medikamentus uzreiz, bet kuri var atļauties norēķinus veikt pakāpeniski. Šo programmu toreiz intervijā pieminēja arī Siliņš, taču, manot neizpratni manās acīs, viņš teju gribēja taisnoties, ka tas nav kredīts, bet iespēja samaksāt par dzīves kvalitātei svarīgajām zālēm pa daļām bez komisijas maksas.

Jāatzīst – ir tik nožēlojama valsts attieksme pret saviem vecākiem un vecvecākiem,

no kuriem lielākā daļa visu mūžu strādājuši, maksājuši nodokļus, audzinājuši bērnus, bet vecumdienās viņi pēkšņi kļūst nevajadzīgi valstij, patiesībā politiķiem un ierēdņiem, kuriem esam uzticējuši rīkoties ar mūsu naudu, bet kuri aizvien apliecina savu mazspēju šo pienākumu veikt atbildīgi un kvalitatīvi.

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati rāda, ka, piemēram, 2018. gadā 357 110 senioru saņēma vecuma pensiju līdz 400 eiro mēnesī, turklāt 400 eiro vēl būtu uzskatāma par optimālu summu, ar kuru pensionārs mēdz pat salīdzinoši apmierinoši iztikt, gan samaksājot komunālos rēķinus, gan atļaujoties ko vairāk par maizi un pienu, gan varbūt atlicinot naudu zālēm.

Šķiet, lieki atgādināt, ka tieši seniori ir vieni no apzinīgākajiem rēķinu savlaicīgiem maksātājiem.

Taču šie paši CSB dati rāda, ka teju 200 tūkstošu senioru ikmēneša ienākums nepārsniedz 300 eiro, un tad nu ļoti gribētos dzirdēt politiķu un ierēdņu skaidrojumu, kā seniors, kura rēķins apkures sezonā par 45 kvadrātmetru dzīvokli ir virs 100 eiro (neskaitot rēķinus par elektrību un citiem šodien jau ikdienišķiem pakalpojumiem), lai spēj atļauties pilnvērtīgu ikdienas uzturu un beigu beigās – vēl samaksāt par veselībai nepieciešamajiem recepšu medikamentiem, kuru cena ir ne mazāk par vidēji 50 eiro vienā pirkumā.

Vieglāk elpot tiem, kuriem ir bērni, kuri var palīdzēt, bet ja nē? Šī traģiskā situācija ir aktualizēta gadiem, un tieši tāpat gadiem politiķi un ierēdņi tik vien spēj kā savilkt seju rūpju grimasēs un izteiksmīgi noplātīt rokas, žēlīgi izdvešot, ka "budžetā nav taču tās naudiņas".

Tieši tādēļ minētā programma vienlaikus ir gan atzinīgi vērtējams pēdējais salmiņš senioriem, gan izteiksmīga un skaļa pļauka "tiem tur augšā", kuri "ar putām uz lūpām" apkaro "sliktos" ātros kredītus (kurus nebūt neattaisnoju), bet tajā pašā laikā izliekas neredzam, ka tūkstošiem pensionāru ir spiesti nereti dzīvībai svarīgus medikamentus pirkt "uz parāda", bet, ja pašcieņa neļauj būt parādniekam, izdzist ātrāk par sev nolikto laiku. 

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Savādi? Kāpēc šis raksts tik ļoti atšķiras no citiem Latvījas veiksmes stāstiem? . Un ja tiešām tik bēdīgi, kas vainīgs?
mūsu
m
Tāda nu ir tā mūsu valsts: penseri uz kapiem, pedagogi-sūkājiet ķepu, bet tankiem, stingeriem arvien vairāk un vairāk
moo ome
m
Kaa jau biena ministre teica ,mees tak straadaajaam citaa valstii ......un zini dzemdeeju arii tai valstii un ko ta sezat svesas valsts kreeslos un pļurkšķat gudri.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē