Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sedlenieks: Lietuvieši ievēro vēlēšanu tradīcijas?

Iepriekšējās nedēļas nogalē Lietuvā tika aizvadīta Seima (valsts parlamenta) vēlēšanu pirmā kārta. Lai arī gandrīz puses deputātu mandātu īpašnieki un viņu politiskā piederība vēl nav zināmi, jo Lietuvas Seims tiek vēlēts pēc jauktas vēlēšanu sistēmas - puse deputātu pēc partiju sarakstiem, bet otra puse - vienmandāta vēlēšanu apgabalos, jau šobrīd var secināt, ka Lietuvā gaidāma kārtējā rokāde starp sociāldemokrātiem un konservatīvajiem.
Atšķirībā no Latvijas, kur vēlēšanās liela nozīme ir nacionālajam jautājumam, Lietuvā balso galvenokārt par partiju politekonomiskajām platformām un pie varas stūres ik pēc četriem gadiem mainās koalīcijas te sociāldemokrātu, te konservatīvo vadībā. Arī šoreiz Lietuvas premjerministra Aļģirda Butkeviča vadītie sociāldemokrāti, pateicoties gan korupcijas skandāliem, gan ne gluži sociāldemokrātisku likumu pieņemšanai, ir samazinājuši savu atbalstītāju un attiecīgi arī vietu skaitu Seimā, savukārt konservatīvie ir izmantojuši visas atrašanās opozīcijā priekšrocības, kā arī vēlētāju ne pārāk ilgo atmiņu un ir ceļā pretim varas atgūšanai.

Tiesa, uzvarētāja laurus var nākties dalīt ar šo vēlēšanu tumšo zirdziņu un faktisko debitanti - miljonāra Ramūna Karbauska vadīto Zemnieku un zaļo savienību, kas sevi pozicionē kā centrisku politisko spēku. Abu šo partiju sarakstus ir atbalstījis apmēram vienāds skaits vēlētāju, nodrošinot pa 20 vietām Seimā, un arī vēlēšanu otrajā kārtā ir iekļuvis gandrīz vienāds (42 un 40) abu partiju kandidātu skaits. Sociāldemokrātiem tikmēr ir 13 vietu, 21 kandidāts otrajā kārtā un nekādu cerību uzrādīt rezultātu - labāku par trešo vietu. Par vilšanos premjera partijā liecina kaut vai fakts, ka pat Butkevičs "savā" vēlēšanu apgabalā, kurā iepriekšējās trīs Seima vēlēšanās bija pārliecinoši uzvarējis jau pirmajā kārtā, tagad saņēma tikai 36,3% balsu, un viņam 23. oktobrī nāksies sacensties ar Zemnieku un zaļo savienības kandidātu.

Tajā pašā laikā pat Zemnieku un zaļo savienības uzvara, kas nav pat negaidīta, bet drīzāk dēvējama par prognozējamu pārsteigumu, visticamāk, nespēs nodrošināt šai partijai Lietuvas premjera krēslu. Ir vērts atcerēties, ka mūsu tuvāko kaimiņu vēlētāju vidū, tāpat kā Latvijā, gadiem ilgi pastāv gan pieprasījums pēc pārmaiņām un jauniem politiskajiem spēkiem, gan vilšanās abu pie varas nomainošos dinozauru darbā. Šī iemesla dēļ gandrīz katrās vēlēšanās parādās kāds spēks, kas sola pārmaiņas, un šoreiz tā ir Zemnieku un zaļo savienība. Tikmēr pat lielākais vietu skaits jaunievēlētajos Seimos jaunpienācējiem līdz šim tā arī ne reizi nav ļāvis ieņemt Lietuvas premjera krēslu, vienīgi iekļūt valdošajā koalīcijā, ātri pārņemot visus tos pašus tikumus un netikumus, kādi piemīt pirms tam kritizētajām varas partijām.

Protams, ļoti daudz kas būs atkarīgs no vēlēšanu galīgā iznākuma, cilvēciskā faktora, koalīcijas veidošanas sarunām utt., un nav izslēgta arī iespēja, ka tiek izjaukta jau labu laiku par tradīciju kļuvusī rokāde. Tomēr ticamāk šķiet, ka kaimiņi izvēlēsies atturēties no pārmērīgiem eksperimentiem ar maz zināmiem lielumiem, kamdēļ Lietuvas Zemnieku un zaļo savienībai nāksies samierināties "tikai" ar dalību valdošajā koalīcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē