Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skopais allaž maksā divreiz

Nesen kāds ietekmīgās politiskās partijas Jaunā Vienotība (JV) pārstāvis mikroblogošanas vietnē Twitter kategoriskā formā paziņoja, ka tiem cilvēkiem, kuriem Covid-19 pandēmijas laikā aizliegts strādāt ierastajās profesijās, jāpārkvalificējas, nevis jāprasa pabalsti. Taču šī norāde ir tik neloģiska, ka to nevar atstāt bez ievērības un tā ir jāatspēko.

Pirmkārt, ir jāatceras par elementāru cilvēcību un par situāciju darba tirgū. Rīgas restorāna viesmīlim pārkvalificēties par ēdienu piegādātāju var būt vienkārši, it īpaši, ja restorāns, kurā viņš strādā, no klientu apkalpošanas pie galdiņiem pārorientējies uz ēdienu piegādēm, savukārt frizierei valsts austrumu pierobežā atrast pārkvalificēšanās iespējas var būt sarežģīti.

Turklāt šajā pandēmijas radītajā krīzē vieglāk ir tipiskajiem darbiniekiem, nevis uzņēmējiem, jo darba ņēmējiem vien jāatrod cits darba devējs, pie kura nopelnīt ikmēneša algu, savukārt uzņēmējiem ir finansiālas saistības pret savu kolektīvu, pret valsti maksājamo nodokļu veidā, pret sadarbības partneriem, ir arī maksājumi par uzņēmuma telpu īri, apkuri un elektrību. Ikviens, kuram ir priekšstats par uzņēmējdarbību, saprot, ka uzņēmējam pielikt punktu savam biznesam un pārkvalificēties nav vienkārši un to nevar paveikt īsā laikā.

Otrkārt, aicinājums tiem, kuriem pandēmijas laikā aizliegts strādāt ierastajā profesijā, pārkvalificēties ir neloģisks tādēļ, ka tiklīdz vakcinācija pret Covid-19 ļaus mazināt ierobežojumus, atkal vajadzēs tos speciālistus, kuriem šobrīd strādāt nav iespējams. Latvijas sabiedrība neiztiks bez frizētavu un teātra izrāžu apmeklēšanas, bez ceļošanas un vēl bez daudzām jomām, kas veiksmīgi funkcionēja līdz 2020. gada martam.

Treškārt, daudzām šobrīd pilnībā aizliegtajām vai daļēji ierobežotajām nozarēm ir būtiska loma Latvijas globālās konkurētspējas nodrošināšanā. Piemēram, ja lidmašīnu pilotus mudinās pārkvalificēties par kravas automašīnu vadītājiem, tad brīdī, kad pandēmija beigsies, aviācijā vairs nebūs profesionālu darbinieku. 

Ja mūsu politiķi būs tik aprobežoti, ka nespēs domāt stratēģiski, skoposies ar pabalstiem un sagraus pamatus ekonomikas konkurētspējai, tad pēc pandēmijas labklājības līmenis mūsu valstī no ES vidējā līmeņa atpaliks vēl vairāk nekā šobrīd.

Savukārt tas var ātri novest pie nākamās Latvijas iedzīvotāju t. s. lielās aizbraukšanas uz bagātākajām valstīm, tāpat kā notika iepriekšējās krīzes rezultātā. Ja tas JV pārstāvjiem nerūp, tad derētu atcerēties, ka 13. Saeimas vēlēšanās daudzu ārvalstīs strādājošo latviešu politiskās simpātijas tika veltītas ne jau JV, bet gluži citai partijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē