Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tik slikti, ka pat Kariņam jākliedz?

Kad ceturtdien sāka izplatīties neoficiālas runas, ka, raksturā tik mierīgais, premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) tik rāmā pasākumā kā Finanšu sektora attīstības padomes sēdē vairākas minūtes kliedzis, tas izklausījās pēc spēcīga pārspīlējuma, bet, aprunājoties ar vairākiem slēgtās sēdes dalībniekiem, šis grūti noticamais fakts apstiprinājās vienlaikus ar secinājumu par to, cik uzvilkta situācija ir gan koalīcijā, gan vēl aizvien – uzraudzības krīzes satricinātajā banku sektorā.

Lai gan galvenā tēma bija apspriest, kā progresē Moneyval rekomendāciju ieviešana, un premjera dusmas bijušas vērstas konkrēti pret Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāju Pēteru Putniņu, kā to atstāsta vairāki slēgtās sēdes dalībnieki, spriedzes iemeslu saraksts ir daudz garāks. Jā, rudenī Moneyval eksperti, kas slēpjas aiz garā nosaukuma Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas komiteja, ieradīsies vērtēt iepriekš kritizēto Latvijas finanšu sistēmas uzraudzību, un jau tagad rodas iespaids, ka cītīgāk par rekomendāciju ieviešanu notiek to vainīgo meklēšana, kuru dēļ Moneyval progresa ziņojums Latvijai varētu nebūt pozitīvs, kas draud ar reāliem finanšu ierobežojumiem.

Bažas par Moneyval ziņojumu nav vistuvākā Kariņam ieservētā problēma. Nosauksim tikai trīs. Palēnām sākas jaunā valsts budžeta apspriešana, un ir skaidrs, ka jaunās koalīcijas partiju sasolītajiem priekšvēlēšanu brīnumiem tajā naudas nebūs. Koalīcijā ir izveidojusies spriedze, kuras frontes līniju tēlaini var novilkt starp Jauno konservatīvo partiju ar tās savdabīgajām interesēm muitā, Uzņēmumu reģistrā un citās saimnieciski ietekmīgās pozīcijās.

Četriem no jaunajiem ministriem nav pielaides, un, šķiet, visvairāk intriģē jautājums, vai valdības koalīcijas stabilitātes vārdā Satversmes aizsardzības birojs iedos pielaidi valsts noslēpumam tiesībsargu redzeslokā esošajam Edgaram Jaunupam. Ko? Kādā sakarā viņam? Jo pielaides faktiskais pretendents pašvaldību ministrs Juris Pūce (A/P) politiskās barošanās ķēdē ir nekas vairāk kā Jaunupa apendikss.

Bet, pat ja neuzskati, ka tagadējā valdības koalīcija ir tas, ko Latvija būtu pelnījusi, nevar neatzīt, ka Kariņam šobrīd ir jānodarbojas ar citu atstāto problēmu saglābšanu.

To, cik gatavs atbildēt par savas "čempionu valdības" veiktspēju ir iepriekšējais premjers Māris Kučinskis (ZZS), varēja spilgti redzēt pirms pāris nedēļām, kad viņš neuzskatīja par vajadzīgu apmeklēt Latvijas Zemnieku savienības (LZS) kongresu Jelgavā, lai atskaitītos vai vismaz uzklausītu kritiku par izgāšanos Saeimas vēlēšanās.

Tas, ka Kučinskis nav LZS biedrs, nav attaisnojums – šis bija Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) vadošās partijas pirmais kongress pēc zaudējuma vēlēšanās, un uz to netipiski bija ieradies pat ZZS partnera Latvijai un Ventspilij vadītājs Aivars Lembergs, bruņojies ar analīzes grafikiem par zaudējuma cēloņiem. Pat Kučinska sabiedrotā bijusī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola ar smaida masku uz sejas demonstrēja dzelzs nervus, ierodoties kongresā tā, it kā viņas un Kučinska vadītā "labo darbu čempionu" kampaņa nebūtu izgāzusies.

Top komentāri

senču ols
s
skaidra bilde , ka komunistiski sārkanā lembes padauzu partija nolaidusi valsti podā , bet putniņam sen bija jābūt kopā ar rimši uz cietā noziedznieku sola.
Lembergs kliedz augu diennakti,
L
jo tāds ir viņa pamatkomunikācijas veids, bet viņa stipendiāte to ne redz, ne dzird, bet Kariņa gadījumā mušu ar ziloni (t.i. - Lembergu) salīdzina. Ir nu gan šai Lemberga galma pasta tašai smalka oža!
>vienotības trollim - kremlinam
&
Ko tad savējos aizmirsi? Sākot ar LC, TP, šlesarniekiem, "gāzēm grīdā" un pārējiem? Tie taču bija pirmie, kas to kārtību iedibināja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē