Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Solis, kas vērsts uz darba vietu skaita palielināšanu, galu galā tās var atņemt kādā citā šīs pašas valsts nozarē

Tirdzniecības kari draud apstādināt ASV izaugsmi

Pēdējos mēnešos ir visai daudz diskutēts par to, cik lielā mērā plašā mēroga tirdzniecības karu uzvirmošana pasaulē ietekmētu globālās tautsaimniecības attīstību, kā arī par potenciālajiem ieguvējiem un zaudētājiem. Lai arī dažādos pārspriedumos ir dzirdami viedokļi, ka lielākie ieguvēji varētu atrasties ASV pusē, jo valsts beidzot aizvērs robežas lētajai ārvalstu produkcijai un tādējādi pasaules lielākā ekonomika varētu iegūt papildu darba vietas un nodokļus, tomēr šim viedoklim pilnībā nevar piekrist. Lielāki ASV ieguvumi, iespējams, izpaustos tad, ja ekonomiskais efekts tiktu rēķināts, raugoties tikai uz valstu savstarpējiem tirdzniecības un embargo noteiktiem preču apjomiem naudas izteiksmē. Tomēr reālo ekonomisko ieguvumu vai zaudējumu noteikšanai situācija ir jāvērtē daudz plašāk.

Viens no ASV ekonomikas stūrakmeņiem neapšaubāmi ir Volstrīta, kuras noskaņojums visai lielā mērā nosaka arī to, kā varētu mainīties pasaules vadošās tautsaimniecības labklājības līmeņi. Tiem, kas sēž Hudzonas upes piekrastes stiklotajos debesskrāpjos, droši vien vairāk interesē kompāniju tiešie vai netiešie zaudējumi un kopējā ekonomiskā izaugsme, nevis tas, kura valsts kurai "iegriezīs" vairāk.

Ir pilnīgi skaidrs, ka plašākā ekonomiskajā un valstiskajā kontekstā no zaudējumiem neizvairīsies neviens, ieguvēji varētu būt meklējami vien šaurās interešu grupās, nevis plašākā sabiedrībā.

Un tieši šis aspekts Volstrītas darboņiem liek būt visai nogaidošiem, jo lielajām vadošo tirgu kompānijām, arī tām, kas akciju cenu izaugsmes ziņā patlaban atrodas spicē, globālās tirdzniecības sašūpošanās, visticamāk, nesolīs neko labu. Kā raksta portāls ProFinance, atsaucoties uz investīciju bankas Goldman Sachs aprēķiniem, apmēram 30% no indeksa Standard&Poor’s 500 kompāniju peļņas nodrošina darbība ārvalstīs, turklāt šobrīd visai strauju akciju cenu lēcienu piedzīvojušajā informācijas tehnoloģiju sektorā šis skaitlis ir aptuveni divtik lielāks.

Lieki teikt, ka lielāka mēroga sankcijas no Eiropas Savienības vai Ķīnas puses peļņas pieaugumu var apstādināt un nav ilgi jādomā, ko tas varētu nozīmēt akciju tirgum ar vairāk nekā deviņus gadus ilgstošu kāpumu.

Pēc visai iespaidīgajām pirkšanas aktivitātēm pērn, turklāt pozīcijas bieži vien atverot uz aizņemtu līdzekļu bāzes, šogad tirgus uzrāda pagurumu. Turklāt Trampa priekšvēlēšanu solījumi, piemēram, par uzņēmuma ienākuma nodokļa samazināšanu, ir ierēķināti jau pašreizējās vērtspapīru cenās un konjunktūras pasliktināšanās biržā, kas tradicionāli samazina investīciju aktivitāti arī reālajā tautsaimniecībā, var nest lielāku sliktumu, nekā daudzi pašreiz iedomājas. Pasargāt zilo apkaklīšu darba vietas no lētā ārvalstu importa var šķist visai pievilcīgs solis sabiedrības acīs. Tomēr viena raksturlieluma izmaiņa ietekmē visu globālās tautsaimniecības procesu, un solis, kas vērsts uz darba vietu skaita palielināšanu kādā segmentā, patiesībā var veicināt finanšu satricinājumus un darba vietu skaita samazināšanos kādā citā šīs valsts tautsaimniecības sektorā. Tādējādi ir ļoti ticams, ka kaut kādi tiešie ieguvumi var pasliktināt ekonomiskos nosacījumus un apturēt valsts ekonomisko izaugsmi.

Top komentāri

rekur
r
Visi Trampa tirdzniecības kari mērķēti uz ASV rūpniecības atbalstu. Nepirksim ārzemēs ražosim paši un uz vietas Amerikā. ASV ekonomika pārdzīvo pieaugumu un strādājošo maciņos naudas paliek vairāk. Kas attiecās uz Volstrītas spekulantiem- parazitēšana uz sveša darba iet mazumā. Šobrīd pasaules Banku sektors neko neražojot saņem 70% visas pasaules peļņas. Tikai spekulējot.
tik tiešām
t
Gudrītis nopirdās !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē