Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Trūkumi saziņā ar tautu

Nesen Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotāji saņēma paziņojumu: "Ir pienācis ziņojums Informācija no Aizsardzības ministrijas no VID. Lai iepazītos ar ziņojuma saturu, jāpieslēdzas EDS." Konkrētajā gadījumā ar ziņojuma saturu – bukletu Kā rīkoties krīzes gadījumā – kopumā viss ir kārtībā. Var diskutēt par satura niansēm, bet jāsaprot, ka nav iespējams sagatavot tādus ieteikumus, kurus par izciliem uzskatītu visi to saņēmēji.

Par to, ka daudziem cilvēkiem, ieraugot, ka VID EDS pienācis ziņojums, rodas bažas, ka gaidāma skaidrošanās ar VID par kādu ciparu gada ienākumu deklarācijā, arī nekādā ziņā nav atbildīga Aizsardzības ministrija. Tas, ka daudziem komunikācija ar VID rada stresu, skaidrojams ar to, ka pat ļoti apzinīgiem nodokļu maksātājiem ar VID mēdz būt diskusijas, ko rada atšķirīgas normatīvā regulējuma interpretācijas. To, ka šāda tendence pastāv, apliecināja arī emocijas, kas virmoja ap dīkstāves pabalstiem, publiski izskanot stāstījumiem par VID domstarpībām pat ar tādiem uzņēmumiem, kuri ļoti lepojas ar augstu nodokļu nomaksas disciplīnu. Vienkārši sakot, ja, ieraugot EDS tekstu "ir pienācis ziņojums", vispirms pasliktinās garastāvoklis, bet pēc tam rodas vēlme steigšus meklēt nodokļu konsultantu un juristu, tā nu nekādi nav Aizsardzības ministrijas vaina. Tas ir nodokļu maksātāju un VID savstarpējo attiecību samezglojumu apliecinājums. 

Tomēr problēma visā šajā notikumā ir, un tā ir saistīta ar to, ka pastāv nepilnības valsts saziņā ar iedzīvotājiem. EDS lietotāju vidū var nebūt 19–20 gadu veci studenti, kuri vēl nav sākuši darba gaitas, un seniori vecumā ap 90 un vairāk gadiem, kuri sasniedza pensionēšanās vecumu jau tad, kad EDS bija tikai tāla nākotnes vīzija. Turklāt arī šobrīd aktīvi strādājoši cilvēki var nebūt EDS lietotāji, jo daļai strādājošo nav obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un var būt tā, ka cilvēki brīvprātīgi šo deklarāciju neiesniedz. 

Tiesa gan, nepilnības iedzīvotāju informēšanā ir bijušas, arī sūtot parastas, papīra formāta vēstules. Piemēram, pērn Centrālā vēlēšanu komisija, organizējot paziņojumu sūtīšanu pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, nonāca tādā situācijā, ka daudzi cilvēki paziņojumus laikus nesaņēma. 

Savulaik tika spriests par to, ka visiem Latvijas iedzīvotājiem būs oficiālā e-pasta adrese saziņai ar valsti – tāda, kuras lietošana ir piemērota visām vecuma grupām un visu nozaru pārstāvjiem, arī tiem cilvēkiem, kuri nav pieraduši pie e-pasta. Diemžēl vismaz pagaidām šī ideja nav realizējusies.

Top komentāri

Dostojevskis>Magda
D
Tevis pieminēto murgaino paziņojumu nemaz neesmu saņēmis. Bet ja saņemtu, momentā izdzēstu. Jo priekš manis tādi paziņojumi ir tukša skaņa. Tāpat, kā jebkura reklāma.
Dostojevskis>Magda
D
Nu, redzi, diennakts laikā nevienu nav ieinteresējusi Tava tēma. Vai tā nav daļa no atbildes uz Tava teksta virsrakstu?
Dostojevskis>Magda
D
Magda, man ir priekšlikums - izpēti un uzraksti par tām idiotiskajām brīdināšanas sirēnām!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē