Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Nozaru organizācijām paveras iespēja stiprināt ietekmi politiskajā vidē

Uzņēmēju balsīm ir nozīme

Gads, kas aizritējis kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, atklājis ne tikai to, kā negaidītas krīzes situācijā reaģē mūsu sabiedrība un valdība, bet arī to, kādu stratēģiju īsteno uzņēmēju organizācijas. Jāatgādina, ka dažādas biznesa jomas pārstāv Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), kā arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), turklāt tieši šodien notiek LTRK Padomes un prezidenta vēlēšanas. Paralēli LDDK un LTRK darbojas arī specializētās nozaru biedrības un asociācijas.

Atskatoties uz pandēmijas gadu, rodas iespaids, ka uzņēmēju organizāciju veikums ir vērtējams duāli. No vienas puses, šīm organizācijām labi veicies, cīnoties par atbalstu to nozaru, kam ir pilnībā vai daļēji aizliegts strādāt, uzņēmumiem un šo uzņēmumu darbiniekiem, jo, ja salīdzina ar pirmo atbalsta modeli pērn pavasarī, tad atbalsta pieejamība ir augusi. Piemēram, dīkstāves pabalstiem laika gaitā noteikts minimālais apjoms un paaugstināts maksimālais lielums, turklāt nesen stājās spēkā grozījumi atbilstošajā programmā, paplašinot iespējas šāda pabalsta saņemšanai. Visticamāk, bez uzņēmēju organizāciju pūliņiem valsts palīdzība tiem, kuriem Covid-19 ierobežojumu rezultātā aizliegts strādāt, nebūtu augusi. 

No otras puses, vismaz pagaidām biznesa vidi pārstāvošajām organizācijām īpaši labi neveicas ar to, lai, pandēmijai ieilgstot, trialogā ar valdību un sabiedrību tiktu rasts epidemioloģiski drošs un ekonomiski izdevīgs risinājums Covid-19 krīzes laikā iesaldēto jomu atdzimšanai. 

Nozaru organizācijām tiek pārmesta savu ekonomisko interešu lobēšana, un reizēm bez pamata šie pārmetumi nav. Sabiedrība ir sašķēlusies trijās grupās – radikālos ierobežojumu fanātiķos, ne mazāk radikālos ierobežojumu noliedzējos un t. s. centristos, kuri uzskata, ka ierobežojumi ir vajadzīgi, bet īstermiņam paredzēti ierobežojumi neder ilgtermiņam, jo, piemēram, bez apavu veikala apmeklēšanas iztikt var mēnesi, bet ne pusgadu. 

Turklāt mūsu valdības lēmumi nereti rada iespaidu, ka tiek pieņemti, balstoties uz emocijām un pieļāvumiem «varētu būt tā», nevis uz datu par to, kur pastāv lielāki, kur mazāki Covid-19 izplatības riski, analizēšanu. 

Gan LDDK, gan LTRK, gan arī nozaru organizācijām šopavasar paveras iespēja stiprināt savu ietekmi politiskajā vidē un visā sabiedrībā, operatīvi reaģējot uz Covid-19 izplatības mainīgo intensitāti un piedāvājot konkrētas programmas ierobežojumu pārskatīšanai, kā arī cīnoties par šādu programmu īstenošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē