Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Covid-19 krīze prasa nestandarta risinājumus

Vai biznesu glābs vaučeri?

Jēdziens "vaučers", kas Akadēmiskajā terminu datubāzē tiek skaidrots kā "dokuments, kas apliecina kādu faktu, piemēram, kredīta piešķiršanu", pēdējā laikā tiek minēts bieži, it īpaši saistībā ar tām nozarēm, kuras šopavasar pilnībā paralizēja vai nopietni iedragāja Covid-19 krīze.

Nesen Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras koordinētajā diskusijā par šī gada tūrisma sezonu pavīdēja ideja mūsu valsts iedzīvotājiem izsniegt vaučerus, ko varētu izlietot kādā no vietējām lauku tūrisma mītnēm vai apskates objektiem. Par vaučeriem tiek runāts arī kā par ēdināšanas biznesa un kultūras pasākumu iespējamajiem glābējiem. Jāuzsver, ka te nav runa par tādu situāciju, kad, piemēram, aviokompānijas klients saņem vaučeru, nevis naudu atcelta lidojuma gadījumā, bet par vaučeriem tiem cilvēkiem, kuriem konkrētais uzņēmums neko nav parādā. 

Tiesa gan, idejas par šādiem vaučeriem apgrozījuma veicināšanai pagaidām ir ļoti nekonkrētas, un ir vērojams, ka nav īsti skaidrs, kā lai atbilstošo sistēmu praktiski ievieš, it īpaši, ja ir runa par vaučeriem nevis preču, bet pakalpojumu izmantošanai, piemēram, lai viesotos pie Latvijas Lauku tūrisma asociācijas Lauku ceļotājs dalībniekiem. Tomēr netiek noliegts tas, ka Covid-19 krīze ir unikāla situācija, kas prasa nestandarta risinājumus, un, iespējams, vaučeri, kuru mērķis būtu vietējās ekonomikas aprites sekmēšana, arī varētu būt viens no šādiem nestandarta risinājumiem. 

Tūrisma eksperti, kuru viedokļi par daudziem jautājumiem visai radikāli atšķiras, ir vienisprātis par to, ka šajā vasarā uz lielu skaitu ārvalstu viesu Latvija nevar cerēt. Turklāt pat tajā Latvijas sabiedrības daļā, kuras finansiālo situāciju Covid-19 krīze līdz šim nav pasliktinājusi, ir cilvēki, kuri rūpīgi apsver savus tēriņus, jo apzinās pasaulē valdošo nestabilitāti un necer uz drīzu labklājības pieaugumu. Tādēļ, iespējams,  tieši vaučeri arī visus taupīgos un apdomīgos cilvēkus varētu pamudināt ceļot pa mūsu valsti un ieturēt maltītes vietējos restorānos.

Protams, te ir virkne diskutablu jautājumu. Pirmkārt, kas šādus vaučerus apmaksātu? Vai visi Latvijas nodokļu maksātāji? Vai arī kāda Eiropas Savienības līmeņa programma? Otrkārt, ja šāds netipisks atbalsta mehānisms tiks sniegts dažām nozarēm, vai pretenzijas neizteiks citu nozaru uzņēmēji? Un, treškārt, ņemot vērā, ka mūsu sabiedrībā ir cilvēki, kuri uzņēmējiem mēdz veltīt replikas, piemēram,"Tieciet paši galā, kā protat!", "Netraucējiet valdībai rūpēties par ierēdņiem un visiem pārējiem, kuri saņem algu no valsts budžeta!", vai tā nebūs arī šoreiz?

Top komentāri

"vaučeris" pie pakaļas
&
Vai tiešām mūsu Valsts valodas centra liekēži nespēj izgudrot latvisku terminu?
Jānis
J
Autori privatizācijas sertifikātus aizmirsuši vai apzināti grib uzvārīties
Ne vaučeri,ne rotveileri
N
Kamēr pstāvēs partiju monopols deputātu izbīdīšanā,politiķi-biznesmeņi glābs tikai savu biznesu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē