Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis
Populisti nekautrējas izmantot krīzē cietušo uzņēmēju izmisumu

Vai politiskajai elitei jāaiziet?

Pēdējā laikā Latvijā un arī citās valstīs, pastiprinoties Covid-19 izplatībai, tiek ieviesti dažādi ierobežojumi. Līdz ar to pieaug nepieciešamība nodrošināt atbalstu visiem tiem uzņēmumiem un pašnodarbinātajiem (šī jēdziena plašākajā nozīmē), kuru bizness tiek ierobežots vai pat vispār apturēts. Turklāt ierobežojumi skar ne tikai tipisku privāto biznesu, bet arī kultūru un citas jomas.

Šādā situācijā likumsakarīgi pieaug neapmierinātība, kas ir saistīta gan ar pārāk niecīgo atbalstu, gan ar pārāk lēno tā piešķiršanu, gan ar to, ka pie varas esošie politiķi neieklausās ierobežojumu skarto jomu pārstāvjos. Te ir būtiski uzsvērt, ka šādas tendences vērojamas daudzviet Eiropā un arī citur pasaulē. Tā ka nav pamata apgalvot, ka visām citām valstīm ir gudra valdība, kas šajos sarežģītajos Covid-19 krīzes apstākļos pieņem pareizus lēmumus, tikai mums Latvijā gadījusies neprasmīga un augstprātīga valdība, kas visu dara nepareizi. Tā noteikti nav! Nesen pat LTV1 ziņu pārraide Panorāma, kura jau mēnešiem cenšas radīt iespaidu, ka vienīgā nopietnā problēma pasaulē ir risks saslimt ar Covid-19, parādīja informatīvi bagātīgu sižetu par daudzās valstīs notiekošajiem protestiem pret ierobežojumiem un bažām, ko par sava biznesa likteni izteica, piemēram, ziedu un Ziemassvētku eglīšu audzētāji.

Protams, Latvijā pie varas esošie politiķi sabiedrības neapmierinātību var censties vienkārši ignorēt. Taču patlaban vismaz mūsu valstī veidojas situācija, ka vienīgā sabiedrības daļa, kuru Covid-19 krīze finansiāli neskar, ir ierēdniecība, bet ar ierēdņu balsīm vien varētu nepietikt, lai nākamajās vēlēšanās nepaliktu, tā sakot, aiz svītras. 

Te jāatgādina, ka pieredzējušais politiķis, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (NA/Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa) nesen diskusijā par Eiropas ekonomiku brīdināja: ja nauda, kas nepieciešama Covid-19 krīzes pārvarēšanai, pie saņēmējiem nonāks novēloti, tad "ES dalībvalstu pilsoņi visās dalībvalstīs būs nikni uz visu politisko eliti". 

Latvijas politiskā vide gan ir tāda, ka īsti nav, kam nākt elites vietā. Ir vērojams, ka paralēli dažiem pragmatiskiem opozicionāriem sabiedrības uzmanību cenšas iegūt populisti, kuri popularitātes spodrināšanai nekautrējas izmantot pat Covid-19 krīzē smagi cietušu uzņēmēju izmisumu un sazvērestības teoriju cienītāju maldus. Un te būtisks jautājums ir, vai šie populisti, kas izmanto Covid-19 pandēmiju slavas gūšanai, būs tie, kas varas iegūšanas gadījumā pratīs nodrošināt ekonomikas atdzimšanu pēc krīzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē