Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vai tiešām milzu ļaunprātība?

Sāga ap AB/LV bankas planetāra mēroga naudas atmazgāšanu, vai arī gluži pretēji – Latvijas amatpersonu apzinātu šīs bankas nogremdēšanu –, ir ieguvusi jaunu pavērsienu, kas izriet no KNAB lēmuma pamatojuma par kriminālprocesa izbeigšanu pret bijušo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču nonākšanas atklātībā. Izmeklēšana pret Rimšēviču notika par kukuļa pieprasīšanu un AB/LV mērķtiecīgu iznīcināšanu pēc tā atteikuma, sniedzot nepatiesas ziņas ASV iestādēm. Lai gan KNAB nolēma lietu izbeigt pierādījumu trūkuma dēļ (vienlaikus atzīstot, ka paša Rimšēviča liecības nav ticamas), lēmumā aprakstītajā lietas izmeklēšanas gaitā parādās interesantas nianses.

Pirmkārt, apstiprinājās fakts, ka jau ilgi pirms ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas (FinCEN) graujošā 2018. gada 13. februāra paziņojuma par AB/LV iesaisti naudas atmazgāšanā Ziemeļkorejas režīma labā, Rimšēvičs savam draugam Mārim Martinsonam klāstījis par AB/LV korespondentkontu slēgšanu ASV dolāros, ja tā nesadarbosies ar viņa ieteiktajiem lobistiem un viņiem neiemaksās 80 000 dolāru kā pirmo maksājumu.

Otrkārt, atklājās, ka jau 2017. gada oktobrī, četrus mēnešus pirms FinCEN paziņojuma, augsta līmeņa Latvijas amatpersonu delegācija ASV, kurā bija gan finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš, gan Latvijas vēstnieks ASV, uzzināja par ASV plāniem slēgt AB/LV dolāru kontus atbilstoši t. s. Patriotu akta prasībām. Latvijas reakcija nesekoja, izņemot FKTK standarta soli – kārtējā administratīvā līguma noslēgšanu ar AB/LV 2017. gada novembrī par to, ka bankai jāturpina pilnveidot risku vadību utt.

Tas no veselā saprāta un loģikas viedokļa nav saprotams, ņemot vērā ASV ārkārtīgi nopietno brīdinājumu.

Sekas mēs zinām – AB/LV dolāru kontu slēgšana, Eiropas Centrālās bankas lēmums par licences atņemšanu, bankas pašlikvidācija plus visam Latvijas banku sektoram uzliktais zīmogs, kas gandrīz noveda pie Latvijas ierindošanas naudas atmazgāšanas ''pelēkajā sarakstā''.

Ir tikai viens saprātīgs skaidrojums ārpus klajas nolaidības, ko bijušais AB/LV līdzīpašnieks Ernests Bernis tagad izmanto savai stāsta versijai, –  Latvijas amatpersonas apzināti nerīkojās, ļaujot ASV institūcijām pieņemt to gatavotos lēmumus, panākot AB/LV darbības izbeigšanu un cerot uz bankas ārējās maksātnespējas procesu, kura gaitā ar sev pietuvinātu maksātnespējas administratoru palīdzību sagrābt bankai piederošos aktīvus. Plāns gan izgāzās, jo, neskatoties uz milzīgu politisku spiedienu, AB/LV izdevās panākt pašlikvidēšanos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē