Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Jautājums ir, kā Latvija pratīs izmantot jauno situāciju

Vai valdībai ir gudrs plāns?

Pēdējo dienu laikā no dažādām Eiropas valstīm pienāk ziņas par to, ka Covid-19 izplatības riskus ierobežojošie pasākumi tiek atcelti vai samazināti. Tepat Baltijā durvis atkal ver muzeji, par izrādēm vēsta teātri un iešūpojas tūrisma industrija. Protams, mēs nezinām, kāda būs situācija pēc trim četriem mēnešiem, bet vismaz šobrīd rodas iespaids, ka viens sarežģīts posms tuvojas noslēgumam un ka dzīves ritms atkal nedaudz pietuvojas tam, kāds tas bija, pirms visu Eiropu (un arī citus pasaules reģionus) pārņēma Covid-19 radītie draudi.

Jau patlaban ir skaidrs, ka tās izmaiņas, kas deviņu desmit nedēļu laikā ir uz palikšanu iesakņojušās cilvēku ikdienā un daudzu nozaru darba organizācijā, ir saistītas ar informācijas tehnoloģiju un dažādu virtuālo risinājumu aizvien plašāku izmantošanu. Savukārt saistībā ar citām izmaiņām vairāki eksperti ir prognozējuši, ka Covid-19 krīze, pirmkārt, mudinās rūpniecības uzņēmumus pēc iespējas saīsināt piegādes loģistiku, lai nebūtu tā, ka darbs ražotnē Latvijā apstājas tāpēc, ka dīkstāvē nonākušas rūpnīcas, kas atrodas daudzu tūkstošu kilometru attālumā, vai tāpēc, ka ir samezglojies kravu pārvadājumu tranzīts, bet, otrkārt, motivēs pakalpojumu sektoru orientēties uz individualizētu piedāvājumu, un tas attiecas arī uz Covid-19 krīzes paralizēto tūrismu. 

Gan Latvijas, gan citu valstu tūrisma industrijas pārstāvji ir atzinuši, ka, pārvarot iepriekšējo, 2009. gada krīzi, daudzviet intensīvi tika forsēts ārvalstu ceļotājus uzņemošais tūrisms, un pēdējos gados valstis sacentās, demonstrējot datus par ārvalstu ceļotāju skaita straujo pieaugumu, lidsabiedrības, prāmju un autobusu kompānijas līksmoja par pasažieru skaita dinamisko kāpumu, bet muzeji, koncertzāles, viesnīcas un kafejnīcas lepojās ar apmeklētāju skaita iespaidīgu palielināšanos. Taču tagad principu, ka galvenais finansiālo panākumu pamats un darba kvalitātes vērtēšanas kritērijs ir viesu skaits, nākas mainīt, ieviešot citu principu –  ''mazāk, bet drošāk''. 

Ņemot vērā to, ka pārmaiņas ir globālas, aktuāls jautājums patlaban ir, kā Latvija pratīs savā labā izmantot jauno situāciju. Vai mūsu valstī tiks atvērtas jaunas rūpnīcas, kurās tiks ražots tas, kas līdz šim tika importēts?

Vai tiks attīstīts tūrisms, kurā būs ietverts nelielām grupām piemērots piedāvājums? Un kopumā – vai mūsu valsts no šīs krīzes izies ekonomiski stiprāka un starptautiski konkurētspējīgāka, nekā bija līdz šim? Lai īstenotos labākais iespējamais variants, ir būtiski tas, vai mūsu valdībai ir gudrs, situācijai atbilstošs un racionāls plāns un, ja ir, kā šis plāns tiks īstenots.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Es šo jautājumu uzdodu jau trīsdesmit gadus... bet man atliek mierināt citus un sevi ar domu, kuru izteicis kāds (precizējiet, kas var) krievu rakstnieks - VALSTS NEVAR MUMS DOT PARADĪZI, BET VALSTS VAR KAUT KO DARĪT, LAI DZĪVE NEPĀRVĒRSTOS PAR ĪSTU ELLI."
Krējums Saldais
K
Valdībai? Plāns?? Gudrs??? Magda, jūs no Mēness?
nervi
n
Plāns būs neko nedot tautai,bet visu atņemt!Tādus mēs uzturam...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē