Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Teātris

Latvijas Kultūras akadēmija aicina uz aktiermeistarības un režijas mākslas teorijas kursiem

Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) 2021. gada rudenī aicina skatuves mākslas kolektīvu vadītājus un dalībniekus, kā arī skolēnu interešu izglītības jomā strādājošos uz kursiem Ceļvedis darbības teātrī (vadītāja Anna Eižvertiņa) un Aktiermeistarība: etīdes un vingrinājumi (vadītāja Anita Sproģe). Kursi tiek organizēts profesionālās pilnveides izglītības programmas Režija un aktiermeistarība skatuves mākslas kolektīvu vadītājiem ietvaros.

Latvijas leļļu teātrī ar lelleni un izrādi bērniem darbu sāk režisors Edgars Niklasons

Jau septembra beigās pie skatītājiem nonāks divi režisora Edgara Niklasona jaundarbi: 1. oktobrī pirmizrādi piedzīvos pandēmijas laikā iestudētā izrāde skolēniem Arturs un Apaļā galda bruņinieki, kurā muzeja ekskursija pavisam neparasti izvēršas vairākiem 6. klases skolēniem, kuriem leģendu par Arturu nākas izdzīvot uz savas ādas. Savukārt 20. septembrī 1. sērijas izlaišanu gaida unikālā autortehnikā veidots digitālais darbs – lellene Nīna un Lekorbizjē, kas animācijas un leļļu teātra sintēzes formā runās ar bērniem par viņu iekšējo pasauli.

Mīlestības vārdā Vidzemes tirgū © DIENA

Starptautiskajā jaunā teātra festivālā Homo Novus šodien, 14. septembrī, rīt un parīt notiks mākslas projekts jeb viesošanās izrāde Mīlestības vārdā, kura tapusi sadarbībā ar vietējo iedzīvotāju grupu, kas identificējas kā LGBTQAI+.

Stiprinās Baltijas cirka kopienu. Rīgas cirks ar skolu, meistarklasēm un viesizrādēm sāk jauno sezonu © DIENA

Šobrīd mēs diezgan raiti dodamies pretī 2023. gadam un gaidām, kad tiks pabeigta rekonstrukcija un varēs atklāt ēku ar izrādēm un jaunu programmu, sākot Rīgas cirka 2021./2022. gada sezonu, stāsta direktore Liene Pētersone. Būvdarbi vēsturiskajā 1888. gadā celtajā ēkā Mer- ķeļa ielā 4 ir atklājuši intriģējošus atklājumus – labi saglabājušās senas programmiņas un konfekšu papīriņus, kurus no rokām jauši vai nejauši izlaiduši kino, cirka un citu kultūrnotikumu skatītāji.

Izziņo skatuves un audiovizuālās mākslas festivāla Patriarha rudens programmu

No 30. septembra līdz 9. oktobrim norisināsies divpadsmitais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens, kas skatītājiem šajā reizē piedāvās krāšņāko LKA 2021. gada absolventu diplomdarbu izrāžu izlasi un godinās režisoru Oļģertu Kroderu simtajā jubilejā. Šajā vasarā LKA absolvēja aktieri, režisori un laikmetīgās dejas horeogrāfi bakalaura studiju programmās, kā arī teātra un filmu režisori un dramaturgi maģistra studiju programmā, kopumā radot 40 diplomdarba izrādes.

Liesmojoša tumsa un vārds © DIENA

Valmieras teātra jaunajā 2021./2022. gada sezonā ieplānotas deviņas pirmizrādes, kuru vidū būs gan latviešu oriģināldramaturģijas, gan arī klasikas iestudējumi. To izvēle balstīta, meklējot plašākas iespējas talantu atklāsmei desmit jaunajiem teātra aktieriem, kuri no šīs sezonas Valmierā uzsāk pilnvērtīgu darbu, laikrakstu Diena informēja Valmieras teātra pārstāve Marta Cekule.

Valmieras teātris izziņo 99. sezonas jauniestudējumus

Valmieras teātrī jaunajā sezonā plānotas deviņas pirmizrādes. To vidū būs gan latviešu oriģināldramaturģija, gan pasaules klasika. Darbi izvēlēti ar nolūku atklāt savu talantu desmit jaunajiem aktieriem, kuri no šīs sezonas Valmierā sāk pilnvērtīgu darbu