Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Improvizācijas šarms

Džeza zvaigznes valdzina ar talantīgu, radošu improvizācijas brīvību. Publika kūtra to izbaudīt

Izcili, fenomenāla un talantīga profesionālisma, pašatdeves un improvizāciju ekstāzes piepildīti mūzikas vakari četros festivālos katrs nāca kā jauns pārsteigums, pat tad, ja mākslinieki bija labi pazīstami un apbrīnoti ne tikai ierakstos, bet arī tepat Latvijā – piemēram, džeza lēdija, vairākkārtēja Grammy balvas laureāte Daiena Šūra, kura jau otro reizi muzicēja kopā ar mūsu Latvijas Radio bigbendu.

Tā bija tikai sagadīšanās, taču uzmanības fokuss šajā iespaidiem karstajā nedēļā bija vērsts tieši uz džezu, sākot ar Daienas Šūras emocionāli piesātināto programmu Jūrmalas festivālā, Dzintaru koncertzālē, un beidzot ar ģitāras un džeza kontrabasa virtuoza Stenlija Klārka un viņa domubiedru, bijušo skolnieku uzstāšanos World Jazz festivāla noslēgumā, kas līdz ar pirmajām skaņām ļāva aizmirst, ka atrodamies, manuprāt, džezam nepiemēroti milzīgajā Arēnā Rīga. Tādu dinamismu un jau gluži neticamu pirkstu veiklību savienojumā ar neparastu skanējumu izvilināšanu gan no ģitāras, gan kontrabasa, džeza lielmeistaram brīžiem labestīgi konkurējot pat ar gluži fenomenālo jauno bundzinieku, dzirdēt laimējas varbūt tikai reizi mūžā. Tas, kā intensīvajā, komplicēti polifoniskajā mūzikas ritējumā četri mūziķi juta cits citu, ir vienkārši brīnums. Nevis tikai tehnikas paraugdemonstrējums, bet iedvesmojoša māksla. Starp citu, arī šajā grupā sastapāmies ar labu Latvijas draugu – 19 gadu veco neparasti virtuozo un muzikāli jutīgo gruzīnu pianistu Beku Gočiašvili, kuru Latvijā iepazinām vēl brīnumbērna statusā festivālos Saulkrasti Jazz. Jāpiebilst, ka piesauktais festivāls Saulkrasti Jazz norisinājās tieši pagājušajā nedēļā, katru vakaru pieskandinot skatuvi Minhauzena undā. Aizraujoši skanīgo nedēļu Saulkrastos vainagoja leģendārā Džo Zavinula kādreizējie līdzgaitnieki viņa pēdējā grupā The Zawinul Syndicat, kurus diemžēl vienlaicīgo festivālu pārbagātības dēļ tā arī neizdevās dzirdēt.

Tas pats sakāms par Daienas Šūras vakaru, veltījumu blūzu lielmeistara ģitārista un dziedātāja B. B. Kinga atcerei, kurā Latvijas Radio bigbends apliecinājās kā pasaules klases kolektīvs. Sulīgs blūzs, patiess līdz kaulam, Daienai Šūrai, for sure, ir asinīs, lai gan viņa ir baltā sieviete. Ne velti līdzās Ellai Ficdžeraldai vēl vienīgi viņa ir titulēta par džeza lēdiju. Apveltīta ar neparastu talantu – apgūt mūziku tikai pēc dzirdes –, neredzīgā dīva apbur ar niansēm bagātu trīsarpus oktāvas plašu balsi: tā sākas samtaina zemā alta dziļumos, un sidraboti spožos, spēkpilnos augšējos "trompetes" toņus koloratūrsoprāni varētu tikai apskaust. Uz Daienas Šūras koncertiem slavenajos pasaules koncertnamos biļetes pazūd vienā acumirklī. Taču Dzintaru koncertzāle gan bija – labākajā gadījumā – pieklājīgi pustukša. Protams, var uztvert optimistiski: puspilna. Var arī teikt, ka cilvēki ir festivālu nogurdināti. Diena.lv aptaujā gan vairākums (87,3%) atbildējuši, ka vasaras festivālus neapmeklē vispār. Žēl. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja