Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Kļūda un dzīvība

Paviršība nav akceptējama, taču perfekcija vien arī nav māksla. Mākslai nepieciešama dzīvība, brīvība un lidojums

Dažas dienas pirms Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra un pasaulslavenā diriģēšanas vecmeistara maestro Nēmes Jervi vieskoncerta uz Dienas redakciju piezvanīja ilggadējais latviešu diriģents, kādreizējais Latvijas radio un televīzijas mūzikas raidījumu galvenais redaktors Centis Kriķis: "Izlasīju jūsu rakstu avīzē, bet vai zināt, ka Nēme Jervi ir bijis nevērīgs pret latviešu mūziku?" Šis jautājums mani tā samulsināja, ka sākumā pat šaubījos, vai pareizi dzirdu, jo manā rīcībā jau izsenis ir gluži pretēja informācija. Mēģināju bilst, ka Nēme Jervi kopš 1980. gada, kad emigrēja no toreizējās PSRS, gan pie Detroitas, gan Gēteborgas un citu slavenu simfonisko orķestru diriģenta pults vienmēr ir dedzīgi popularizējis visu triju Baltijas valstu mūziku. Latviešu klasiķu Jāņa Mediņa Ārija un Emīla Dārziņa Melanholiskais valsis bija iemīļoti viņa koncertu piedevu skaņdarbi. 90. gados viņš atklāja klausītājiem Ziemeļamerikā Imanta Kalniņa simfonijas. Kur meklēt igauņu vecmeistara lielo vainu?!

Izrādās, vienā kļūdaini nospēlētā taktī: Detroitas simfoniskā orķestra ierakstītajā Melanholiskajā valsī (pūšaminstrumentu sasaukšanās vietā pirms reprīzes) mežradznieks savu iestāšanos nokavējis un viņa solomotīvs atskan vienu takti par vēlu. Centis Kriķis reiz to ievērojis, klausoties Latvijas Radio. Nu kā Nēme Jervi pieļāvis šāda ieraksta izdošanu?! Vai nav kauna tādu raidīt Latvijas Radio? Tam nevar nepiekrist. Taču es tomēr jautāšu, kā būtu labāk: ja kļūdainā ieraksta nebūtu un pasaule ārpus Latvijas pat nenojaustu par Melanholiskā valša esamību? Vai tomēr – ka Detroitas simfoniskā orķestra (un vispār klasiskās mūzikas) fani jau pirms laba laika ieklausījušies skaņdarbā, kurš latviešu kultūrai un mentalitātei tik svēts un kura atskaņošanas stafeti pēdējā desmitgadē ar dažādiem orķestriem Eiropā pārņēmis kādreizējais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents Karels Marks Šišons?

Paviršība nav akceptējama, taču perfekcija vien arī vēl nav māksla. Ar to būtu gana tikai formāliem dokumentiem. Mākslai nepieciešama dzīvība, brīvība, lidojums, dzīva saruna, improvizācijas šarms. Tas vārdos neaprakstāmais, uzrunājošais virmojums, kas to dara sevišķu un paceļ pāri parastai ikdienišķībai. Un, jā, šajā dzīvajā mākslas pieskārienā var gadīties arī kāda kļūda. Tad par ko mēs iestāsimies: par mākslu vai superpareizību? "Ja kāda nots būs aplama, no tā nemirst! Tā ir tikai mūzika. Cita lieta, ja ķirurgs kļūdītos operējot. Arī kļūda ir dzīves daļa. Tad baudi dzīvi!" – reiz intervijā Dienā aicināja Karels Marks Šišons, kuru orķestri pasaulē, starp citu, pazīst kā smaga, skrupuloza mēģinājumu darba entuziastu. "Nēme uz skatuves vienmēr improvizē… Un orķestris atsaucas! Tā jau ir burvība!" – Nēmes Jervi un Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra attiecību būtību notvēris mūsu vijolnieks Sandis Šteinbergs, mūziķis ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Kremerata Baltica rūdījumu. 

Top komentāri

caca
c
izklausās, ka "no mušas zilonis izpūsts". Ja nav par ko rakstīt, tad nu labāk nerakstīt. Nevis cienījama vecuma vīra zvanu izmantot, turklāt izraujot no konteksta, par pamatu šim rakstelim. Lai kā mēs klanītos pa labi un kreisi dižo interpretu priekšā - paviršība ir un paliek paviršība. Bet, kas tad nu ir mazā latvietīša nošu raksts, salīdzinot ar Dižajiem Interpretiem. Sirmajam zvanītājam ir sāpīgi, ka viņš pārprasts. Man ir neērti Ineses Lūsiņas vietā. Vai tiešām mūzikas kritiķiem nav par ko rakstīt? Šķiet ,ka tādi glumi un pielaizīti kļuvuši. Remdeni. Kādreiz bija interesanti palasīt Raginska kritikas. Varbūt ne tik profesionāli gludas, bet piparainas un atskabargainas gan. Neinteresanti, cienījamā kritiķe. NEINTERESANTI. Un nožēlojami, ka jāizmanto jel kāds iemesls, lai tikai kko uzkleķētu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja