Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Mazajiem parīziešiem

Emanuela Makrona uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās ir atgādinājums mūsu pašu mazajiem parīziešiem, ka dzīve nav tikai burbulīši, lustras un krāsaini cepumi.

Francijā, protams, ir arī Versaļa, tāpat kā Rīgā ir vietas, kur fotografēties ar puķēm rokās un bageti groziņā it kā tikko no tirgus, beķerejas un antikvariāta, bet patiesībā pa izdangātu trotuāru pilsētā ar sliktu gaisa kvalitāti un vājām, morāli novecojušas izglītības iestādēm, kur meitenēm joprojām māca izšūt ar mulinē diegu un adatu.

Šī gada sākumā Amerikas Arhitektu institūts pēc savas gadskārtējās konferences programmas publiskošanas iekūlās nepatīkamā skandālā, jo garajā runātāju sarakstā bija tikai viena sieviete. Piecdesmit arhitekšu tūdaļ nosūtīja protesta vēstuli The Architect’s Newspaper, un konferences rīkotāji labojās, sarakstu papildinot ar vairākiem prominentiem sieviešu vārdiem no profesionāļu vides. To vidū – Mišela Obama. Kopš konferences pagājušas tikai pāris nedēļu, un Obamas sacītais – tā bija viņas pirmā runa jaunajā statusā – mums var noderēt, dodoties uz pašvaldību vēlēšanām. "Pilsētas ir komplicētu, lielu un nesakārtotu pasākumu kopums. Un šie pasākumi ir dārgi," teica bijusī Čikāgas plānošanas un attīstības nodaļas darbiniece, juriste un eksprezidenta kundze Obama.

Viņa savā runā apstiprināja, ka harmoniska pilsēta ir tāda, kurā nav atpalikušu nomaļu. Kādi tur radošie kvartāli, muzejs un koncertzāle – tā Rīgai ir novecojusi tēma –, ja lielāko daļu pilsētas skolu var saukt par atpalikušām? Kas tā par "mazo Parīzi", kurā vairs nav bulvāra tipa ielu ar kokiem gar malām, bet ir pilns ar graustiem un pamestām mājām? Latvijas pilsētas visas kā viena slimo ar plātīšanās kaiti, solot nākotni, kas nav reāla, jo ir dārga. Es drīzāk ticētu konkrētām small steps programmām un scenārijiem, kā arī mazliet drosmīgākai nostājai attiecībā uz tādiem lieliem pilsētu ietekmējošiem projektiem kā Rail Baltica, kuros arī iespējami divi scenāriji – pilsētai un pilsētniekiem vajadzīgais vai švītīgajiem bosikiem un viņu mazajām parīzietēm izdevīgais.

Noskaties, mazais parīzieti, runas par veselīgām nākotnes pilsētām kādā videokanālā, tādu runu ir daudz, un saproti, ka ne jau aptieku tīkls ir veselas pilsētas garants. Veca, ar plastmasu nosiltināta skola nav investīcija izglītībā. Tas ir slikts eiroremonts, kas ne tikai pazemina arhitektūras kvalitāti, bet arī ietekmē skolēnu veselību un spēju mācīties. Mums ir latviešu valodā rakstoši urbānisti, kuru pieredzei var sekot līdzi sociālajos tīklos, mums ir pilsētvides un alternatīvās izglītības entuziasti, ekoloģiskās būvniecības eksperti un citi zinoši cilvēki, kuri bieži uzstājas ar lekcijām. Nesēdi tīklā, spiežot mazas sirsniņas, labāk domā un rīkojies! Starp citu, biedrību un citu kopienu spēks nākotnes prognozētāju vīzijās bieži tiek pieminēts kā vadošais spēks.

Top komentāri

rokdarbniece
r
Vispār jau izšūšanu ar adatu un mulinē diegiem skolās māca, lai bērniem attīstītu sīko motoriku, jo smalki un precīzi darbiņi ar pirkstiem agrā vecumā veido neironu saites smadzenēs, lai cilvēks pieaugušā vecumā būtu spējīgs operēt ar iegūto informāciju. Nekas labāks par izšūšanu pagaidām nav izdomāts.
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Ja autore uzskata Mišelu Obamu par savu autoritāti "nolaisto pilsētas nomaļu" jomā, tad Ieva varbūt nezina vai izliekas nezinām, ka ASV pilsētās "nolaistās pilsētu nomales" ir nēģeru "geto" jeb "sociālie projekti." Mišelai, Ieviņ, tāpat kā LV jaunbagātniekiem ir dikti ātri aizmirsies, no kurienes paši nāk. Tas tāds "muižas kalpu" un vagaru sindroms, kas raksturīgs bijušajiem vergiem un dzimtļaudīm - to starpā ASV nēģeriem, latviešiem un - krieviem. Jā, un kas autorei nepatīk mulinē diegu izšuvumu sakarā?
Paris comme Paris
P
Kàdà sakarà iepita rasiste obama un globàlists makrons ?? Tie ir islamofili, kam pateicoties parizes un cikagas ir sapuvusas ! https://www.youtube.com/watch?v=MJHQBxacXaY
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja