Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Projekti grāmatu cienītājiem

Jaunas ieceres literatūras jomā gaida lietotāju atbalstu Kickstarter tīklā

Pūļa finansēšanas projekti ļāvuši radīt ne vien Oskara nomināciju cienīgas filmas, kā The Square, bet arī ne vienu vien atzinību izpelnījušos grāmatu, ko autori, iespējams, citos apstākļos tā arī nebūtu spējuši pārvērst realitātē. Tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka prāvu pūļa finansējuma piesaistes platformas Kickstarter lietotāju leģiona daļu pārstāv tieši grāmatu lasītāji, jaunie autori un cilvēki, kuri meklē aizvien jaunus veidus, kā padarīt grāmatu lasīšanu saistošāku jaunajai paaudzei.

Books That Grow
http://ej.uz/booksthatgrow

Pēdējā laika populārākais ar literatūru saistītais Kickstarter projekts Books That Grow piedāvā radīt pielāgojamas grūtības pakāpes literatūru, kas derēs jebkuram lasītājam un valodas prasmju līmenim. Books That Grow mehānisms veic automātiskus pielāgojumus tekstam, mainot teikumu struktūru, konkrētus vārdus, tā veicinot lasītāja spēju uztvert aizvien pieaugošas sarežģītības pakāpes tekstus. Šis mehānisms pamatā paredzēts izmantošanai izglītības sistēmā, taču dažādas tā adaptācijas noteikti spēs novērtēt arī cilvēki, kuri vēlas pilnveidot svešvalodu zināšanas vai izkopt savu valodu. Grūtības pakāpes noteikšana notiek, izmantojot jautājumu sistēmu – pēc noteikta izlasīto lapaspušu skaita lietotājam tiek uzdots jautājums par lasīto, ar jautājumiem algoritms izvērtē lasītāja izpratni par tekstu un paaugstina vai pazemina turpmākā teksta grūtības pakāpi.

Vismaz sākumā šis rīks būs pieejams tikai angļu valodā, taču, ja izdosies piesaistīt gana lielu finansējumu, iespējams, jau drīzumā tā adaptācijas redzēsim arī citās valodās, to vidū latviešu.

Finansējuma piesaiste noslēgsies 25. februārī, un patlaban savākta vairāk nekā puse no nepieciešamajiem 20 000 ASV dolāru.

Story Surgeon
http://ej.uz/storysurgeon

Story Surgeon ir rakstnieka Raiena Henkoka radīts mehānisms, kurš ļautu jebkuram lietotājam, jaunajam autoram un fanam radīt savus unikālus labojumus jebkurā elektroniskajā grāmatā – atliktu vien iegādāties oriģināla ePub versiju un to ielādēt Story Surgeon aplikācijā, kas ļautu gan piekļūt jau iepriekš citu lietotāju izveidotajām grāmatas variācijām, gan radīt pašam savu. Kā norāda autors, šī ideja varētu šķist pievilcīga ne vien tiem, kas aizraujas ar fan fiction žanra radīšanu, bet arī vecākiem, kas vēlas, lai to atvasēm būtu iespēja piekļūt pieaugušo literatūrai, neiepazīstoties ar tajā nereti sastopamo necenzēto leksiku. Lai gan daudziem autoriem un lasītājiem šī ideja varētu šķist ķecerīga, aplikācija solās sniegt savu artavu pārdoto e-grāmatu apjomā, jo bez grāmatas oriģināla lasītājiem nebūs iespējas nedz izmantot, nedz radīt jaunus filtrus.

Story Surgeon finansējuma piesaistes pirmā kārta noslēgusies aizvadītajā nedēļā, un diemžēl pašreiz no nepieciešamajiem 15 000 ASV dolāru savākti vien aptuveni 250, kas, visticamāk, projektu īstenot neļaus.

Book Demon
http://ej.uz/bookdeamon

Elektroniskās bibliotēkas nav nekas jauns, gluži tāpat kā nu jau par ikdienišķu parādību kļuvušie mūzikas straumēšanas servisi – kā Spotify, Pandora un BeatsMusic. Taču Book Demon autors izlēmis paņemt sev nepieciešamo no abiem un radīt elektronisko grāmatu abonēšanas servisu, kas ļauj piekļūt neskaitāmu izdevēju darbiem par mēnešmaksu vai par velti, ja piekrītat starp grāmatas digitālajām lapām atrast arī pa reklāmai.

Ar Kickstarter projekta starpniecību tā autors Deivids Binens vēlas savākt finansējumu, kas nepieciešams viedtālruņiem un planšetdatoriem paredzēto aplikāciju radīšanai, lai bibliotēka būtu pieejama jebkur. Diemžēl līdz šim autora projekts spējis pārliecināt tikai vienu Lielbritānijas izdevēju, tas varētu izrādīties krietni par maz, lai pārliecinātu finansētāju vairākumu. Uzticību nevieš arī autora paviršais freemium servisa apraksts un izdevējiem izmaksāto atlīdzību apjoma noteikšanas mehānisms, taču, ja jūs uzrunā iespēja piekļūt, cerams, neierobežotai elektronisko grāmatu bibliotēkai, šis noteikti ir apskatīšanas un, iespējams, pat finansēšanas vērts projekts.

Pirmā finansējuma piesaistes kārta beigsies 21. februārī, un patlaban savākti vien 70 no nepieciešamajiem 3330 ASV dolāriem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja