Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Spēriens Signei Baumanei

Laikā pirms Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas aktualizējas to dažu latviešu vārdi, kas ir pilntiesīgi Amerikas Kinoakadēmijas locekļi un regulāri piedalās balsojumos par planētas ietekmīgāko kinobalvu. Par Oskariem noteikti balsos arī Signe Baumane, Ņujorkā dzīvojošā latviešu režisore, animācijas filmu māksliniece, kura patlaban strādā pie pilnmetrāžas animācijas filmas Rocks in My Pocket/Akmeņi kabatā.

Šī ir filma, kurā vienlaikus saplūst gan unikālais Baumanes vizuālais stils un stāstnieces prasme, bet pats galvenais - personiskais, pašas Signes dzimtas vēsture, un Latvijas vēsture. Filma vienlaikus ir gan Signes Baumanes ģimenes hronika, tās darbība aizsākas 1902. gadā, gan arī Latvijas vēstures hronika XX gadsimta garumā. Mērķis, ko uzstādījusi Signe, ir ļoti ambiciozs, droši vien kāds teiktu - arī neprātīgs, izveidot pilnmetrāžas animācijas filmu, kuras budžets ir tikai 100 000 dolāru. Tas patiesi robežojas ar fanātismu un sakņojas askēzē. (Animācija ir ļoti dārga māksla, turklāt pat Latvijas un Igaunijas pilnmetrāžas animāciju filmu, piemēram, par suņu meiteni Loti, budžets ir miljonos mērāms.)

Šobrīd Signe Baumane, līdzīgi daudziem citiem ASV un ne tikai tur strādājošiem neatkarīgiem filmu veidotājiem, ir sākusi kampaņu interneta platformā kickstarter.com. Mērķis ir iegūt finansējumu filmas pabeigšanai - kopumā 42 800 dolāru. Kickstarter.com ir populāra platforma, kurā var realizēt tā dēvēto crowdsourcing (pūļa finansējums) koncepciju. Ja tevi uzrunā filmas ideja, projekts, ja vēlies kļūt par tā atbalstītāju, tad ar dažu klikšķu palīdzību vari ziedot konkrētu naudas summu. Ziedojuma apmērs varbūt no USD 1 līdz 1500. Protams, var ziedot arī vairāk. Visi ziedotāji iegūst dažādus labumus, teiksim, zīmējumus, iespēju vienam no pirmajiem noskatīties gatavo filmu u. c., kā arī apziņu, ka tu esi piedalījies filmas producēšanā. Ja izmantojam pēdējā laikā Latvijā populāro apzīmējumu "nacionālais pasūtījums" - te, lūk, ir uzskatāms vistiešākā pasūtījuma koncepcijas īstenojums. Šķiet, daudz nebūtu iebilstams arī pret jēdziena "nacionāls" lietojumu - galu galā Baumanes filma būs arī stāsts par Latvijas vēsturi, turklāt ļoti plašai auditorijai. Līdz šim filmā Akmeņi kabatā nav ieguldīts ne kapeikas Latvijas "valsts naudas" - tā nav saņēmusi ne Kultūrkapitāla fonda, ne arī Nacionālā kinocentra finansējumu. Signe Baumane šādu atbalstu nav lūgusi, mēģinot šo projektu realizēt ar dažu Amerikas fondu atbalstu, kā arī ziedojumiem.

Kickstarter.com projekta finansēšanas/ziedojumu akcijā ievieš arī adrenalīna faktoru, proti, projekta autoram ir jādefinē konkrēta summa, kādu viņš grib savākt noteiktā laikposmā. Ja mērķis netiek sasniegts, summa nav saziedota, projekta autors nesaņem ne centu - jau saziedotā nauda atgriežas pie ziedotājiem.

Otrdien līdz Signes Baumanes filmas finansēšanas akcijas izskaņai būs palikušas vēl astoņas dienas. Filmas pabeigšanai ir jāsavāc 42 800 dolāru, patlaban projektu ir atbalstījuši 389 ziedotāji ar 28 009 dolāriem. Mērķis ir reāls, taču spriedze ir - būs vai nebūs. Projekta lapā kickstarter.com atzinīgus vārdus par Baumanes filmu saka viens no Amerikā populārākajiem animācijas filmu veidotājiem Bils Plimptons, kurš aicina publiku nebaidīties no tā, ka šī nav tipiska animācijas filma "mazajiem par zvēriņiem", bet gan nopietns, oriģināls mākslas darbs, kas ļauj daudz uzzināt, arī par Latvijas vēsturi. Vēl ir visas iespējas realizēt "nacionālo pasūtījumu" vistiešākajā un nepastarpinātākajā veidā, ziedojot Signes Baumanes filmai Akmeņi kabatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja