Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Inese Zandere. Putna miegā

Pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma izdevniecībā Neputns klajā nācis dzejnieces Ineses Zanderes ceturtais dzejas krājums Putna miegā.

"Ir vienkārši dzejnieki, un ir kultūras fenomeni. Inese Zandere noteikti pieskaitāma pie otriem," tā literatūrkritiķe Anda Baklāne.

Inese Zandere (1958) ir autore vairāk nekā divdesmit bērnu grāmatām, vairāku desmitu grāmatu redaktore, operas libretu autore, žurnāla Rīgas Laiks redaktore, izdevniecības Liels un mazs galvenā redaktore. Par savu trešo dzejas krājums Melnās čūskas maiznīca (Neputns, 2003) Zandere saņēma Ojāra Vācieša literāro prēmiju (2003), Dienas gada balvu kultūrā (2004) un Literatūras Gada balvu (2004).

Inese Zandere par savu jaunāko dzejas krājumu stāsta: "Putna miegs ir atrašanās pusmiegā starp bijušo, vai precīzāk – starp sajūtu par bijušo, kas it kā nemaz nav piedzīvots, tikai iztēlots vai smelts tekstos, un t.s. reālo. Tagadne kā dzejas  viela jau arī nemaz nav tik reāla. Bet pagātnei kā ainavai, tekstam un sajūtai vēl nekad manā  dzīvē un dzejoļos tik liela nozīme nav bijusi, it kā es visu laiku vairāk atrastos kaut kur "tur", nekā "te" – lai gan šis "tur" jau nav pastāvējis nekad un nekur, tas atrodas tikai "te", manā galvā. Un tas viss ir iespējams, pateicoties valodai un dabai, kas abas viena otru atspoguļo, kā debesis un ūdens. Viss sociālais un psiholoģiskais ir pastarpināts, tas izkustas no vietas, atmirst, mainās – ir tādi skrejoši mākoņi gaisā vai sēres, ko upē katru gadu pali pārbīda pa jaunam. Bet es nezinu, vai man gar logu tek Daugava vai Skalbe."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja