Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Izdots Viļa Lācīša romāns Amsterdamas princips

Apgādā Mansards nācis klajā jau trešais Viļa Lācīša darbs – romāns Amsterdamas princips, kurā darbība nenotiek Amsterdamā un kurā lielākā daļa varoņu ir cilvēki bez principiem vai gandrīz bez principiem. Vilis Lācītis ar jaunāko grāmatu Amsterdamas princips atklāj jaunu daiļrades ciklu. "Es jūtos noguris no celtniecības putekļiem un sviedriem," – tā Lācītis,  un uz vecumdienām ilgojos pēc sterilākas vides.

Un kur nu vēl sterilāku vidi par virtuālo!" Patiešām, grāmatā gandrīz viss notiek ar datoru vai datorā. Varoņi gan blēdās internetā, gan noklausās telefonu sarunas ar īpašām ierīcēm, gan uzlauž māju un automašīnu signalizāciju. Grāmatā aprakstītās metodes ir mūsdienu tehnoloģiskās krāpniecības realitāte, un Lācītis nekavējas tās izmantot savos literārajos nolūkos, pie viena saglabājot savu parasto cinisko un ironisko attieksmi pret varoņiem un lasītāju. Netrūkst arī sulīgas un tiešas valodas. Rezultāts – Latvijā pirmais romāns kiberpanka žanrā, lai gan pats autors uzstāj, ka tā drīzāk ir parodija par spiegu romāniem, jo viss aprakstītais esot teorētiski iespējams. Tātad - nekādas fantastikas!Jaunā grāmata ir veltīta trim jauniem cilvēkiem, kas cenšas dzīvē izsisties un iekārtoties ar ne pārāk likumīgiem un, jāatzīst, ne pārāk veiksmīgiem līdzekļiem. Dzīves neparedzamie vēji trijotni aizpūš uz Skotiju, kur viņiem sanāk gan pastrādāt nelegālā spirta rūpnīcā, gan izplānot it kā neieņemamas pils apzagšanu. Vienlaikus grāmata ir arī satīrisks komentārs par noskaņām mūsdienu Latvijā, neseno padomju pagātni un kariķēti paranoisku skatījumu uz politiku. Vilis Lācītis dzimis 1975. gadā. Studējis antropoloģiju Oksfordas Universitātē. Sarakstījis romānus Stroika ar skatu uz Londonu (2010, klausāmgrāmatā 2011), Pamodināt Lāčplēsi (2011), Garais ceļš uz Hantimansijsku (2012, kopā ar Šmidzi Klonatanu Vāvertu). Latviešu literatūrā ienāca ar grāmatu Stroika ar skatu uz Londonu, kas atzīta par visvairāk lasīto latviešu autora romānu 2010. gadā un saņēmusi vairākas balvas – Ventspils bibliotēkas simpātiju balvu, grāmatnīcas Jānis Roze speciālbalvu un citas. Autors ar romānu Stroika ar skatu uz Londonu bijis arī Literatūras gada balvas finālists debijas nominācijā.

Top komentāri

fuflis kaķītis
f
Vienmēr gribēju pajautāt, antropolog - ja esi tik gudrs, ko netiki kolēģim Ķīlim par vietnieku. Vai arī tā Oksforda arī tikai romāna sižeta vērtībā. ''Stroika'' bija labs romāns, jo parādīja, ka aizbēgušie letiņi, kas mājās tēlo krutos patriotus, ārzemēs gūst kaifu no svešu zābaku laizīšanas. Tā bija realitāte. Noticēt augšminētajam fufelim būs tikpat grūti kā Latvijas neatkarībai NATO sastāvā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja