Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Klajā nāk rakstu krājums par rakstnieces Andras Neiburgas daiļradi

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta apgādā klajā laists rakstu krājums Andra Neiburga: valoda, dzimte, stāstījums, attēls, kas ir pirmā zinātniskā grāmata, kas veltīta rakstnieces daiļradei informēja LU LFMI pētnieks Jānis Ozoliņš.

Kā atzīst rakstu krājuma sastādītājs un zinātniskais redaktors, LU LFMI pētnieks Jānis Ozoliņš: “Hipnotiskais iespaids, kādu Andra Neiburga ir atstājusi uz lasītājiem, kritiķu vērtējumos sniegts vien virspusēji, tāpēc šķita būtiski iedziļināties atsevišķos jautājumos, kas ne tikai būtu saistīti ar formas un izteiksmes meistarību, bet arī piedāvātu laikmetīgas, mūsdienu teorētiskajās nostādnēs balstītas interpretācijas. Šis rakstu krājums turpina 2017. gada 27. janvārī organizētās konferences ieceri – pulcēt dažādu paaudžu pētniekus, piedāvājot jaunus tekstu tuvlasījumus, arī izejot ārpus īsā stāsta žanra robežām, tostarp vēršot uzmanību uz A. Neiburgas darbību publicistikā, kā arī uz kopsakarībām ar viņas meitas Katrīnas Neiburgas radītajiem videomākslas darbiem." 

Rakstu krājumā apkopotie tekstu tuvlasījumi tematiski sakārtoti četrās nodaļās: Konteksti, Stāstījums, Valoda un Attēli, sniedzot starpdisciplināru skatījumu uz rakstnieces daiļradi, izmantojot dzimtes studiju, materiālisma, adaptācijas, naratīvu u.c. teorijas, kas raksturo plašās iespējas tekstu analīzē.

Rakstu krājumā autori ir pazīstami literatūras, mediju un mākslas pētnieki – Sandra Meškova, Kārlis Vērdiņš, Zita Kārkla, Inguna Sekste, Anita Rožkalne, Sanda Rapa, Anna Auziņa, Ilva Skulte, Ieva Viese-Vigula, Solvita Krese, Laine Kristberga un Jānis Ozoliņš.

Rakstu krājumā iekļauta arī pilna Andras Neiburgas bibliogrāfija, kuru sastādījusi LNB speciāliste Ilonas Dukure, personu rādītājs un kopsavilkums angļu valodā, kuru tulkojusi Ieva Lešinska–Geibere. Grāmatas dizainu un maketu veidojis Aleksejs Muraško.

Grāmata sagatavota un izdota Valsts pētījumu programmas Letonika – Latvijas vēsture, valodas, kultūra, vērtības projektā Nr. 4.1. Kultūra, un identitātes Latvijā: mantojums un mūsdienu prakse, ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja