Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Iesācēja brīvība

Animācijas sensācija. Tā jauno animācijas talantu Gintu Zilbalodi dēvēja jau vairākus gadus, pirms Latviju sasniedza neticami brīnišķīga ziņa, ka viņa debijas pilnmetrāžas animācijas filma Projām/ Away saņēmusi galveno balvu Eiropas animācijas vecākajā un svarīgajā animācijas festivālā Anesī. Neformāli to mēdz dēvēt par animācijas Kannām.

Šogad festivāla pilnmetrāžas filmu skatei Contrechamp tika atlasītas tikai astoņas filmas no Latvijas, Japānas, Čīles, Ķīnas, Meksikas, Dienvidkorejas, Kanādas un Francijas/Luksemburgas Zilbaloža filma tika demonstrēta publikai sešos izpārdotos seansos. Tā izpelnījās lielu interesi no medijiem un daudz pozitīvu recenziju, vairākās no tām uzsvērts, ka visus filmas veidošanā nepieciešamos darbus trīsarpus gadu garumā, tajā skaitā scenārija rakstīšanu, tēlu un fonu animāciju, montāžu, skaņas dizainu un šajā filmā arī mūziku, veidojis pats režisors Zilbalodis.

Anesī animācijas festivāla atlases komisijai ik gadu piesaka vairāk nekā 3000 filmu no visas pasaules. Šogad tas notika no 10. līdz 15. jūnijam.

Projām pasaules pirmizrādi piedzīvoja 4. jūnijā kinofestivālā Animafest Zagrebā. 75 minūtes garā filma Projām ir stāsts par puisi un putniņu, kuri ar motociklu ceļo pa mistisku salu, mēģinādami nonākt mājās un aizbēgt no tumšā gara, kas seko viņiem pa pēdām. Lai gan Latvija Anesī festivāla konkursos tikusi pārstāvēta jau vairākkārt, šāda līmeņa balva uz mūsu valsti vēl nebija atceļojusi (nesenākais panākums ir balva Cristal for a Commisioned Film Indras Sproģes alfabēta filmai Awesome Beetle’s Colors (2016)). Zagrebā kritiķi 25 gadus veco Gintu Zilbalodi nodēvēja par jauno animācijas zvaigzni. Piemēram, Hollywood Reporter filmu Projām salīdzina ar Japānas animācijas klasiķa Hajao Mijadzaki (Oskars par labāko animācijas filmu Gariem līdzi) un slavenā amerikāņu kinorežisora Terensa Malika (Šaurā sārtā līnija, Dzīvības koks u. c.) darbiem.

Gints Zilbalodis dzimis 1994. gadā un par kino interesējies jau no ļoti agras bērnības. Viņš absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu. Ginta Zilbaloža animācijas īsfilmām Aqua (2012), Prioritātes (2014), Sekotāji (2014) un Nedzirdams (2015) internetā kopā ir vairāk nekā divi miljoni skatījumu, un tās publicētas vairākās prestižās mājaslapās (Cartoonbrew, Vimeo Staff Picks, Short of the Week). Īsfilma Prioritātes piedalījusies 46 starptautiskos filmu festivālos un saņēmusi balvu Otavas starptautiskajā animācijas filmu festivālā (OIAF), kas ir lielākais animācijas festivāls Ziemeļamerikā, bet festivālā Animafest Zagreb īsfilma Prioritātes tika atlasīta studentu īsfilmu konkursam. Savukārt Ginta Zilbaloža jaunākā īsfilma Oāze (2017) Nacionālajā kino balvā Lielais Kristaps ieguva žūrijas speciālbalvu.

Ginta Zilbaloža filma 17. oktobrī atklās Rīgas starptautisko kino festivālu RIGA IFF. Pirmajā lielākajā intervijā Latvijas medijiem, Dienā (16.04.2017.), režisors stāsta, ka viņa veiksmes stāsts slēpjas "iesācēja brīvībā", bet attīstīt savu rokrakstu palīdzējusi apgūtā glezniecība. 

Top komentāri

Ansis
A
pornogrāfija ir noderīgāka par zilbaloža domu gājienu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja