Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Mūžīgais festivāls

Kaņepes Kultūras centrā tiks atvērts kinoteātris Kino Augusts – tas ir veltījums leģendārajam Augustam Sukutam

Astotais mēnesis var sākties arī pirmajā aprīlī! Pirmdien, 1. aprīlī, Kaņepes Kultūras centrā (KKC) tiks atklāts 35 vietu kinoteātris Kino Augusts, kas ir veltīts režisoram un starptautiskā kinoforuma Arsenāls dibinātājam Augustam Sukutam (1947–2017). "Kad kopā ar brāli Edgaru un viņa sievu Ievu iecerējām izveidot KKC, viens no mūsu mērķiem bija atvērt kinoteātri," sarunā ar KDi stāsta KKC vadītājs Dāvis Kaņepe.

Sadarbībā ar Māri Prombergu un Jāni Žogotu sākotnēji viņi atklāja kinoteātri Kino Bize, kas iepina skatītājus savās cirtās. Laika gaitā tas izauga par patstāvīgu projektu un pārcēlās uz Elizabetes ielu. Pēc tam divarpus gadu KKC tika demonstrētas dokumentālas un mākslas filmas, kuru uzmanības centrā bija cilvēktiesības. Filmu seansi notika divas reizes nedēļā. "Secinājām, ka mums pietrūkst lielākas kino klātesamības. Pagājušā gada nogalē sākām apzināt iespējas, kādas filmas varētu dabūt un ko mēs varētu rādīt," atklāj KKC vadītājs.

KKC ir sācis sadarbību ar septiņu valstu – Austrijas, Dānijas, Francijas, Itālijas, Lielbritānijas, Vācijas un Zviedrijas – vēstniecībām un kultūras pārstāvniecībām Latvijā, kuru rīcībā ir daudz labu filmu. Plānos ir sadarbība ar vairākiem starptautiskiem kinofestivāliem, lai reizi divos trijos mēnešos piedāvātu to programmas. Viens no tādiem festivāliem ir Haifas Neatkarīgo filmu festivāls. "Tas demonstrē arābu jauno kino, kas ir reta parādība mūsu platuma grādos," uzsver Dāvis.

 

Zīmīgā fotogrāfija

"Kad domājām par nosaukumu, neviens nešķita labs," saka Dāvis. Nosaukumu Kino Augusts ir palīdzējis ieraudzīt kāds gadījums. "Mēs paplašinājām savu biroju, izņēmām padomju laikos iemūrēto sienu un pārkārtojām arhīvu. Es uzgāju fotogrāfiju ar Augustu Sukutu, kurš pirms trim gadiem bija iebraucis pie mums ciemos. Viņš bija dzirdējis, ka te ir kinozāle, un gribēja paskatīties," atminas Dāvis.

Šī fotogrāfija ir uzjundījusi pārdomas par Augustu Sukutu un viņa paveikto. Dāvis vairākus gadus ir nostrādājis kinoforumā Arsenāls kā brīvprātīgais un iepazinies ar ļoti daudziem cilvēkiem, ar kuriem joprojām kontaktējas. "Augustam Sukutam piemita smalka humora izjūta un nerimstošs dzīvesprieks. Tā man pēc vairākiem gadiem Itālijā ārkārtīgi pietrūkst Latvijā," uzsver KKC vadītājs, kurš Itālijā ir studējis kinomākslu.

Jaunā kinoteātra nosaukumā Kino Augusts ir ieprogrammēta pateicība Augustam Sukutam un atmiņas par viņa radīto kinoforumu. Nosaukuma vizuālais atveidojums ir radīts tādā pašā stilā kā Arsenāla logotips, tā autors ir pazīstamais dizaina grafiķis Gunārs Lūsis, kurš joprojām aktīvi darbojas. "Viņš piekrita to uzgleznot," norāda Dāvis.

 

Neizdzertā kafija

Kinoteātrī Kino Augusts katru vakaru plkst. 19 tiks demonstrēta viena filma, kuru KKC varēs noskatīties divas trīs reizes. "Tas būs tāds mūžīgais kinofestivāls, jo gada laikā mēs parādīsim tikpat daudz filmu, cik tika izrādītas Arsenāla divās nedēļās." Ieejas maksa uz seansu būs četri eiro, savukārt uzticīgajiem skatītājiem tā tiks samazināta līdz trijiem eiro.

Viena no pirmajām demonstrētajām filmām būs franču režisora Siegfried Rīga. Dublis 1, kas ir sagādājusi balvu Lielais Kristaps aktrisei Elitai Kļaviņai, un vācu režisora Jana Oles Gerstera melnbaltā spēlfilma Kafija Berlīnē/A Coffee in Berlin (2012) par neveiksmīgu dienu kāda jaunieša dzīvē – viņam neizdodas tikt pat pie tasītes kafijas. "Tā var būt liela traģēdija mūsdienu jaunieša dzīvē," piebilst Dāvis.

Nav bufetes, nav kinematogrāfa – apgalvoja Augusts Sukuts. "Esmu paņēmis savu tasīti un meklēju brīvu vietu pie galdiņa, te pēkšņi mani pagrūž kinokritiķe Anita Uzulniece. "Klausies," – viņa saka bez sveiki un labdien, – "27. augustā būs Padomju kino diena. Vajadzētu sarīkot svētkus!" Un prom ir. Mana kafija ir izšļakstīta, un es no jauna stājos rindā," grāmatā Arsenāls. Kādas ķecerības vēsture (2009) atminējās Augusts Sukuts.

"Vakarā, kad apgūlos [..], es atcerējos Anitas teikto. Padomju kino diena mani īpaši nesaistīja, piegāju pie skapja, atšķīru Kinoskatītāja rokasgrāmatu un izlasīju, ka pirmais brāļu Limjēru kinoseanss Rīgā noticis 1896. gadā. Likos atpakaļ gultā, un no rīta scenārijs bija gatavs," grāmatā atklāja Augusts Sukuts, kura izveidotais kinoforums ir atstājis iespaidu uz vairākām paaudzēm. 1986. gadā Dāvim Kaņepem bija divi gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja