Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Smalkās saites

Smalkās saites starp kino pagātni un tagadni ir eksistējušas vienmēr, pat ja kādam režisoram šķiet, ka kino ir sācies tieši ar viņu.

Bez pārspīlējumiem: Tjerī Fremo ir viens no starptautiskās kinovides ietekmīgākajiem cilvēkiem, no viņa teju vienpersoniskā viedokļa ir atkarīgs tas, vai filma iekļūs pasaules prestižākajā kino skatē – vai filma nonāks Kannās. Tieši pirms nedēļas Rīgā notika Tjerī Fremo lekcija, precīzāk – pat divas lekcijas. No rīta kungs ar vairākiem amatiem (Kannu kinofestivāla direktors, Limjēru institūta un Lionas klasisko filmu festivāla direktors) profesionāļiem un studentiem stāstīja par Kannu festivāla komplicēto darbības mehānismu, vakarā kompetenti aizkadrā komentēja brāļu Limjēru XIX gs. izskaņā radītās filmas, liekot kinoteātra Splendid Palace zālei pielīt ar aizgājušā laika matēriju.

Pusotru stundu garā agrīno filmu kompilācija Limjēri! Un sākas piedzīvojums… ir Tjerī Fremo lolojums – filma, kuras titros viņš sevi nav nosaucis par režisoru, bet gan par filmas veidotāju, apzināti izvairoties nostāties uz viena pakāpiena ar citiem režisoriem, kuru darbus viņš ir spiests vērtēt amata dēļ. "Es nekad neizsaku savu viedokli par mūsdienu filmām, arī par tām filmām, ko mēs esam iekļāvuši Kannu festivālā," uzsvēra Tjerī Fremo. Kino vide ir sensitīva, un cilvēkam, kura vadītais festivāls ir spējīgs ietekmēt režisoru karjeru, zvaigznes un kino mitoloģiju, ir jābūt uzmanīgam un ellīgi izturīgam. Noder arī laba humora izjūta, un Tjerī Fremo tāda ir.

Rīgā viņš ironiski stāstīja par dienu, kurā viņu kolektīvi "nolād" vairāki simti Francijas režisoru. Katra franču režisora mērķis ir ieraudzīt savu filmu Kannu festivāla konkursā, kas ir īpašas kvalitātes apliecinājums un sola dažādus bonusus – globālu publicitāti, iespēju filmu pārdot daudzām valstīm u. c. Ik gadu Francija saražo apmēram 250 spēlfilmu. No tām Kannu konkursā var iekļūt trīs četras filmas. Diena, kad Tjerī Fremo paziņo, kuras ir filmas veiksminieces, kļūst par melno dienu noraidīto filmu autoriem. Tā nav viegla diena arī pašam Tjerī Fremo, jo atšķirībā no attālinātajiem pasaules filmdaru tūkstošiem, kuri klusējot ir spiesti samierināties ar atraidījumu, franči uzdod jautājumus...

Kopš Tjerī Fremo ieņem amatu Kannu festivālā, tā konkursa programmā ir pabijusi gan animācija (šo tendenci aizsāka Šreks), gan dokumentālais kino (piemēram, Maikla Mūra politiskais grāvējs 9/11 pēc Fārenheita). Šis radikālais solis mudināja arī daudzus citus Eiropas festivālus atkāpties no tradīcijas koncentrēties tikai uz spēlfilmām. Tjerī Fremo turpina eksperimentēt – Kannās ir rādīti izcilu režisoru veidoti TV seriāli, Netflix producētas filmas un pat virtuālās realitātes eksperimenti.

Tjerī Fremo ir arī Limjēru institūta direktors un kinovēstures speciālists, kurš spēj zinoši un atraktīvi komentēt vissīkākās nianses nepilnu minūti garajās Limjēru filmiņās – to varoņus, viņu emocijas, situācijas, kontekstu, arī Limjēru intuitīvo ģenialitāti un spēju novietot kameru īstajā laikā un īstajā vietā. Smalkās saites starp kino pagātni un tagadni ir eksistējušas vienmēr (pat ja kādam režisoram šķiet, ka kino ir sācies tieši ar viņu), un Tjerī Fremo personība un spēja apvienot Limjēru pētnieka, klasikas popularizētāja un pasaules nozīmīgākā festivāla veidotāja misiju ir tam spilgts apliecinājums.

Top komentāri

???
?
Arī masonis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja