Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Veltīts Limjēriem un kinomaģijai

Šogad 70. gadskārtu atzīmē viens no prestižākajiem un senākajiem kinofestivāliem pasaulē – Starptautiskais Kannu kinofestivāls (le Festival de Cannes), kas kopš 1993. gada ir sadarbojies ar Rīgas kinofestivālu Baltijas pērle un rudenī tā programmas ietvaros pagodinās ar pirmo Kannu kinofestivāla direktora vizīti Baltijas valstīs.

Tikai 21. septembrī, atzīmējot festivāla Baltijas pērle atklāšanu, tiks izrādīta filma, kas kļuvusi par daudzu prestižāko kino forumu sensāciju – Limjēri!. Pirms seansa skatītājus uzrunās Kannu kinofestivāla un Lionas Limjēru institūta direktors Tjerī Fremo.

Iztēlojieties, ka esat iekāpuši laika mašīnā un nonākuši Parīzē 1865. gada 28. decembrī. Jūs atrodaties to ziņkārīgo 30–35 skatītāju vidū, kurus Kapucīnu bulvāra Lielās kafejnīcas/Grand Café Indiešu salonā ir ievilinājusi neparasta afiša: "Nāciet skatīties brāļu Limjēru no Lionas sinematogrāfu, dienas jaunums – ieeja 1 franks." Starp palmām podos un orientāliem paklājiem uz sienas plešas ekrāns, nedaudz mazāks kā gultas palags. Uzmanība nokaitēta līdz baltkvēlei. Savādais aparāts sāk darboties, skaņa – it kā peles kaut ko grauztu. Un tad sākas! Jums tieši virsū nāk vilciens, un jūs, glābjot dzīvību, šausmās metaties laukā.

Vilciena pienākšana Sjotas stacijā (L’Arrivee  d’un Train en Gare de la Ciotat, 1895) ir viena no populārākajām brāļu Ogista un Luī nepilnu minūti garajām pirmajām filmiņām. Kinovēsturē ir ierakstītas arī Mazuļa brokastis/Repas de Bébé, Aplietais laistītājs/L’Arroseur u. c. Limjēri bija pirmie, kas izgudroja aparātu, kas bija piemērots ne tikai filmu uzņemšanai, bet arī to demonstrēšanai. Seanss Indiešu salonā saskaņā ar izdevuma Ciné 100. Agenda. 1895/1995 (Agendas Exacompta, Parīze, 1994) faktiem esot ildzis apmēram 12 minūtes, un tajā parādītas 10 Limjēru "kustīgās bildes". Amatieriskajos sadzīves kadros Limjēri iesaistīja visu savu ģimeni un pat bērnu auklīti. 

Filma Limjēri ir veltījums sava laika izcilajiem limjēristiem: Žanam Renuāram, Fransuā Trifo, Morisam Pialā, Ērikam Romēram, Žanam Likam Godāram un daudziem citiem.  Tjerī Fremo ir piešķīris šim stāstam jaunu elpu, no simtiem Limjēru oriģinālo kinokadru radot pilnmetrāžas filmu, kas rosina iztēli un pārsteidz ar savu vienkāršību un naivo ģenialitāti.

21. septembrī plkst. 18.30 kinoteātrī Splendid Palace notiks īpašs teatralizēts filmas Limjēri! seanss.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja