Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zviedrijas kino, ko ieteikt draugiem

Kaņepes Kultūras centrā rādīs 10 spilgtas zviedru filmas

"Katra filma ir kā piedzīvojums, kas bagātina skatītāja dzīvi. Kaut kādā ziņā kinoteātra apmeklējumi ļauj viena mūža laikā izdzīvot vairākas dzīves, jo brīdī, kad zālē nodziest gaisma, tu vari nokļūt jebkur un kļūt par jebko," saka Miks Valers, Zviedru kino dienu kurators. Tās Kaņepes Kultūras centrā Rīgā sākās 11. decembrī, un ilgs ilgāk par nedēļu – līdz pat 19. decembrim. Deviņu dienu laikā kino mīļotāji varēs iepazīties ar desmit filmām, kas tapušas Zviedrijā no 2013. līdz 2016. gadam. Tās, pateicoties Zviedrijas vēstniecības atbalstam, Latvijas publikai tiek piedāvātas bez maksas. 

Zviedru kino izlase ietver gan dokumentālās, gan mākslas filmas. Tās visas atlasījis Miks Valers, vadoties pēc ļoti personiskas pieejas – visas viņa izvēlētās filmas ir tādas, par kuru kvalitāti viņš "var galvu likt ķīlā" un "noteikti ieteikt saviem draugiem". Vairākas no tām ir arī augstu novērtētas starptautiski un ieguvušas balvas dažādos konkursos. Filmu seansi norisināsies ik vakaru plkst.19, ļaujot noskatīties vienu filmu, savukārt svētdien, 17. decembrī, skatāmas būs divas filmas – arī plkst.17. 

Teju visu filmu galvenās varones ir sievietes. Zviedru kino dienas atklāja spēlfilma Salidojums, bet 12. decembrī tika demonstrēta dokumentālā filma Atspulgi, kurā režisore Sāra Brosa meklē veidus, kā pa īstam izrunāties ar savu māti. Kad nepalīdz pat kopīgais brauciens uz SPA Jūrmalā, Sāra cenšas sarunu panākt, veidojot filmu par savām un mammas attiecībām. Līdzīgu tēmu risina arī trilleris Meita, māte un dēmoni, kurā skolniecei Tiai, kopā ar māti pārvācoties uz citu dzīvokli, gan jāiedzīvojas jaunajā skolā, gan jātiek galā ar garīgi slimās mammas vīzijām. 

Tikmēr drāmas Viesnīca varone Ērika, pēc negaidītas traumas neatradusi glābiņu grupas terapijā, kopā ar četriem ekscentriskiem grupas biedriem no problēmām cer atbrīvoties, sākot dzīvot viesnīcās. Zinātniskās fantastikas žanrā ietilpinātā distopija Baltie cilvēki seko tam, kā pazemes cietumā ieslodzītā Aleksa cenšas nepieļaut savu izraidīšanu no valsts, savukārt muzikālās filmas Mēs esam labākās tīņu vecuma varones šļūkā pa pilsētas ielām, dibina pankroka grupu un cenšas par sevi parūpēties, kamēr māte ir bārā. Dokumentālā filma Marta un Nikī stāsta par divām hiphopa dejotājām, kuras uzvar hiphopa pasaules čempionātā, par mīlestību pret deju, draudzību un sevis meklējumiem, bet spēlfilma Neveiksminiece caur stāstu par zviedru meiteni Oslo runā par attiecībām starp zviedriem un norvēģiem. 

Visā šajā "dāmu kompānijā" būs skatāma arī iedvesmojoša dokumentālā filma Velosipēdi pret mašīnām, kas uzlūko velosipēdu vietu lielpilsētu satiksmē, kā arī Latvijā jau rādītā jestrā komēdija Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda.

Top komentāri

reptilis
r
Nu,progress salīdzinot ar PSRS laiku propagandu ...vismaz nav jāskatās piespiedu brīvprātīgi šos propagandas mēslus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja