Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bez pārsteigumiem, bez nožēlas

Nebūs vajadzīgs pat pusotrs mēnesis, lai apjēgtu ASV Kinoakadēmijas lēmumu, kurš īsti 24. februārī saņems kinopasaules kārojamāko suvenīru - apzeltīto vīriņu Oskaru.

Pagājušās ceturtdienas rīta agrumā Losandželosā eleganti jokojošais pāris - jaunā zvaigzne, aktrise Emma Stouna un režisors Sets Makfārleins - globālajā tiešraidē knaši nobēra nominantus šai balvai, kuru vārdu saraksts neliek nedz sašutumā brēkt par garām palaistām, nepelnīti neievērotām vērtībām - talantīgām filmām un to veidotājiem, nedz no izbrīna noelsties - nu gan akadēmiķi laiž muļķi (lasi: pieņem provokatīvus, izaicinošus lēmumus).

Protams, ja neskaita nodevas politkorektumam - pārlieku jau dāsno nomināciju birumu (12) Stīvena Spīlberga patriotiskajam eposam par sešpadsmitā ASV prezidenta Linkolna dzīves pēdējiem gadiem drāmā Linkolns/Lincoln un ziņu, kurā valšķīgā Emma Stouna apgalvoja, ka šoreiz Oskaram nominētas visjaunākā un vecākā aktrise balvas vēsturē: Emanuela Riva (balvu pasniegšanas dienā svinēs 86. dzimšanas dienu) par paralizētās mūzikas skolotājas lomu Mihaela Hanekes traģiskajā stāstā Mīlestība/Amour un deviņus gadus vecā nēģeru meitenīte Kvinzeinī Volisa no Bena Ceitlina maģiskā reālisma manierē uzņemtās drāmpasakas Mežonīgo rietumu briesmoņi/Beasts of the Southern Wild, kas stāsta par viesuļvētras Katrīna postījumu pēdām cilvēku dzīvē.  

Viens no deviņiem

Akadēmija gada labākās filmas kategorijā aizpildīja deviņas no desmit pieļaujamajām vietām - uz šo godu pretendē Stīvena Spīlberga Linkolns, Anga Lī kičīgā, ekumeniskā pasaka Pī dzīve/Life of Pi, Bena Afleka režisētā ķīlnieku krīzes traģikomēdija Argo, Kventina Tarantīno verdzības laiku traģifarss Atsvabinātais Džango/Django Unchained, Ketrīnas Bigelovas sūrā jaunāko laiku vēstures drāma par Osamas bin Ladena medībām un amerikāņu armijas piekopto arābu gūstekņu spīdzināšanu Slepenā operācija 30 pēc pusnakts / Zero Dark Thirty, nesenā Oskaru triumfatora (par Karaļa runu) brita Toma Hūpera ekranizētais mūzikls Nožēlojamie/Les Misérables, Deivida O. Rasela psihopātiskā komēdija Optimista stāsts/Silver Linings Playbook, Bena Ceitlina Mežonīgo rietumu briesmoņi un austriešu filma - Mihaela Hanekes Mīlestība. Hanekes provocējoši bezcerīgais stāsts par vecumu, jūtām un nāvi pretendē arī uz labākās filmas statusu ārzemju filmas kategorijā.

Kārtējo reizi mulsina, ka Akadēmija no deviņu labāko filmu listes nominācijai Labākais režisors vien piecus profesionāļus - Haneki, Spīlbergu, Lī, Raselu un debitantu Ceitlinu, aiz strīpas atstājot Bigelovu, Afleku, Hūperu un Tarantīno. Jo loģisks ir jautājums - kurš tad veidojis gada labākās filmas? Aktieri un operatori? Īpaši kuriozi tas šķiet Tarantīno gadījumā, jo Atsvabinātais Džango ir perfekts piemērs, kā režisors un scenārija autors vienā personā savalda šo mežonīgo stilu haosu, kāda patiesībā ir filma par vergu Džango.  

Sapņu komanda

Uz labākā aktiera un labākās aktrises balvām un otrā plāna kategorijās pretendē spožu zvaigžņu komanda - te atradīsim gan Roberta de Niro, Daniela Deja-Lūisa, Alana Ārkina, Filipa Seimora Hofmaņa, Tomija Lī Džonsa, Kristofa Valca, Bredlija Kūpera, Hjū Džekmena, Denzela Vašingtona, Vakīna Fīniksa, gan Sallijas Fīldas, Džesikas Čestinas, Dženiferas Lorensas, Annas Hetevejas, Džekijas Vīveres, Naomi Votsas, Helēnas Hantas, Emijas Adamsas vārdu, kaut man privāti žēl, ka labāko kategorijā nav nokļuvuši Leonardo di Kaprio (kurš ir fantastisks Tarantīno filmā), satriecošais beļģis Matiass Šenertss un viņa partnere Mariona Kotijāra par bezkājainās delfīnu dresētājas lomu Žaka Odiāra drāmā Rūsa līdz kaulam un Džūdija Denča par smalko spēli bondiādes jaunākajā sērijā Operācija Skyfall. Toties Adeles izpildītā šīs filmas tituldziesma ir cīnītāju vidū - kopā ar smeldzīgo hitu Everybody Needs a Best Friend (dzied Nora Džonsa) no filmas par plīša lācīti Tedu.

Uz Oskaru par labāko ārzemju filmu sacentīsies kanādiešu drāma War Witch/Kara ragana, dāņu A Royal Affair/Karaliskā dēka, čīliešu No/Nē, norvēģu Kon-Tiki un austriešu Mīlestība.  

Kinotautas balss

Sociālajos tīklos Latvijā dažādi kinomāni vien īsu brīdi šūmējās, kādēļ pie labākajiem darbiem (filmām un aktieriem) nav tieši viņu favorītu. Piemēram, mūsu jaunais režijas talants Aiks Karapetjans Oskaram virzītu izcilo franču filmu Rūsa līdz kaulam, arī Svētos motorus/Holy Motors, Maģisko Maiku/Magic Mike, Bērniju/Bernie, Kazino aplaupīšanu/Killing Them Softly, Laika cilpu/Looper. Savukārt blogeris Ģirts Luste komentēja Oskara nominācijas šādi: "Protams, ir prieks neieraudzīt galveno kategoriju nominantu sarakstus kaut ko izteikti jokainu, taču arī šogad Oskari tradicionāli nominē tos nesāpīgākos n-tajās kategorijās (Linkols, Pī dzīve), lai ekstrēmākai dažādībai neatliktu vietas. Esmu patīkami pārsteigts par Silver Lining Playbook nominācijām, bet nu varbūt nevajadzēja pārspīlēt un otrā plāna aktieru kategorijā neiekļauta abus filmas aktierus - Vīveri un de Niro." ,>
ā>
šķīlusi>

Kinoblogere Lelde Veidemane sirdīgi skuma, kādēļ ignorēts viņas favorīts Vess Andersons ar burvīgi trauslo mīlasstāstu Mēness lēkta karaļvalsts/Moonrise Kingdom (tiešām - kādēļ?), taču skaidrs ir viens - kinoraža pērn nebūt nav bijusi smādējama. ,>ā>šķīlusi>

Šķirsimies kā draugi - katrs atradīs sev savu filmu: gan ko iedomās krāmēt uz Oskaru plauktiņa, gan ko apcerēt dziļaugstās mākslas kategorijās, gan par ko kopā ar popkornu un labāko draugu vai draudzeni ierēkt.


,>
ā>
šķīlusi>

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja