Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Cēsu Mākslas festivāla kinomūziklu zelta izlase. Ar dziesmu par dzīvi

Cēsu Mākslas festivāla piedāvātā Valentīnas Freimanes kinomūziklu zelta izlase akcentē XX gadsimta kultūras pieredzi

Nezinu Latvijā nevienu citu cilvēku, kurš XX gadsimta svarīgāko no mākslām – kinematogrāfu – pārzinātu kā savu kabatu, izņemot Berlīnē dzīvojošo mākslu zinātnieci Valentīnu Freimani. Viņas apbrīnojamā erudīcija un faktu, jēgas klasificēšanas talanti – tie vēl piederētu, tā sakot, pie pašsaprotamiem profesionālās higiēnas noteikumiem. Apskaužams ir kas cits – allaž runātīgās kino un teātra ekspertes Freimanes neuzbāzīgā prasme tā sievišķīgi šarmanti publiku iemīlināt itin visā, kas viņai šķiet konkrētos mākslas darbos vērtīgs un kāpēc. Banālos vārdos šo māku dēvē par personības valdzinošo spēku. Tieši tādēļ Cēsu Mākslas festivāla piedāvātā filmu kopa, kas lepojas ar titulu Valentīnas Freimanes pasaulslavenu kinomūziklu zelta izlase, pelna īpašu uzmanību.

Katru reizi, kad Latvijas kultūrtelpā jums gadās sastapties ar VF firmas zīmi, nešaubieties ne mirkli! Savukārt brāļi Žagari – aktieri Juris un Andrejs (abi – Valentīnas Freimanes skolnieki Latvijas konservatorijā) – izmanto savus pierunāšanas un pārliecināšanas talantus, lai jau vairākus gadus Cēsu Mākslas festivāls varētu lepoties ar ekskluzīvu ekstru – Valentīnas Freimanes mazajiem kinofestivāliem. Šoreiz tie ir XX gadsimta 20.–50. gadu slavenie kinomūzikli, kas līdz 5. augustam tiek demonstrēti jaunā, īstai kinobaudīšanai komfortablā vietā – Vidzemes koncertzāles Cēsis kinozālē.

Varu vien piebilst, ka mūsu leģendārā kinozinātniece vienmēr ar smaidu uzsvērusi: viņai patīk tā dēvētie "tautiskie/zemie žanri" un vispār žanriski tīras mantas – melodrāmas, mūzikli, komēdijas –, jo tieši tie profesionālā ziņā ir lielākais izaicinājums, jo, iekļaujoties striktos žanra rāmjos un noteikumos, režisoriem ar filmēšanas grupu vēl jāizmanās pārsteigt ar oriģinalitāti, talantīgiem kinovalodas jauninājumiem. Tikai tā top mākslas šedevri, kuri pārdzīvo laiku un kuru VF izlasē nav mazums.

Tātad – kas jūs sagaida. Ja esat vecuma grupā "četrdesmit plus", tā būs sentimentāli patīkama atkalredzēšanās ar hrestomātisko, pārbaudīto mūziklu klasiku (akcentēšu šīs filmas – 42. iela, Lielais valsis, Oza zemes burvis, Jautrā atraitne, Amerikānis Parīzē un Lietus dziesmiņa), ar slaveniem komponistiem un viņu sacerētajiem muzikālajiem stāstiem, kuru vārdi komentārus neprasa, piemēram, Leonarda Bernsteina ģēnija izpausmes, Franča Lehāra operetes Jautrā atraitne taktis vai pat tikai vienas dziesmiņas I’m Singin’ in the Rain melodija – tā ir XX gadsimta muzikālā pieredze, kas dus katra izglītota cilvēka ģenētiskajā atmiņā, kamēr pašas melodijas kļuvušas par kulta vienībām, no kurām nešķiras, vēl jo vairāk – kuras piedzīvo arvien jaunas mūsdienu interpretācijas, un ne tikai popkultūrā.

Kino mīļotājiem un tā pazinējiem nebūs jāpaskaidro who is who tajā plašajā zvaigžņu ansamblī, ko varēsit satikt kinogardēžu pasākumā: Džūdija Gārlenda, Dina Durbina, Moriss Ševaljē, Džindžera Rodžersa un Freds Astērs, Džīns Kellijs un Frenks Sinatra – galva reibst no šīs mākslinieku talantu pārbagātības. Par sevi varu teikt droši – kopš tā laika, kad tālajos padomju gados puslegālajā Valentīnas Freimanes kinolektorijā redzēju 1935. gada amerikāņu revijmūziklu Cilindrs, es, kā saka kādas populāras latvju kinomelodrāmas varone, "katrreiz ģībstu", redzot stepa dejotājus, – jo tieši Freimane man atklāja pasaulē tak jau slavenākā dziedoši dejojošā pāra – Freda Astēra un Džindžeras Rodžersas – virtuozitāti un perfekciju.

Tiem, kam ceļojums šajā valdzinošajā muzikāli horeogrāfiskā kinematogrāfa vēsturē būs jaunatklājums, der zināt, ka pirms katra seansa ir iespēja noklausīties kompaktu un izsmeļošu kinomūziklu zelta izlases sastādītājas videokomentāru. Pateicoties ASV vēstniecības atbalstam, kinoseansi ir par neticami demokrātisku cenu – tikai diviem eiro. Prieks, kur tu rodies!

Kino Valentīnas Freimanes pasaulslavenu kinomūziklu zelta izlase
Vidzemes koncertzāles Cēsis kinozālē līdz 5.VIII
Programma www.cesufestivals.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja