Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Daiga Mazvērsīte: "Tas bija ārprāts!"

Sociālajos tīklos un portālos milzu diskusiju vilni sacēlis viens no Vecgada vakara raidījumiem - LTV1 piedāvātā Blaumaņa gadumijas mistērija _Lai dzīvojam, lai svinam, _kas tika pieteikts kā "vērienīgs šovs". Tiesa, internetā lasāmie komentāri liecina, ka TV skatītāji par redzēto jūtas diezgan šokēti, nekavējoties savu viedokli izteikt arī sociālajos tīklos. Arī portāla Kulturasdiena.lv aptaujātie eksperti par redzēto ir diezgan lielā neizpratnē.

Vajadzētu atteikties no honorāra

Visemocionālākā, vērtējot redzēto, ir muzikoloģe un mūzikas žurnāliste Daiga Mazvērsīte, kura, uzzinot, ka LTV programmā būs raidījums saistībā ar Blaumani, pavisam noteikti vēlējusies to noskatīties. "Man likās, ka būs dziesmiņas, teiksim, no Īsas pamācības mīlēšanā. Biju salasījusies, ka tur būs Ķesteris un citi dziedošie aktieri, kuri man ļoti patīk, taču tas, ko es ieraudzīju...." Daiga ietur pauzi un tad atzīst: kaut ko tik briesmīgu LTV, kas ir nacionālais kanāls un sabiedriskā televīzija, viņa mūžā neesot redzējusi. "Kādreiz Jaunajā gadā rādīja Ielūdz Raimonds Pauls vai Paulovīziju, kas bija normāli raidījumi. Kad es Blaumaņa mistērijā ieraudzīju, kā Raimonda Vazdika izķēmo Eniju Lenoksu, man tā likās kā svētuma zaimošana! Vai Dita Lūriņa atdarina Pinku... Sapratu, ka esmu kļūdījusies ar izvēli. Nemaz nerunājot par aptaukojušos kordebaletu," strikti teic Mazvērīste, piebilstot, ka viņai šķitis - ja reiz stāsts ir Rūdolfu Blaumani, kura dzimšanas diena iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā, daudz piemērotāka, viņasprāt, būtu rakstnieku kompānija, nevis nesaprotams rakstnieka ceļojums cauri gadsimtiem, kura laikā augsta līmeņa mākslinieki attēlo slikta līmeņa popielu. "Man liktos pieņemamāk, ja, piemēram, Blaumanis sadzertu alu ar Hemingveju vai diskutētu ar Remarku."

Muzikoloģe rezumē, ka pēc šī raidījuma patiesībā raidījuma režisorei un redaktorēm vajadzētu atteikties no honorāra. "To šovam iztērēto naudu labāk būtu atdevuši bāreņiem, jo tas, ko mums Vecgada vakarā piedavāja LTV, bija apmēram desmitgadīga bērna līmenī!"

Milzu neizpratne

Pauls Bankovskis sarunā ar portālu Kultūrasdiena.lv pauda, ka jau kopš bērnības pieradis, ka Vecgada programma parasti ir slikta, taču šogad redzētais - konkrēti jau pieminētā gadumijas mistērija - bijis krietni sliktāks par iepriekš redzēto. "Nezinu, kas pie vainas - nabadzība vai naudas trūkums. Vai tiešām ir grūti reizi gadā piepūlēties, uztaisot kādu oriģinālu raidījumu?" Viņš arī atminas kādreiz redzētās popielas, izsakot neizpratni, kādēļ bērniem būtu vajadzējis plātīt muti pie fonogrammām. "Vēl jo vairāk - kādēļ šoreiz šādi bija jāmāžojas pieaugušiem cilvēkiem un kādēļ mums tas bija jāskatās?! To es tiešām neizprotu." Par daudz aprunāto Blaumaņa vārda piesaistīšanu šim raidījumam Bankovskis saka: "Blaumaņa piesaukšana mani uztrauc daudz mazāk, jo diez vai kāds kaitējums viņam ir nodarīts. Manuprāt, nebija nekādas nepieciešamības viņu pievilkt aiz matiem vai ūsām - kā nu kuram liekas labāk. Sašutis es neesmu, bet pilns neizpratnes - gan."

Par Jaungada šoviem jādomā laikus

Komponists Raimonds Pauls atklāja, ka Vecgada vakarā šo raidījumu neesot skatījies, jo Jauno gadu sagaidījis, viesojoties pie draugiem. "Es negribu analizēt draugu un kolēģu veikto," viņš strikti teic, vien no sirds iesakot šādu raidījumu veidotājiem kārtīgi pārdomāt, ko viņi īsti grib panākt. "Var gadīties, ka tad, ja nedomās ar galvu, ātri vien var pienākt brīdis, kad cilvēki izvēlēsies skatīties Krievijas TV kanālu piedāvājumu. Kādreiz par Jaungada raidījumiem sāka domāt krietni vien ātrāk, ierakstot tos jau augustā, lai septembrī produkts būtu gatavs." Pauls gan sarunas beigās norāda, ka pie mums ieguldītie līdzekļi šāda rakstura projektos ir krietni mazāki nekā citur pasaulē. "Viens piemērs: Vēbers savā izrādē iegulda 18 miljonus. Ja pie mums kādā izrādē tiek iztērēti 20 tūkstoši, tā jau skaitās ļoti liela nauda."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gors izsludina izstāžu projektu konkursu 2025. gadam

Latgales vēstniecība Gors izsludina izstāžu projektu konkursu Gors Mākslas galerijā 2025.gadā skatāmajām izstādēm. Projektu konkursā aicināti piedalīties gan mākslinieki, gan izstāžu kuratori vizuālās...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja