Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Grāmatnieki un sniegpulksteņi

Protams, protams, rīkot sacensību par «gada labāko grāmatu» vispār ir absurdi. Man, par provi, no tikko izlasītā bezgalīgam pretīgumam līdzīgu baudu sagādāja Pjēra Gijotas Kaps 500 000 zaldātiem, kamēr kaimiņiene sajūsminājās par pēdējo Bada spēļu daļu un ar savu jūsmu skaļi dalījās pat kāpņu telpā.

Pieņemu, ka arī tiem gudrajiem grūtgalvīšiem, kas žūrē lasošajā pasaulē par prestižu atzītās The Man Booker Prizes jeb Bukera balvas «īsā saraksta» - sešu laimīgo finālistu kandidātu - darbus, katram tak patīk savs - vienam māte, citam meita/dēls, vēl citam - kleita, nu, jūs jau zināt. Lieku reizi atgādināt, ka konkursi tik «neprecīzās», ne gluži materiālās, brīžam ezoterās vai pat mistiskās cilvēka garīgās darbības sfērās kā mākslas, ir glupi. Taču ik gadu «mēs visi» gaidām, kam tad šoreiz tiks tas Oskars, Prickers, Bukers, Tērners, Zelta globuss, Merkurijs, Polāris, Imperatora balva, literārais Nobelis vai Palmas zars. Labi apzinoties, ka lielākā jēga un ieguvums galu galā ir kņada ap šo balvu pasniegšanu, jo tā dara labu darbu - reklamē konkrētus mākslas veidus, uzkurina interesi, tā palīdzot pārdot vairāk grāmatu un stimulējot cilvēkus doties uz labu kino, klausīties labu mūziku, baudīt kvalitatīvu vizuālo un citādām maņām tveramu mākslu. Banāli bez gala, bet balvas silda mākslas ekonomiku!

Šonedēļ atkal - Londonā nosaukti seši kandidāti ikgadējam Bukeram, kas sausajā atlikumā reklamēs konkrētos autorus, pilnīgi droši pieaugs šortlistes grāmatu pārdošanas apjomi, un, iespējams, kāda «nepamanīta» literāta atrašanās prestižajā finālistu pulciņā varbūt liks tulkotājiem pārskatīt savus darba plānus, bet izdevējiem Latvijā padomāt - varbūt vērts arī latviski lasošos iepazīstināt ar Bukera finālistu grāmatām?

Džūlians Bārnss, Bukera īso sarakstu rekordists (līdz finālam ticis trīsreiz) sarakstījis 150 lappušu «romāniņu» (angliski šai īsformai pat atrasts asprātīgs termins «romanoīds») Beigu sajūta/The Sense of an Ending, kurā atceras savu studenta jaunību.

Patriks de Vits sacerējis komisku vesternu par algotiem slepkavām Māsām (jeb Sisteriem?) - romāns saucas Brāļi Māsas/The Sisters Brothers, darbība notiek zelta drudža laikā XIX gadsimta beigu Amerikā.

Ese Edugjans ielaidies muzikāli kriminālā avantūrā, liekot 1940. gadā bez pēdām izgaist slavenam blūzmenim - melnādainam trompetistam, kurš ir Vācijas pilsonis. Pēc pusgadsimta atklājas neērta patiesība. Romāna nosaukums -Jaukteņa blūzs/Half Blood Blues.

Stīvens Kelmens sacerējis mūsdienu reālijās sakņotu kriminālu gadījumu - ar vienpadsmitgadīga Ganas puisēna acīm uzlūkots reāls noziegums, kad Londonā tika nogalināts nigēriešu zēns Damilols Teilors. Romāns Pusvaloda/Pigeon English. Džemraha zvērnīca/Jamrach's Menagerie ir vēsturisks piedzīvojumu romāns, tajā aprakstīta jūras ekspedīcija, kurā «nejauši» iemaldās zēns no ielas, jo burinieks taču dodas meklēt eksotiskus dzīvniekus, tostarp - zēna fantāzijas augli pūķi!

Visbeidzot - līdz Bukera listei ticis Kerolas Bērčas vienpadsmitais romāns Sniegpulkstenīši/Snowdrops - detektīvs, kura darbība notiek… mūsdienu Maskavā. Tā galvenais varonis - britu jurists - ielaižas dīvainā dēkā ar trim krievietēm - meitenēm Mašu un Katju un viņu tanti Taņu.

Lūk, ko no 138 Bukeram pieteiktajām angļu lasāmgrāmatām izvēlējusies žūrija. 18. oktobrī kļūs zināms, kurš saņems Bukera naudas čekā rakstītos 50 tūkstošus un vai izvēle sakritīs ar manu (tas taures pūtēja stāsts) vai kaimiņienes gaumi (Maša-Katja-Taņa…). Katram savs.

Ak jā, Bērčas sniegpulkstenīši nemaz nav mazie pavasara vēstneši ziediņi. Par sniegpulkstenīšiem krievu kriminālajās aprindās sauc līķus, kurus atrod, kad Maskavas parkos nokūst sniegs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja