Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kinomilži gaida jautājumus

Diez vai Rīgā vēl kādreiz vienā laikā un telpā satiksies režisori Vims Venderss, Līva Ulmane, Agņeška Holanda, Anjēze Varda un - jau tuvāk mūsdienām - ar vairākām Oskara balvām novērtētais Lielbritānijas Nacionālās kino un TV skolas vadītājs producents Niks Pauels, oskarotās filmas _12 gadi verdzībā _režisors Stīvens Makvīns, kas decembrī viesosies Rīgā, lai saņemtu goda balvu Eiropiešu sasniegumi pasaules kinomākslā, un daudzi citi pasaules kinomākslas mērogā ievērojami kino teorētiķi un praktiķi.

Visi viņi satiksies 27. Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā 13. decembrī Nacionālajā operā, bet visu nedēļu līdz kulminācijas brīdim notiks blīva lekciju, filmu un meistarklašu programma Riga Meetings. Publiskajās lekcijās, kas nemaksās ne centa, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un kinoteātrī Splendid Palace varēs uzdot jautājumus cilvēkiem, kuri veidojuši pasaules kino vēsturi un turpina to darīt joprojām.

FIPRESCI skats

Riga Meetings 9. decembrī plkst. 12 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē aizsāks Igaunijas un Lietuvas spēlfilmu skate. Īpaši izceļama FIPRESCI (Starptautiskā Kinokritiķu asociācija) konference Latvijas nacionālais kino Eiropas kontekstā 10. decembrī Ziedoņa zālē plkst. 9.30. Tajā līdz ar Latvijas kinoteorētiķiem Ditu Rietumu, Viktoru Freibergu piedalīsies ievērojami kinoteorētiķi no citām valstīm - profesors Ričards Alens (ASV), profesors Endrū Higsons (Lielbritānija) un Marks Alens Švēde (ASV). Pēc konferences tiks demonstrēta Marka Kazinsa dokumentālā filma Stāsts par bērniem un kino/A Story of Children and Film un arī latviešu kinomākslas kultūras kanona filma - Herca Franka un Jura Podnieka uzņemtā Vecāks par 10 minūtēm (1978). Aicināts ikviens, kuru interesē ārvalstu kritiķu skats uz mūsu nacionālajiem kultūras dārgumiem. Tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

Ar lekciju par jaunāko tehnoloģiju izmantošanu kino LNB 11. decembrī uzstāsies viens no spilgtākajiem Eiropas autorkino pārstāvjiem - vācu režisors Vims Venderss. Viņa filmas par labākajām trīs reizes atzinusi Eiropas Kinoakadēmija, tās saņēmušas balvas ievērojamākajos kinofestivālos. Pēc lekcijas tiks demonstrēta Vendersa dokumentālā filma Zemes sāls/The Salt of the Earth. Tas ir brazīliešu fotogrāfa Sebastianu Salgadu portrets, ko Venderss uzņēmis kopā ar fotogrāfa dēlu Ribeiru Salgadu. Kritiķi to dēvē par "apstulbinošu, satriecošu odu", "vizuālu odiseju cauri Salgadu karjerai".

12. decembrī kinoteātrī Splendid Palace plkst. 19.30 ar lekciju par televīzijas seriālu pienesumu filmu industrijā uzstāsies izcilā poļu režisore un scenāriste, Oskara balvai nominētā Agņeška Holanda, kuras filmu Degošais krūms nesen demonstrēja Latvijas Televīzija.

12. decembrī Splendid Palace būs vairāki īpaši pasākumi, ko rīko gan Rīgas Starptautiskais kinofestivāls, gan Eiropas Kinoakadēmija sadarbībā ar Splendid Palace. Vakarā 19.30 notiks Francijas kinoklasiķes režisores Anjēzes Vardas godināšana - viņa šogad saņems Eiropas Kinoakadēmijas balvu par mūža ieguldījumu. Režisore tiks sumināta ar dokumentālās filmas Anjēzes pludmale/Les plages d'Agèns skati.

"Špikeri"

Kinoteātris Splendid Palace un kinokritiķi savu artavu lekciju apmeklētāju izglītošanā jau devuši, sarīkojot Vima Vendersa autorkino skati.

Neredzējušie var sameklēt arī režisora dokumentālo filmu Pīna, kas Eiropas Kinobalvā 2011 tika atzīta par labāko dokumentālo filmu. "Izcils portrets - atzīšanās mīlestībā Pīnai Baušai", "svētki acīm", rakstījis Berliner Zeitung. Nav nemaz obligāti skatīties 3D versijā.

Savukārt Līvas Ulmanes cienītāji, kuru, šķiet, Latvijā nekad nav trūcis, var pārlasīt Līvas Ulmanes grāmatu Pārvērtības (Liesma, 1986; atrodas arī Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatplauktā) un Ingmara Bergmana Laterna magica (Liesma, 1993). Tās ir neticami atklātas autobiogrāfiskas atmiņas, kas skar gan viņu kinopieredzi, gan personīgo dzīvi ar visiem spokiem un skeletiem.

Riga Meetings organizē Nacionālais kino centrs, Latvijas Kultūras ministrija un nodibinājums Rīga 2014, Rīgas Starptautiskais kinofestivāls, Nacionālais kinofestivāls Lielais Kristaps, LKA Rīgas Kino muzejs, Radošā Eiropa MEDIA un Eiropas Kinoakadēmija.

Plašāk: www.nkc.gov.lv, [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja