Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Laikmetīgās un video mākslas festivāls Ūdensgabali ienāk pilsētā

Augusta sākumā pie peldošā mākslas centra _Noass "_izauga" mežs (starpvalstu projekts Baltijas jūra - peldošie koki), savukārt šajā nedēļas nogalē uz AB dambja valdīs urbānisma noskaņas, kad no 15. līdz 17. augustam Rīgā norisināsies starptautiskais laikmetīgās un video mākslas festivāls Ūdensgabali, ko organizē kultūras un mākslas projekts Noass. Šogad tas notiks jau četrpadsmito reizi.

"Šogad mūsu festivāls būs veltīts pilsētas tēmai, kura izvēlētajos darbos atklāsies visos savos kontrastos - no krāsainas līdz pelēkai, no dinamiskas un skaļas līdz tukšai un klusai," atklāj programmu koordinatore Viktorija Kasperoviča. Viņa uzsver, ka Ūdensgabalos būs skatāmi ne tikai dažādos festivālos pārbaudīti darbi, bet arī vairāki jaunumi - daži no tiem vēl tikai atrodas tapšanas finiša taisnē un to pirmizrādes gaidāmas šajā nedēļas nogalē Rīgā.

"Vairāki mākslinieki caur pilsētu pievēršas saviem personīgajiem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem," stāsta festivāla pārstāve, kura akcentē pilsētas un mākslinieka savstarpējo dialogu - šī mijiedarbība ir ļoti ietekmējusi ne tikai viņu pašu, bet arī daudzu citu cilvēku dzīvi. Starp šiem darbiem ir gan atsevišķu māju transformāciju iemūžināšana, gan arī bīstamu rajonu cilvēcīgās sejas atklāšana. "Mākslinieki parāda, ka tajos kādam ir mājas un ka tur eksistē īpaša pasaule," piemērus min Viktorija Kasperoviča.

Urbānais ekrāns Rīgā

Par vienu no starptautiskā laikmetīgās un video mākslas festivāla Ūdensgabali centrālajiem projektiem solās kļūt Rīgas urbānais ekrāns, kura programma apkopo vairākas kustīgā attēla izlases no lielākajiem urbānajiem ekrāniem Eiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs, kur šī parādība uz ēku fasādēm un citām virsmām pagaidām ir daudz populārāka nekā Latvijā. "Tie ir vizuāli pievilcīgi attēli, kuri piedāvā izbaudīt videodarba kopējo bildi," norāda festivāla pārstāve. Starp programmā iekļautajiem darbiem ir gan animētas pastaigas cauri simboliskām un īstām pilsētām, gan arī īslandiešu dziedātājas Bjorkas video Mutual Core (dziesma no mākslinieces astotā studijas albuma Biophilia - I. A.).

Festivāla pirmās dienas fokusā būs arī pasaulē visabstraktākā festivāla Punto y Raya (Spānija) īsfilmu izlase. "Redzēsim, kā šis videomākslas virziens tiks uzņemts Latvijā," piebilst Viktorija Kasperoviča, kura akcentē, ka festivāla organizatoriem ir ļoti svarīgi skatītājiem piedāvāt kustīgā attēla vizuālo daudzveidību un plašu ģeogrāfiju. Piektdien tiks izrādītas arī Japānas Mediju mākslas un citu pasaulslavenu festivālu īsfilmu programmas.

Otrajā dienā, 16. augustā, Kronvalda parkā pie pilsētas kanāla norisināsies Baltijas valstu kuratoru Egles Mikalajūnes (Nacionālā mākslas galerija, Viļņa) un Stena Ojaves (Laikmetīgās mākslas centrs, Igaunija) saruna par videomākslas un urbānās kultūras mijiedarbību. Viņi piedāvās arī divas programmas, lai iepazīstinātu ar aktīvākajiem māksliniekiem, kuri darbojas kustīgā attēla jomā - attiecīgi Lietuvā un Igaunijā. "Parkā būs salikti vairāki televizori - varēs ērti iekārtoties un skatīties," saka festivāla pārstāve.

Lego klucīšu varoņi

Svētdien, 17. augustā, pirmo reizi izskanēs festivāls Ūdensgabali bērniem, kas no plkst. 12 līdz 17 norisināsies uz AB dambja. Sadarbībā ar Londonas Animācijas filmu festivālu notiks vairāki brīvdabas animācijas īsfilmu kinoseansi - tajos tiks izrādīti arī divi latviešu režisora un mākslinieka Edmunda Jansona darbi Kora turneja un Starptautiskā Tēva diena, kas izpelnījušies atzinību pasaulē. Radošajās darbnīcās jau paši bērni varēs izmēģināt veidot savas īsfilmas stopkadra tehnikā, kurās darbosies no lego klucīšiem vai plastilīna radīti varoņi. Tieši uz AB dambja visu trīs dienu garumā būs apskatāma jauno latviešu videomākslinieku darbu izstāde, radot skatītājiem priekšstatu par vietējiem procesiem.

Festivāla laikā notiks arī vairāki mūzikāli priekšnesumi. Pirmās dienas vakaru noslēgs dīdžeja Mārtiņa Ratnika audiovizuālā performance, kas īpaši varētu uzrunāt šīs jomas interesentus. Savukārt nākamajā dienā skanēs acid jazz apvienības S&T Syndicate izpildījumā, bet sestdienas vakara īpašie viesi būs DJ/VJ C.o.u.g.h. no Igaunijas, kuri sniegs krāšņu un enerģijas pilnu audiovizuālo priekšnesumu pilsētas kanāla krastā.

Ar visu starptautiskā laikmetīgās un video mākslas festivāla Ūdensgabali programmu var iepazīties interneta vietnē www.noass.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja