Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijas Grāmatu izstāde 2012: programma

No 1. līdz 4. martam Ķīpsalā notiks gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums - starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde Latvijas Grāmatu izstāde 2012.

CETURTDIENA, 1. MARTS

Latvijas Grāmatnieku ģildes stendā

12.00 Izstādes Latvijas Grāmatu izstāde 2012 oficiālā atklāšana


13.00-14.00 Arrow Plus – instruments grāmatniecības nozares sakārtošanai

Arrow ir meklēšanas rīku un instrumentu kopums, kuru mērķis ir interesentiem dot iespēju ātri un ar minimālām formalitātēm noskaidrot interesējošās grāmatas pieejamības un autortiesību statusu – vai grāmata šobrīd ir pieejama drukātā veidā un kas ir tās autortiesību turētājs. Dainis Rudušs, Latvijas Grāmatnieku ģildes Arrow projekta vadītājs, iepazīstinās sīkāk ar Arrow Plus projekta mērķiem, norisi un plānotajiem darbiem Latvijā. Organizē Latvijas Grāmatnieku ģilde.

14.00-15.00 Ceļā uz Latvijas grāmatu komerciālās aprites (Books in Print) datubāzi
Braiens Grīns, EDItEUR vadošais konsultants, sniegs ieskatu grāmatniecības jomā veidoto datubāzu principos šodienas pasaulē, stāstīs par to lomu izdevējdarbības sakārtošanā un izmantošanu autoru, izdevēju un grāmatu tirgotāju interesēs. Organizē Latvijas Grāmatnieku ģilde.

15.00−16.00 Teaching and Learning with the Digital Natives
Angļu valodas mācību grāmatu izdevēja Express Publishing pārstāvju Dafnes Fokasas un Atīnas Apotsi prezentācija (angļu valodā). Organizē apgāds Jānis Roze.

16.00−17.00 Moderno tehnoloģiju risinājumi mācību procesa pilnveidošanai klasē un patstāvīgai angļu valodas apguvei
Tikšanās ar angļu valodas mācību grāmatu izdevēja Pearson pārstāvjiem Ivetu Vītolu un Kārli Steģi. Organizē Jānis Roze.

17.00−17.30 Dokumentālā filma Grāmatnieks Jānis Roze
Jānis Roze – viens no izcilākajiem grāmatu izdevējiem divdesmito un trīsdesmito gadu Latvijā. Filma atklāj Jāņa Rozes personību, stāstot par viņa bērnību, skolas gaitām un grūto, bet mērķtiecīgo ceļu uz sava grāmatu veikala un izdevniecības izveidošanu. Organizē Jānis Roze.

PIEKTDIENA, 2. MARTS

Latvijas Grāmatnieku ģildes stendā

12.00−13.00. Vai tu jau izlasīji? Latviešu un ārzemju literatūras autoru grāmatas bērniem un lielajiem. Juris Zvirgzdiņš, Ieva Samauska, Džordi Sjerra i Fabra
Noskaidrosim, kādas grāmatas vienlīdz aizrautīgi lasa gan bērni, gan pieaugušie, vai Tobiass un skursteņslauķa māceklis Matīss, Vatlijas prezidents, rakstnieks Kafka un viņa mazā draudzene Elsi patiesi ir bērnu literatūras varoņi. Atbildot uz jautājumiem, ir iespēja saņemt no autora dāvinājumu – grāmatu ar autogrāfu. Piedalās rakstnieki, tulkotāji. Organizē izdevniecība Pētergailis.

13.00−14.00 Jauniešu radošo darbu konkursa Labāk radošs nekā pārdrošs! noslēgums
Grāmatas prezentācija, uzvarētāju paziņošana un apbalvošana. Grāmatā apkopoti labākie darbi, kuri visa aizvadītā gada garumā tika iesniegti konkursam. Tā mērķis ir jauniešu vidū popularizēt drošību uz dzelzceļa un tā tuvumā. Noslēguma pasākumā sadalīsim balvu fondu vairāk nekā 1000 latu vērtībā, žūrijas specbalvas, ēdīsim kūkas un priecāsimies par labi padarītu darbu. Organizē a/s Latvijas dzelzceļš un izdevniecība Jumava.

14.00−15.00 Vai viegli būt dzejnieka sievai?
Lasītāju mīlestību jau izpelnījušies Vecpiebalgas novada rakstnieces Ingunas Baueres romāni par slavenu latviešu vīru – Kārļa Skalbes un Matīsa Kaudzītes – mūža līdzgaitniecēm. Šoreiz tiksimies ar autori viņas jaunā romāna Ede, Pumpura sieva atvēršanas svētkos, izzinot nacionālā eposa Lāčplēsis autora, dzejnieka Andreja Pumpura sievas Edes likteni laikā, kad Latvijā rit pirmā tautiskā atmoda. Piedalās Lielvārdes Pumpura muzeja kolektīvs un Vecpiebalgas amatierteātra Sumaisītis aktieri. Organizē apgāds Zvaigzne ABC.

15.00−16.00 Latviešu prozas zelta klasiķi.
Uz sarunu pie apaļā galda esam aicinājuši izcilus un tautā iemīļotus latviešu prozas "zelta fonda" autorus – Dainu Avotiņu, Annu Skaidrīti Gailīti, Māru Svīri, Vladimiru Kaijaku, Arnoldu Auziņu un Ēriku Kūli. Diskusiju par literatūru, rakstniecību un autoru jaunākajiem 2011. gadā publicētajiem darbiem vada žurnālists Arno Jundze. Aicināti visi latviešu literatūras cienītāji! Organizē apgāds Zvaigzne ABC.

16.00−18.00 A/S Valters un Rapa 100 gadu jubilejas ieskaņas pasākums
Valters un Rapa cauri laikiem – no uzņēmuma pirmsākumiem līdz mūsdienām. Uzņēmuma vēsture dokumentālos kadros un dzīvās atmiņās. Pasākumā piedalās uzņēmuma dinastiju pārstāvji un ideju turpinātāji. Svinēsim svētkus kopā! Organizē a/s Valters un Rapa.

SESTDIENA, 3. MARTS

1. halles balkonā

12.00−14.00 Bērnu un jauniešu žūrijas noslēguma pasākums Lielie lasīšanas svētki
Organizē Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs.

Latvijas Grāmatnieku ģildes stendā

11.00−12.00 Tikšanās ar dzejnieci Amandu Aizpurieti un viņas grāmatu Šonakt biju zaļš putns
Lai gan ievadā dzejniece raksta, ka šo krājumu veido ieraksti Draugiem.lv dienasgrāmatā, tā nav tikai dienasgrāmata, bet gan dziļi izjustu dvēseles vibrāciju atspulgs, kas izteikts dzejā un prozā. Grāmatu lieliski papildina izcilā fotogrāfa Jāņa Kreicberga darbi. Organizē apgāds Pētergailis.

12.00−13.00 Tikšanās ar lietuviešu rakstnieci Kristinu Sabaļauskaiti grāmatas Silva rerum II atvēršanas svētkos
Lietuvā romāns Silva rerum ir bestsellers, tas ir izdots 8 reizes un kopumā ir pārdoti 22 000 eksemplāru. Vēsturisko dzimtas sāgu Silva rerum I ar panākumiem uzņēma arī lasītāji Latvijā. Šoreiz ir lieliska izdevība tikties ar populāro un šarmanto rakstnieci Kristinu Sabaļauskaiti un uzzināt par romāna turpinājuma Silva rerum II tapšanu. Organizē apgāds Zvaigzne ABC.

13.00−14.00 Tikšanās ar finansisti, gardēdi, grāmatas Dzīves garša autori Ilzi Jurkāni
Īss, atraktīvs ieskats, kā tapa viena no pašlaik populārākajām pavārgrāmatām Latvijā. Jauni piedzīvojumi, jaunas receptes. Jautājumi, atbildes un pārsteiguma dāvanas. Organizē Jāņa Rozes apgāds.

14.00−15.00 Tikšanās ar vācu rakstnieci Katarīnu Hāgenu, grāmatas Ābolu sēkliņu garša autori
Lasītājiem būs iespēja uzzināt autores domas par grāmatu, kā arī rast atbildes uz interesējošiem jautājumiem. Grāmata jau ir iemantojusi nedalītu lasītāju mīlestību. Nedēļu pēc iznākšanas romāns iekļuva Vācijas bestselleru sarakstā un sasniedza virsotnes Leipcigas grāmatu izstādē. Ābolu sēkliņu garša ir tulkota vairāk nekā 20 valodās, izdota vairāk nekā 20 valstīs. Grāmata par mīlestību, nāvi un aizmiršanu. Šī ir lieliska izdevība visiem lasītājiem izzināt patieso ābolu sēkliņu garšu kopā ar Katarīnu Hāgenu. Organizē izdevniecība Jumava.

15.00−16.00 Puikas un mīlestība

Tikšanās ar zviedru rakstnieku Ulfu Starku – pusaudžu stāsta Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es autoru. Organizē apgāds Liels un mazs.

16.00−17.00 Andrejam Eglītim 100!
Sagaidot a/s Valters un Rapa 100 gadu jubileju, godinām Andreju Eglīti – latviešu dzejnieku un trimdas sabiedrisko darbinieku, Latvijas patriotu, kantātes Dievs, Tava zeme deg! vārdu autoru. Ieskats apgāda Valters un Rapa izdotajos Andreja Eglīša Rakstu krājumos un Zigurda Vidiņa filmas Nezūdība (2006), fragmentos. Organizē a/s Valters un Rapa.

SVĒTDIENA, 4. MARTS

Latvijas Grāmatnieku ģildes stendā

11.30−12.00 Grāmatas Daba ārstē. Veselība bez tabletēm un injekcijām prezentācija
Autori Dr. D.R. Gala, Dr. Dhirens Gala, Dr. Sandžejs Gala (Indija). Pasaulē arvien populārāka kļūst Austrumu zemēs jau izsenis piekoptā Dabas dziedniecības metode (Nature Cure). Prezentācijā klausītāji tiks iepazīstināti ar šīs metodes filozofiju, priekšrocībām un iedvesmojošiem piemēriem. Piedalīsies arī Recure (atjaunojoša un stimulējoša atveseļošanās sistēma; holistiska pieeja cilvēka ķermenim) dibinātāja Latvijā Guna Bīlande. Organizē biznesa augstskola Turība.

12.00−13.00 Lieliskās bērnu grāmatas Bubulis un Bubulēns pirmizrāde
Mazajiem lasītājiem veltītajā pasākumā tiks izspēlētas ainiņas no iemīļotās un krāšņi ilustrētās grāmatas. Būs iespēja satikt pašu baiso Bubuli un citus grāmatas tēlus – Pelēnu, celmu, krūmus un pat visu mežu! Uzvedumu iestudējuši V. Zālīša pamatskolas 1.c klases skolēni kopā ar Latvijas Nacionālā teātra aktieri Mārtiņu Brūveri. Organizē apgāds Zvaigzne ABC.

13.00−14.00 Kā top animācija par slaveno Loti no grāmatas Lote un mēnessakmens noslēpums
No zīmējuma skices līdz gatavai multfilmai. Animatora galvenais darbarīks – gaismas galds un iespēja pašiem bērniem pie tā darboties. Cik zīmējumu nepieciešams, lai parādītu tēlu kustībā? Stāsta un demonstrē filmu studija Rija. Organizē apgāds Zvaigzne ABC.

14.00−15.00 Žurnālistes Marinas Kosteņeckas ilgi gaidītā izdevuma latviešu valodā Vēstules no mājām prezentācija
Vienreizēja iespēja satikties ar pašu grāmatas autori un uzzināt viņas domas par sarakstīto darbu. Grāmatā Vēstules no mājām ir publicēta autores vecāku gulaga laika sarakste. Vēstules, kas 10 gadus ceļoja no Rīgas uz Vorkutu un no Vorkutas uz Rīgu. Šai sarakstē nav ne stindzinošu šausmu aprakstu, ne gaušanās, bet mīlestība, kas Otrā pasaules kara laikā divus cilvēkus jau krietni gados savienoja ar laulības saitēm. Organizē izdevniecība Jumava.

Visu izstādes laiku darbosies Grāmatu maiņas punkts.
Stendā Rasas krāsas darbosies radošā darbnīca, kurā ikviens varēs kļūt par burtu veidošanas mākslinieku, iejusties dažādu laikmetu burtu veidošanas ritmos un tos papildināt ar krāsu niansēm.

Programmā iespējamas izmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja