Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Literatūra visās ēdienreizēs

No neliela pasākuma Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei 1995. gada izskaņā Prozas lasījumi ir pārtapuši vairāku dienu festivālā, kas šogad atzīmē savu 20. jubileju. Šonedēļ, no 1. līdz 6. decembrim, ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstāsies dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki un viesautori no visas pasaules, kā arī notiks literārās meistarklases un grāmatu atvēršanas svētki. Ieeja visos pasākumos bez maksas.

Šodien, 1. decembrī, plkst. 19 koka ēku renovācijas centrā Koka Rīga norisināsies Prozas lasījumu 2015 atklāšanas vakars, kurā piedalīsies Pauls Bankovskis, Inga Ābele, Juris Zvirgzdiņš, Māris Mikulāns un Kurzemes prozas lasījumu laureāte Ilga Liepiņa ar stāstu Mēs neesam tie vīri. Otru Ventspils bibliotēkas izsludinātā konkursa uzvarētāju Undīni Arāju varēs sastapt festivāla noslēgumā, kurā viņa iepazīstinās ar darbu Fiktīvās personas nāve.

Netikumīgie stāsti

Nākamajā dienā, 2. decembrī, plkst. 19 kafejnīcā Rocket Bean Roastery tiks ieturētas jau par tradīciju kļuvušās Prozas vakariņas, uz kurām ir uzaicināts Otto Ozols, Jana Egle, Ineta Meimane, Nils Sakss un Svens Kuzmins. Savukārt Prozas brokastis tiks servētas 6. decembrī plkst. 12 industriālajā kafejnīcā Andalūzijas suns (tikšanās vietu mainīt nedrīkst!), kur savus priekšnesumus piedāvās Agnese Krivade, Inga Žolude, Madara Rutkēviča, Andris Zeibots un Pēteris Pūrītis. Pie klavierēm muzicēs maestro Juris Kulakovs.

3. decembrī plkst. 17.30 Birojnīcā sāksies literārais pasākums Pretvējā, kurā piedalīsies Ziemeļvalstu un Baltijas valstu rakstnieki, bet plkst. 19 Ģertrūdes ielas teātrī - Netikumīgo stāstu vakars, uz kuru autori aicināti atlasīt tēmai atbilstošus prozas darbus. Kopā sanāks Ieva Melgalve, Agnese Rutkēviča, Jānis Valks, Dace Vīgante un Andris Habermanis. Pēdējie divi ir uzvarējuši konkursā iesācējautoriem. "Pēdējais laiks atvērt atvilktnes un parādīt citiem, ko raksti!" aicināja organizatori.

Kaimiņu sēta

4. decembrī plkst. 15.30 apgāda Zvaigzne ABC prezentācijas telpā ir ieplānota tikšanās ar somu rakstnieci Rozu Liksomu un viņas grāmatas Sestā kupeja (2011) latviešu tulkojuma atvēršanas svētki. Par šo darbu viņa ir saņēmusi Somijas prestižāko literāro balvu Finlandia. Grāmata Sestā kupeja ir Padomju Savienības līķa sekcija, fantasmagorisks atmiņu stāsts un vēstījums par ceļojumu uz slēgtas valsts dvēseles dzīvi un galvenās varones slēptākajām dzīlēm.

Šīs pašas dienas vakarā plkst. 19 Rīgas mākslas telpā norisināsies Baltijas autoru prozas vakars, kurā uzstāsies lietuvieši Sigits Paruļskis un Undine Radzevičūte (tulkotāja Dace Meiere), igaunis Mēlis Frīdentāls (tulkotāja Maima Grīnberga), bet Latviju pārstāvēs rakstniece Inga Gaile. "Nemaz tik daudz par lietuviešu un igauņu literatūru mēs nezinām," piebilst Inga Žolude, kuras izvērstāku viedokli par festivālu varēs lasīt 3. decembra KDi.

Tiem, kas vēl aug

Notikumiem bagātākā diena būs 5. decembris, kad kopumā ir paredzēti četri pasākumi. Plkst. 11 Latvijas Dabas muzeja Interaktīvo nodarbību telpā ar mazākajiem lasītājiem un "tiem, kas vēl aug", tiksies Māra Zālīte, Inese Zandere, Inese Paklone, Māris Rungulis un Ieva Samauska. Šajā pašā laikā Latvijas Rakstnieku savienības telpās visi interesenti tiek laipni aicināti uz literāro meistardarbnīcu, ko vadīs autori no Slovēnijas.

Plkst. 14 Kaņepes Kultūras centrā norisināsies Rakstnieku Savienības paspārnē esošās Literārās akadēmijas studentu prozas pēcpusdiena, kurā ar saviem darbiem piedalīsies jaunie autori. Plkst. 18 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks ārvalstu viesu vakars ar rakstniekiem no visas pasaules. Pasākumu vadīs rakstniece un žurnāliste Kristīne Želve (tajā tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā).

Noslēguma intriga

Prozas lasījumu priekšnesumus vērtēs gan nozares profesionāļi, gan alternatīvā žūrija - Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Baltu filoloģijas bakalaura studiju programmas literatūrzinātnes apakšvirziena 3. kursa studenti. Labākajiem tiks pasniegtas radošo darbu veicinošas balvas, kuras organizatori tur stingrā noslēpumā. Par pagājušā gada uzvarētājiem kļuva Pauls Bankovskis, Svens Kuzmins un Nils Sakss.

Savukārt šī gada laureāti būs zināmi festivāla noslēguma pasākumā, kas norisināsies svētdien, 6. decembrī, plkst. 18 Latvijas Nacionālās bibliotēkas restorānā Klīversala. Ar saviem nesen tapušajiem prozas darbiem tajā pulcēsies Dace Rukšāne, Aivars Eipurs, Elvita Ruka, Valdis Rūmnieks un Kurzemes Prozas lasījumu laureāte. Koncertu sniegs grupa Sigma. Ar visu Prozas lasījumu 2015 programmu var iepazīties www.facebook.com/ProzasLasijumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja