Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Nosaukti Baltvilka balvas nominati un starptautiskā laureāte

Paziņoti rakstnieki un ilustratori, kas izvirzīti Starptautiskajai Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, informēja balvas pārstāve Alīse Nīgale.

Žūrija nolēmusi, ka Jāņa Baltvilka balvas starptautiskā laureāte šogad ir Igaunijas rakstniece Aino Pervika, bet balvu par viņas grāmatas Prezidents (izdevniecība liels un mazs) izcilo tulkojumu latviešu valodā saņems Maima Grīnberga.

"Izdevies teju neiespējamais – bērniem draudzīgā valodā un intonācijā sniegt ieskatu šķietami tik garlaicīgās un pašiem pieaugušajiem grūti izprotamā padarīšanās kā politika un starptautiskās attiecības," uzskata viens no vērtētājiem, literatūras kritiķis Aivars Madris. "Pervikas tēlotais prezidents ir tikpat cilvēcisks kā ikviens no mums – ar savām vājībām un kaislībām, un arī viņš ik pa laikam nokļūst neveiklās situācijās, taču nekad nezaudē optimismu un cieņu – gan pret sevi, gan citiem. Šis prezidents varbūt ir mazliet idealizēts, taču ļauj mazajiem lasītājiem saprast, ar ko tāds prezidents vispār nodarbojas un ar kādam spējām un prasmēm tam vajadzētu lepoties. Teksta un ilustrāciju kvalitāte grāmatā iet roku rokā, neradot iespaidu par savstarpēju sāncensību, bet sadzīvo vienkopus tikpat harmoniski, kā galvenais varonis ar savu ģimeni un pavalstniekiem."

Aino Pervika viesosies Rīgā un kopā ar savu meitu, Latvijā un daudzās citās valstīs tulkoto bērnu grāmatu autori Piretu Raudu, kas radījusi lieliskās ilustrācijas arī grāmatai Prezidents, piedalīsies Starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos Drakoni debesīs 24. jūlijā Jaunā Rīgas teātra Kamerzālē (Lāčplēša ielā 25, sākums plkst. 11).

Lai stiprinātu talantīgu autoru pievēršanos tieši bērnu literatūrai un grāmatu mākslai, šogad nodibināta VAS Latvijas valsts meži balva Jaunaudze par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā.

Žūrija vērtējusi latviešu valodā izdotās bērnu grāmatas, kas iznākušas no 2014. gada maija līdz šā gada maijam, un nosaukusi 14 nominantus: rakstniekus Ingu Gaili par dzejas krājumu ģimenēm ar bērniem Vai otrā grupa mani dzird? (nominēta arī LVM balvai Jaunaudze), Arno Jundzi par prozas grāmatu Kristofers un Ēnu ordenis, Luīzi Pastori par sērijas Mākslas detektīvi grāmatām Pazudušais pērtiķis un Neredzamais cilvēks, Ievu Melgalvi par prozas grāmatu Zvaigzne, bulta un Laī (nominēta arī LVM balvai Jaunaudze), Ievu Samausku par dzejas krājumiem Oliņš Boliņš sēž uz soliņa un Ķiķināšanas gadalaiks un prozas grāmatu Govs uz bagāžnieka.

Žūrija balvai izvirzījusi māksliniekus: Mārtiņu Zuti par bilžu grāmatu Nenotikušais atklājums (nominēts arī LVM balvai Jaunaudze), Elīnu Brasliņu par ilustrācijām grāmatām Neredzamais cilvēks, Pazudušais pērtiķis, Govs uz bagāžnieka, Anitu Paegli par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa grāmatām Miega pasaka un Ziemas pasaka, Jāņa Baltvilka grāmatai Kaķuzirņi un kurmjukārkli, Aneti Meleci par ilustrācijām dzejas krājumam Vai otrā grupa mani dzird?, Reini Pētersonu par ilustrācijām Jāņa Joņeva grāmatai Slepenie svētki un sērijas Mazā Mula pēta grāmatām Klusā daba kopā ar mazo Mulu, Dzīvnieki mākslas darbos, Mula un portrets, Guntaru Sietiņu par ilustrācijām sērijas Bikibuks grāmatai Nr.44 – Aleksandrs Čaks Pavasaris pilsētā, Ināru Garklāvu par ilustrācijām sērijas Bikibuks grāmatai Nr. 50 –  Fricis Bārda Lietusvīriņš, Indru Sproģi par ilustrācijām sērijas Bikibuks grāmatai Nr. 59 – Uldis Auseklis Vējš rudenī spēlē paslēpes. Alise Mediņa par ilustrācijām sērijas Bikibuks grāmatai Nr. 55 – Rainis Mīkla (nominēta LVM balvai Jaunaudze).

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu vadītāja Liega Piešiņa, mākslas zinātniece, LU docente Austra Avotiņa, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, literatūras kritiķis, tulkotājs, Rakstniecības un mūzikas muzeja kurators Aivars Madris, komponists Andris Sējāns.

Žūrijas locekļi atzinīgi pieminējuši arī vairāku mākslinieku veikumu, kas nominantu sarakstā sīvās konkurences dēļ tomēr nenokļuva: sērijas Bikibuks grāmatu ilustrāciju autorus Andri Eglīti, Helēnu Heinrihsoni, Rūtu Briedi, Ievu Maurīti, Antu Penci, Ilmāru Blumbergu, kā arī mākslinieku Juri Petraškēviču.

Šogad dzejnieka Jāņa Baltvilka vārdā nosauktā balva, ko dibinājusi Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP), tiks pasniegta 11. reizi. Kas šogad būs balvas ieguvēji oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā, noskaidrosies balvas pasniegšanas ceremonijā 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 71. dzimšanas dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja